Διασχίζοντας το Φαράγγι του Βίκου
Αν στο άκουσμα της λέξης φαράγγι ή χαράδρα το μυαλό σας πηγαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς ή το Grand Canyon, το φαράγγι του Βίκου είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις με την είσοδο του στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
Το παγκόσμιο ρεκόρ του Βίκου
To φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου στην βόρεια Ήπειρο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, μίας και είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του.
Το επιβλητικό φαράγγι βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια, 30χλμ., βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι το βαθύτερο φαράγγι σύμφωνα με το βιβλίο Guinness. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει 126.000στρ.
Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για περιπάτους, πεζοπορίες, αναρριχήσεις και ορειβασία. Στα ποτάμια τολμήστε τα συναρπαστικά αθλήματα καγιάκ και ράφτιγκ. Πετάξτε με παραπέντε και ανεμόπτερο από τις δύο εξέδρες απογείωσης στα βουνά της Κόνιτσας. Οι καταλληλότεροι μήνες για τέτοιες εξορμήσεις είναι από Ιούλιο ως Οκτώβριο. Ορειβάτες των ομίλων της περιοχής οργανώνουν εκδρομές με οδηγούς, ώστε να διασχίσετε τους επικίνδυνους ορεινούς όγκους και τα φαράγγια με ασφάλεια. Για τα σπορ θα χρειαστείτε ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Εμείς σας προτείνουμε εύκολες λύσεις για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση μιας από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Πάντα βέβαια με τη συνοδεία έμπειρου συνοδού.
Το πανέμορφο φαράγγι του Βίκου εντυπωσιάζει με το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του, τις σχεδόν κάθετες ορθοπλαγιές του, τις κατάφυτες όχθες, τα διαβρωμένα επιβλητικά βράχια και τη σπάνια ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του. Εδώ έχουν βρει καταφύγιο πολλά είδη ζώων που έχουν εξαφανιστεί από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η αρκούδα, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι και το τσακάλι.
Για να το διασχίσετε θα χρειαστείτε εφτά ώρες και θα ξεκινήσετε από το Μονοδένδρι. Το καλοσυντηρημένο αλλά απότομο μονοπάτι βρίσκεται στην αρχή του χωριού, δεξιά. Όπως το κατεβαίνετε, θα συναντήσετε μετά από 30΄ την κοίτη του ρέματος του Βίκου. Σε απόσταση περίπου 3½ ωρών θα βρείτε το εικονοστάσι της Αγίας Τριάδας και πηγάδι με νερό. Σε λιγότερο από 2 ώρες θα φτάσετε στις πηγές του Βοϊδομάτη. Από εκεί αν ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τα ΒΑ, θα είστε σε δύο ώρες στο Μικρό Πάπιγκο, ενώ αν πάρετε αυτό που πηγαίνει προς τα δυτικά, σε μία ώρα θα φτάσετε στο χωριό Βίκος.
Επισκεφτείτε τη Δρακολίμνη της Γκαμήλας, σε υψόμετρο 1.200μ., με κυκλικό σχήμα, διάμετρο 112μ., και μεγαλύτερο βάθος τα 12μ. Με τόπο εκκίνησης το Μικρό Πάπιγκο θα διανύσετε απόσταση τεσσάρων ωρών. Αν ξεκινήσετε από το Βραδέτο, θα φτάσετε σε πέντε ώρες, ενώ από το Τσεπέλοβο και το Σκαμνέλι σε 6 ώρες.
Η τοποθεσία Αστράκα προσφέρεται για αναρριχήσεις. Διαθέτει καταφύγιο με υψόμετρο 1.950μ. και βρίσκεται σε απόσταση 3 ωρών περίπου από την κορυφή της Γκαμήλας. Στο Μεγάλο Πάπιγκο φροντίστε να επικοινωνήστε με το καταφύγιο για να εξασφαλίσετε τη διανυκτέρευσή σας.
Το πέρασμα του Μικρού Βίκου (Βικάκι) από το Τσαπέλοβο στους Κήπους ή αντιστρόφως σε περίπου 2 ώρες. Απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και σε δύο σημεία περνάτε κολυμπώντας ή με φουσκωτή βάρκα.
