“Εξαιτίας σου ποίηση καίγεται ακόμα η Τροία”: Η έκθεση αφιέρωμα για τον ποιητή- λογοτέχνη-Παιδαγωγό Ιάσωνα Δεπούντη στην δημοτική πινακοθήκη Πειραιά
Με την συμπλήρωση φέτος των δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του Ιάσωνα Δεπούντη (1919-2008) τα χειρόγραφα λογοτεχνικά κείμενα και τα ποιήματα του ( αναμνηστικά κειμήλια τέχνης) εκτέθηκαν έως και τις 9 Ιουλίου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία «Ηλιοστάσιο»που διοργάνωσαν την έκθεση αφιέρωμα στον ποιητή, λογοτέχνη, παιδαγωγό με τίτλο «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία».
Ο Ιάσων Δεπούντης γεννιέται στην Κέρκυρα το 1919 από τους Δημήτρη και την Διαμαντίνα, το γένος Βελιανίτη. Στην Κέρκυρα τελειώνει το Δημοτικό, το Πρακτικό Λύκειο και την Καλλιτεχνική σχολή Προσαλέντη, ενώ για κάποιο διάστημα φοιτεί και στο Γυμνάσιο της Καλαμπάκας. Σπουδάζει νομικά, παιδαγωγικά, και Πολιτική Οικονομία στην Αθήνα.
Οι βομβαρδισμοί της Κέρκυρας , με τα οδυνηρά βιώματα, κυοφορούν το οργισμένο πνεύμα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας του και τον βαθιά πολιτικοποιημένο αντισυμβατικό χαρακτήρα του.
Στην Αθήνα συμμετέχει στο αντιστασιακό ρεύμα (1944), εντάσσεται στην ομάδα των προοδευτικών διαννοούμενων και συνάπτει φιλίες με λογοτέχνες της γενιάς του ’40 ( Νικηφόρο Βρεττάκο, Μιχάλη Κατσαρό, Αλέξανδρο Αργυρίου, Τάσο Λειβαδίτη, Νίκο Σπάνια). Η « σοφίτα των ποιητών» στην οδό Σολωμού 23 στην Αθήνα, αποτελεί το «στρατηγείο» τους. Εκεί συχνάζουν οι Κώστας Βάρναλης, Μάρκος Αυγέρης, Δημήτρης Πανδής, Γιάννης Σφακιανάκης κ.α
Η απεραντοσύνη της θάλασσας και τα «γυρίσματα» του Ηλιου, μεγαλειώδεις εκφάνσεις της ζωής του πλανήτη μας, θα επηρεάσουν φυσιοκρατικά την σκέψη του Δεπούντη για το «ανενόητο» της δημιουργίας και την αέναη περιδίνηση του ανθρώπου στο χαοτικό Σύμπαν. Θεωρία κατά την οποία ο άνθρωπος μορφοποιεί τον χρόνο σύμφωνα με το τροπικό – εξελικτικό σύστημά του: « Εμπαν-Πάμπαν- Σύμπαν» , όπου μονάδα και πλειάδα ταυτίζονται ερωτικά.
Τη δεκαετία αυτή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μητέρα» (1944), « Τα Μαρτυρικά» ( 1946), «Η εξορία των Αθανάτων» (1946), «Από την θάλασσα» (1946 και 1951) «Ακατοίκητη νύχτα» ( 1948), Ο λόφος ( 1952) . και η μετάφραση του στο βιβλίο του Benjamin Fondane «Ο οργισμένος ποιητής» (1949).
Η επιστήθια φίλη του ζωγράφος Βιργινία Φοίφα , φιλοτεχνεί με τα μοντέρνα σχέδιά της τα βιβλία του. Εκδίδει ως μέλος της «ομάδας Νέων Λογοτετεχνών» το βραχύβιο περιοδικό «Θεμέλιο» ( 19470.
Από την ασφάλεια που έκλεισε και το περιοδικό «Θεμέλιο» απαγορεύεται και η κυκλοφορία του περιοδικού « Ηλιοστάσιο» ( 1950). Συμμετέχει στην έκδοση του Πρόσπαρου , όπου δημοσιεύει μεταξύ άλλων ένα κεφάλαιο του X.A Donnet. Ο βομβαρδισμός μιας άμαχης πολιτείας.
Επιμέλεια άρθρου Χριστιάνα Θεοφάνους