Υπηρεσιακή Κυβένηση: Ποιος προορίζεται για την θέση του Πρωθυπουργού

Σε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγεί η χώρα, καθώς όπως όλα δείχνουν, δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις διερευνητικές εντολές κι έτσι θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου 2023.

Βάσει του Συντάγματος υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα πρέπει να οριστεί ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

Αυτοί είναι:

–    Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021 εισήχθη στο σώμα το 1983)

Ποια είναι η κ.Μαρία Γεωργίου

Η Μαρία Γεωργίου του Μιχαήλ γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 7 Δεκεμβρίου 1956. Είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός τέκνου. Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής της στη Χαλκίδα το έτος 1974 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της το έτος 1979.

Γνωρίζει πολύ καλά την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Αφού έλαβε άδεια Δικηγόρου μετά από πρακτική άσκηση, εισήλθε στο δικαστικό κλάδο τον Ιούνιο του 1983 κατόπιν διαγωνισμού. Με βάση την βαθμολογία της κατετάγη στην πρώτη δεκάδα των τριακοσίων και πλέον επιτυχόντων. Αρχικά διορίστηκε ως Έμμ. Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο βαθμό όμως αυτό με πράξη του τότε Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε καθήκοντα Πρωτοδίκη στο τμήμα αυτοκινήτων. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη το έτος 1985 και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στον βαθμό αυτό υπηρέτησε σε όλα σχεδόν τα τμήματα και παράλληλα ασκούσε καθήκοντα και ποινικού Δικαστή. Ακολούθως το έτος 1998 προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έως 16-12-1998. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου υπηρέτησε έως 11-9-2003. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως Πρόεδρος Πρωτοδικών υπηρέτησε σε τμήματα μισθωτικών διαφορών, ασφαλιστικών μέτρων, εμπράγματου δικαίου και παράλληλα δε ασκούσε και καθήκοντα ποινικού Δικαστή. Προήχθη στο βαθμό του Εφέτη και τοποθετήθηκε στις 1-8-2003 στο Εφετείο Αιγαίου έως 14-9-2004. Στη συνέχεια  μετατέθηκε στο Εφετείο Αθηνών, όπου υπηρέτησε σε τμήματα ενοχικού δικαίου, ποινικού δικαίου, οικογενειακού δικαίου έως τις 11-9-2013, οπότε προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Αθηνών, όπου υπηρέτησε σε τμήματα ενοχικού δικαίου, αυτοκίνητα, με παράλληλα καθήκοντα και ποινικού δικαστή έως τις 19-4-2017. Στις 22 Μαρτίου 2017 προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη, εμφανίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 19-4-2017 και τοποθετήθηκε στο ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Στις 2 Ιουλίου 2020 προήχθη στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος στο Ε΄ ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου άσκησε τα εν λόγω καθήκοντά της.

διάβασε και αυτό  Aυστηρή κριτική Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι

Επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στις 30-6-2021.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και συναφείς εκδηλώσεις νομικών φορέων.

–    Η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022 εισήχθη στο σώμα το 1983)

Ποια είναι η κ.Ευαγγελία Νίκα

 

Η κυρία Νίκα γεννήθηκε 1957 στην Αθήνα και έχει λάβει πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ευρωπαϊκού Δικαίου (Πανεπιστημίου UNIVERSITY OF LONDON). Η νέα αντιπρόεδρος του ΣτΕ διορίστηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 18.2.84 και το 1986 προήχθη στο βαθμό του Εισηγητή. Στο βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ προήχθη στις 2.8.91 και στο βαθμό του Συμβούλου του ΣτΕ στις 7.10.2004

Ποιος είναι ο κ. Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε το 1957 και σπούδασε στη Νομική Αθηνών.

Έχει τρία μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985), αλλά και διδακτορική διατριβή στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς / Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς / Ελεγκτικό Συνέδριο

Εισήχθη στο σώμα το 1987, έχοντας βρει πρώτος στον διαγωνισμό για την επιλογή δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας το 1986.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σαρμάς είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

    Ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 εισήχθη στο σώμα το 1987).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαβορί για υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  Λιγότερες Μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς



Ακολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου επισπεύδει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: