100 χρόνια Bauhaus_Πρόσκληση σε πάρτι από το ΚΠΙΣΝ

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Bauhaus, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σας προσκαλεί το Σάββατο 9 Μαρτίου να ανακαλύψετε τα πάρτι των “Bauhauslers”. Εργαστήρια για όλη την οικογένεια και για ενήλικες, διαδρομή 100 βημάτων από το 1919 στο 2019 και άλλες εκπλήξεις συνθέτουν τη θεματική ημέρα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, που κορυφώνεται με ένα πάρτι εμπνευσμένο από το “Μέταλ Πάρτι” (Metallische Fest) του 1929, το τελευταίο και ίσως το πιο διάσημο πάρτι της Σχολής, με μουσική από τον DJ Blue Lagoon (Κορμοράνος) .

Το Bauhaus, όπως πολλοί γνωρίζουν, υπήρξε η πιο εμβληματική σχολή art και design του περασμένου αιώνα. Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που ξέρουν για τα πάρτι των “Bauhauslers”. H καλλιτεχνική αξία των γιορτών αυτών φαίνεται ήδη από το πρώτο μανιφέστο της Σχολής: εκτός από διαλέξεις, ποίηση, μουσική και θέατρο, το Bauhaus θα είχε και πάρτι μεταμφιεσμένων! Τα πάρτι του Bauhaus, με κεντρική ιδέα τον ανεξάντλητο πειραματισμό, τη χαρά της δημιουργίας και το ένστικτο του παιχνιδιού, είχαν θετική επίδραση στη ζωή της κοινότητας, καθώς ένωναν όλους, φοιτητές και δασκάλους, κάτω από έναν κοινό καλλιτεχνικό οίστρο. Σ’ αυτά μπορούσε κανείς να συναντήσει τον Paul Klee μεταμφιεσμένο σε τραγούδι του Μπλε Δέντρου, τον Wassily Kandinsky σε κεραία, τον Johannes Itten σε εξωγήινο τέρας, τον Walter Gropius ντυμένο Le Corbusier.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων το Σάββατο 9 Μαρτίου αναλυτικά είναι το εξής:

Γενειάδες, Μύτες & Καρδιές

11.00-12.00, 12.15-13.15, 13.30-14.30 | Για παιδιά 2-5 ετών και τους συνοδούς τους.

Με έμπνευση το ομώνυμο πάρτι της Σχολής του Dessau του 1928, οι μικροί επισκέπτες θα φτιάξουν κοστούμια με αστείες γενειάδες, μύτες, μουστάκια και πολλές καρδιές, ενώ με την καθοδήγηση χορευτή θα ανακαλύψουν τους γεωμετρικούς χορούς του Oscar Schlemmer (Block Dance, Form Dance, Ηοοp Dance) αξιοποιώντας μια σειρά από παιγνιώδη αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα.

Η είσοδος στο εργαστήριο είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 04/03 στις 12.00.

Ρίγες, Πουά και Καρό

16.00-17.00, 17.15-18.15, 18.30-19.30 | Για παιδιά 6-12 ετών

Ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες μεταμφίεσης με το “White Party” του 1926, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν κοστούμια 2/3 λευκά και 1/3 ριγέ, καρό ή με βούλες, με βασικό υλικό το χαρτί, ενώ με την καθοδήγηση χορευτή θα ανακαλύψουν τους γεωμετρικούς χορούς του Oscar Schlemmer (Block Dance, Form Dance, Ηοοp Dance) αξιοποιώντας μια σειρά από παιγνιώδη αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα.

Η είσοδος στο εργαστήριο είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org. Η ηλεκτρονική προεγγραφή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 04/03 στις 12.00.

Πάρτι: Μέταλλο και Ασήμι

20.00 | Για ενήλικες

Η μέρα κορυφώνεται με ένα θεματικό πάρτι στον Φάρο εμπνευσμένο από το “Μέταλ Πάρτι” (Metallische Fest) του 1929, το τελευταίο και ίσως το πιο διάσημο πάρτι της Σχολής. Η πρόσκληση στο πάρτι προέτρεπε τους επισκέπτες να ντυθούν ανοιχτήρια, τιρμπουσόν και αυγοδάρτες! Κοστούμια από τηγάνια και ταψιά, μεταλλικές τσουλήθρες, ασημένιες μπάλες, αλουμινόχαρτο στους τοίχους, ήχοι από κουδούνια, ήταν μερικά από τα highlights της βραδιάς πίσω στο 1929.

Το πάρτι στον Φάρο σας προσκαλεί να ξαναζήσετε αυτή την εποχή, να μεταμφιεστείτε σε μεταλλικούς τόνους και να χορέψετε με το DJ set από τον DJ Blue Lagoon (Κορμοράνος), το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για τη βραδιά με αφετηρία τους ήχους του “Metal Party”, με background προβολές με αρχειακό υλικό από τα πάρτι και τη ζωή στο Bauhaus.

 Αν δεν έχετε κουστούμι, θα έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε το δικό σας!

Το σχεδιασμό και την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει η Very Young Contemporary Art (VYCA).

 

Το αφιέρωμα στα πάρτι του Bauhaus, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα SNFCC.org και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ για την ΚΑΛΛΙΘΕΑ με…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: