Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, αφού άνοιξε το κόκκινο χαλί του Λευκού Οίκου για τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι την Πέμπτη, διαφημίζοντας συμφωνίες για την άμυνα και το εμπόριο με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.  Η συνεργασία είναι «δυνατότερη, πιο στενή και πιο δυναμική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μόντι και η οικονομική σχέση «ανθεί», με το εμπόριο να υπερδιπλασιάζεται την τελευταία δεκαετία.

«Μια εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Αμερικής είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες μας αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», είπε ο Μπάιντεν. «Αποφασίσαμε να επιλύσουμε εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο και να κάνουμε μια νέα αρχή», πρόσθεσε.

Ο Μόντι ανέφερε «ένα νέο κεφάλαιο» στη «στρατηγική εταιρική σχέση» των χωρών μετά την εμφάνιση των δύο ηγετών από τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο όπου οι διαφορές των χωρών σχετικά με τη Ρωσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στο τραπέζι.

Η Ουάσιγκτον θέλει η Ινδία να είναι στρατηγικό αντίβαρο στην Κίνα και τη βλέπει ως μια κρίσιμη εταιρική σχέση, αν και ορισμένοι αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι αμφισβητούν την προθυμία της Ινδίας να σταθεί συλλογικά στο Πεκίνο για ζητήματα όπως η Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης απογοητευτεί από τους στενούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μόντι επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή που έχει η Ινδία, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, στην παγκόσμια σκηνή μετά τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Κίνα.

διάβασε και αυτό  Η Victoria Kjær Theilvig είναι η Μις Υφήλιος Δανία 2024

«Αποφασίσαμε επίσης ότι εν μέσω παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, η Ινδία και η Αμερική, ως έμπιστοι εταίροι, θα δημιουργήσουν αξιόπιστες, ασφαλείς και ανθεκτικές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αλυσίδες αξίας», είπε.

Για τον Μπάιντεν, τα οφέλη από τη συνεργασία με την πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου σε μια στιγμή αυξανόμενων εντάσεων με την αντίπαλη Κίνα έχουν υπερβεί τόσο το κόστος όσο και τους κινδύνους.

«Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτόν τον αιώνα απαιτούν από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εργαστούν και να ηγηθούν μαζί, και εμείς είμαστε», είπε ο Μπάιντεν καλωσορίζοντας τον Μόντι στον Λευκό Οίκο.

 

Facebook Comments Box

Από Kalithe@press

Απάντηση