Άρθρο της Θέκλα Μεταξά

Ήταν ένα Φθινοπωρινό ξημέρωμα, ένα πρωινό του Σεπτεμβρίου του 1831, στις 27 του μήνα, που η μοίρα έπαιξε ένα από τα αισχρά παιχνίδια της με θύμα μια καταταλαιπωρημένη μικρή χώρα, την Ελλάδα, που αγωνιζόταν να κάνει τα πρώτα της βήματα προς την πρόοδο και την αναγέννηση.

 

Ήταν εκείνο το πρωινό που κάποιοι, γνωστοί και άγνωστοι, έκοψαν απότομα το νήμα της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Εκείνο το πρωί, γύρω στις 05.30, ο Καποδίστριας ετοιμάστηκε να πάει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο.  Ο αδελφός του Αυγουστίνος προσπάθησε να τον εμποδίσει, γιατί είχε δει ένα πολύ άσκημο όνειρο. Ο Κυβερνήτης γέλασε και έφυγε για την εκκλησία. Στον δρόμο του επιτέθηκε ένα μαύρο σκυλί, που του έσκισε την ρεντιγκότα. Επέστρεψε στο σπίτι του, άλλαξε ρεντιγκότα και έφυγε ξανά για την εκκλησία. Μια γριά ζητιάνα, με άναρθρες κραυγές, προσπάθησε να τον σταματήσει. Ο Καποδίστριας συνέχισε να βαδίζει προς το ραντεβού του με τη μοίρα. Τον συνόδευαν οι σωματοφύλακές του, Γιώργος Κοζώνης, Κρητικός, που ήταν μονόχειρας, και ο στρατιώτης Δημήτριος Λεωνίδας, από την Τρίπολη. 

Την ίδια ώρα, οι Μαυρομιχαλαίοι, που το προηγούμενο βράδυ ετοίμαζαν κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου τους, μαζί με τους Λόντο και Καλαμογδάρτη, ξεκινούσαν για τον Άγιο Σπυρίδωνα με δυο παλικάρια τους και δυο πολιτοφύλακες, τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Γιάννη Καραγιάννη, που υποτίθεται πως είχαν οριστεί να  τους παρακολουθούν, ενώ στην πραγματικότητα είχαν συμμαχήσει μαζί τους.

 

Η ιστορία είναι γνωστή. Στην είσοδο της εκκλησίας,
 ο Κωνσταντής άρπαξε τον Κυβερνήτη και τον πυροβόλησε στο κεφάλι, ενώ ο Γιώργης τον μαχαίρωσε δύο φορές κάτω από την κοιλιά. Και ο Καραγιάννης πυροβόλησε κατά του Καποδίστρια, ωστόσο αστόχησε. Ο Καποδίστριας πέθανε ακαριαία. Ο Κωνσταντής καταδιώχθηκε κι αφού τραυματίστηκε από τον Κοζώνη και τον Φωτομάρα, πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Ο Γιώργης κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία. Υπάρχει η άποψη ότι οι Μαυρομιχαλαίοι ενήργησαν σαν όργανα των Αγγλογάλλων, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί ότι θα τους φυγαδεύσουν. Τελικά, ο Γιώργης παραδόθηκε και φυλακίστηκε αρχικά στο Ιτς Καλέ και αργότερα στο Παλαμήδι.
Στις 7 Οκτωβρίου 1831, έγινε η δίκη του Μαυρομιχάλη και των δύο πολιτοφυλάκων Γεωργίου και Καραγιάννη. Ο Γιώργης Μαυρομιχάλης, που είχε συνήγορο υπεράσπισης τον Σκωτσέζο φιλέλληνα Μάσον, και ο Γιάννης Καραγιάννης καταδικάστηκαν σε θάνατο και ο Ανδρέας Γεωργίου σε φυλάκιση δέκα ετών.

διάβασε και αυτό  Η COSMOTE Δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε στις 10 Οκτωβρίου, ενώ η εκτέλεση του Καραγιάννη αναβλήθηκε, καθώς υποσχέθηκε ότι θα μαρτυρήσει κι άλλους ενόχους. Αργότερα, στους δύο πολιτοφύλακες δόθηκε αμνηστία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
 
 “Κείνοι που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, δολοφόνησαν την Ελλάδα”, δήλωσε ο Ζαν Εϊνάρ, Γαλλοελβετός τραπεζίτης και φιλέλληνας.

Το ωροσκόπιο στο ξημέρωμα εκείνης της ημέρας, έδειχνε καθαρά το δράμα που παιζόταν. Στον ωροσκόπο της στιγμής, το ζώδιο της Παρθένου αποχωρούσε γοργά, για να δώσει τη θέση του στο Ζυγό, το μόνο άψυχο ζώδιο. Ερμής,  Άρης και Ήλιος σε απόλυτη συζυγία στον 1ο οίκο του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Κυβερνήτης του 8ου οίκου του θανάτου, ο Άρης. Μια Σελήνη που μόλις είχε δεχτεί χτύπημα από τον Κρόνο, και στην ακμή του 9ου οίκου (αλλοδαποί – εξωτερικό), ο δυσμενέστατος αστέρας ΑΛΓΚΟΛ.

 

Η Αστρολογία λειτουργεί σαν καθρέφτης των όσων συμβαίνουν στη Γη. Και ποτέ δεν ψεύδεται.

Facebook Comments Box

Απάντηση