Διασχίστε τον Βοϊδομάτη, με καγιάκ ή φουσκωτό. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία.
Ο Αώος είναι ιδανικός για κατάβαση με καγιάκ ή φουσκωτό. Το ισχυρό ρεύμα του ποταμού προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις στους τολμηρούς που θα το επιχειρήσουν.
Όλη η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000
ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ: Ιστορική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ομώνυμο ξενοδοχείο, μέσα σε πάρκο 1.200στρ., το οποίο διασχίζει ο Αώος, με πλούσια βλάστηση και σκιερά πλατάνια. Στην περιοχή ζουν ελεύθερα άγρια ζώα, όπως ελάφια, ζαρκάδια και αγριόχοιροι. Μπορείτε να επιδοθείτε σε φωτογραφικό σαφάρι και να ξεναγηθείτε διασχίζοντας το πάρκο με μικρό πούλμαν μέσα σε 2½ ώρες.
ΜΟΝΗ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ: Το περίφημο αυτό μοναστηριακό συγκρότημα, που βρίσκεται στα αλβανικά σύνορα, πήρε το όνομά του από τις πλάκες μολύβδου που καλύπτουν τις σκεπές των κτιρίων. Θαυμάστε τις τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 5οαι. και μετά, καθώς και τις εικόνες του τέμπλου, του 16ουαι.
Το φαράγγι του Βίκου λοιπόν βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου, περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της. Έχει μήκος 11 περίπου χιλιόμετρα και το διασχίζει ένας χείμαρρος που στην έξοδο του φαραγγιού γίνεται ο πανέμορφος ποταμός Βοϊδομάτης, με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά του.
Το φαράγγι του Βίκου εκτείνεται από τα χωριά Μονοδένδρι και Κουκούλι έως το χωριό Βίκος. Πρόκειται για μία γεωγραφικά σχετικά απομονωμένη περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται κανένα είδος ανθρώπινης δραστηριότητας που να έχει σχέση με κτηνοτροφία ή υλοτομία. Ο συνδυασμός αυτός, ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλης και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας ενώ δημιούργησε έναν παράδεισο κυριολεκτικά για πάρα πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη όπως το ζαρκάδι, η αρκούδα, το αγριόγιδο, ο χρυσαετός και άλλα.
Για να απολαύσετε πάντως την μοναδική ομορφιά του φαραγγιού, προτείνουμε να το διασχίσετε με τα πόδια, με συνοδεία έμπειρου οδηγού, μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που διασχίζουν την περιοχή. Η διάρκεια της αυτής περιήγησης είναι 5 με 6 ώρες και θα σας προσφέρει μοναδικές εικόνες από την Ελληνική φύση και το ιδιαίτερο κάλλος του φαραγγιού του Βίκου.
Θέσεις για την καλύτερη θέα στο φαράγγι του Βίκου
Είτε διασχίσετε το φαράγγι με τα πόδια είτε όχι, μην παραλείψετε να δείτε την θέα που προσφέρει από ψηλά. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις τοποθεσίες, γνωστές και ως θέσεις, που προσφέρουν μοναδική θέα του φαραγγιού και που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Η πρώτη και πιο εύκολη στην πρόσβαση είναι η θέση Οξυά, ή δεύτερη είναι από τη Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι και η τρίτη, η θέση Μπελόη.
Στην πρώτη πάτε με το αυτοκίνητο από το χωρίο Μονοδένδρι, στη δεύτερη πάλι από το Μονοδένδρι με τα πόδια, στη διαδρομή θα συναντήσετε και πινακίδα που αναφέρει την θέση του φαραγγιού στο βιβλίο Guinness ενώ στην θέση Μπελόη, που είναι ίσως και η πιο εντυπωσιακή, θα πάτε από το χωριό Βραδέτο και μετά με τα πόδια (περίπου 10 με 20 λεπτά περπάτημα).
Η μεσημεριανή ζέστη φτάνει ώς τα βάθη του φαραγγιού. Στροφή στις πηγές του Βοϊδομάτη. Οαση. Σοκ από τη βουτιά στους 5 βαθμούς, κολύμπι για τους θαρραλέους. Το παγωμένο νερό, η καταλληλότερη τονωτική ένεση για την τελική φάση της ανάβασης.
Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα