Πολιτική

Συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική 6 Ιουλίου live στη www.Kalithea Press.gr

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό σύμφωνα με την Βραδυνή της Κυριακής  η επίσημη έναρξη της μπορεί να θεωρηθεί η 6 Ιουλίου στη Βουλή, γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την κοινωνική πολιτική.

Εν μέσω ενός πυρετώδους προεκλογικού κλίματος, με τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο να εκλαμβάνονται ως βεβαιότητα, η συζήτηση τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει ακριβώς τα τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μία για να γιορτάσει την επέτειο της εκλογικής του νίκης, και από την άλλη για να κηρύξει την προεκλογική του ετοιμότητα και με τη βούλα, αφού μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής του και η περίοδος, πλέον, θεωρείται προεκλογική, ακόμη και αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη.

Στη Βουλή, επίσημα, μπροστά στο κοινοβουλευτικό Σώμα, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει όλες τις πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο που εφάρμοσε η κυβέρνησή του στα τρία αυτά χρόνια. Ένας απολογισμός για το πώς με τις μελετημένες νομοθετικές παρεμβάσεις και οργανώνοντας με προσοχή ένα οικονομικό σχέδιο, οι κοινωνικές αυτές πολιτικές σε ένα μεγάλο εύρος στήριξαν τους πολίτες, και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες που προκάλεσαν οι διεθνείς κρίσεις. Πρώτα η πανδημία, και μετά η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.

Με το βλέμμα στον εκλογικό ορίζοντα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί σε ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι νέοι, η μεσαία κοινωνική τάξη, οι οποίες αποτελούν το κρίσιμο εκλογικό Σώμα που μπορεί να παίξει ρυθμιστικό παράγοντα στις δεύτερες κάλπες για την επίτευξη της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από τον απολογισμό των πεπραγμένων του, θα στείλει τον σπόρο της ελπίδας της επόμενης τετραετίας. Αναμένεται να αναφερθεί στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνησή του για να πραγματοποιήσει και άλλες πολιτικές προς όφελος των πολιτών, δίνοντας αχνά τις πρώτες γραμμές του προγραμματικού του πλαισίου. Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους από το 2023, είναι μία από αυτές.

διάβασε και αυτό  ΥΠΕΣ: Τομή στη Δημόσια Διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Επίσης, η αύξηση των συντάξεων έως 6% από αρχές του 2023, για όσους συνταξιούχους δεν παίρνουν τη λεγόμενη Προσωπική Διαφορά. Αν και έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του με περιοδείες σε όλη την επικράτεια να αναδεικνύουν το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, αναλαμβάνει ο ίδιος να ηγηθεί της επικοινωνίας αυτού του μηνύματος, με μία υψηλού συμβολισμού συζήτηση στη Βουλή, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μία πολιτική μάχη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και οι δύο θα αναπτύξουν τα νέα τους εκλογικά αφηγήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, εφαρμόζοντας μέτρα που δεν θα απειλήσουν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό την ελληνική Οικονομία. Σε αντιδιαστολή με την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει ότι η κυβέρνησή του είναι η μόνη που εφάρμοσε κοινωνικές και φιλεργατικές παρεμβάσεις, και στην πραγματικότητα η Ν.Δ. είναι μία προοδευτική παράταξη. Ίσες ευκαιρίες, απόλυτη ασφάλεια, αναβαθμισμένο περιβάλλον ζωής είναι μερικά μόνα από όσα εξασφάλισε.

Τί άλλαξε προς το καλύτερο

  1. Μείωση της ανεργίας. Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη.
  2. Παροχή 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη.
  3. Παροχή 2,8 δισ. ευρώ για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022. Τριπλασιάστηκαν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, του πρώην ΟΑΕΔ. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ τώρα υπάρχουν 31.661 θέσεις εργασίας.
  4. Δόθηκε 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
  5. Θέσπιση ψηφιακής κάρτας εργασίας για διαφάνεια στην τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών, αλλά και την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης/αδήλωτης εργασίας.
  6. Θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, ενώ χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δόθηκε το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
  1. Στήριξη στους εργαζόμενους, με αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την αύξηση του μισθού στα 713 ευρώ, από τα 650 επί ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ετήσιο όφελος 882 ευρώ, και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 188 ευρώ. Συνολικό όφελος, δηλαδή, πάνω από 1.000 ευρώ.
  2. Μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, με το ν. 4670/2020. Επίσης, ακυρώθηκε η περικοπή όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, με το ν. 4670/2020. Επιστράφηκαν συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Έγινε μείωση της περικοπής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται, από 60% σε 30%, και υπήρξε αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα.
  3. Λιγόστεψαν οι εκκρεμείς συντάξεις και επιτεύχθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα: Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019
  4. Δόθηκαν 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Facebook Comments Box

Απάντηση