Συνέντευξη Γιάννη Μπαλάφα στον REAL FM

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών, μιλώντας, σήμερα, στον ρ/φ σταθμό Real και τoυς δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη  τόνισε, μεταξύ άλλων:

 

Για το δίλημμα των εθνικών εκλογών

«Καλούμε  τον κόσμο να δει και να αποφασίσει με βάση τα δυο διαφορετικά προγράμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ,  αξιοποιώντας την έξοδο από το μνημόνιο, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, τη βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο της οικοδομής, του τουρισμού και της αγοράς γενικότερα, προτείνει  ένα σχέδιο προοδευτικών λύσεων με έναν από τους πυρήνες του προγράμματος να είναι η δικαιότερη φορολογία και η αποκατάσταση όποιων αδικιών υπήρξαν. Στον αντίποδα, βρίσκεται το πρόγραμμα της ΝΔ, ένα πρόγραμμα κοινωνικής οπισθοχώρησης, που βάζει στο στόχαστρο κατακτήσεις των  τελευταίων χρόνων. 

Προμετωπίδα του προγράμματός της ΝΔ είναι να περάσουν καίριοι τομείς του δημοσίου στα χέρια του μεγάλου  ιδιωτικού κεφαλαίου. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που έχει τον αέρα της νίκης των 9 μονάδων από τις ευρωεκλογές και δήλωνε «προκηρύξτε τώρα εθνικές εκλογές και θα κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε», αρνείται τώρα την τετ α τετ τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλλον ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει όλα αυτά που λέει κατά καιρούς: Την επταήμερη εργασία και  το «ξεπερασμένο οκτάωρο», που ο ομοϊδεάτης του κ. Κουρτς έχει ήδη εφαρμόσει στην Αυστρία. Την κατάργηση του κανόνα 1:1 και την επαναφορά του 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, που σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία και στην παιδεία. Την παραχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες των «φιλέτων» των δημοσίων νοσοκομείων, που θα επιβαρύνουν τον πολίτη. Το πέρασμα στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης, που θα σημάνει αυτόματη μείωση των συντάξεων. Να μην ξεχάσουμε και τον «οδοστρωτήρα» των εργασιακών δικαιωμάτων, που έγινε πράξη με το στέλεχος της ΝΔ στη Χίο που επιτέθηκε σε  Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ γιατί τόλμησε να εκτελέσει έλεγχο στην επιχείρησή του. 

Εμείς δεν είμαστε κατά της υγειούς επιχειρηματικής δραστηριότητας,  αλλά θέλουμε να υπάρχει και ένας ισχυρός δημόσιος τομέας για όλους και πάνω από όλα για τους αδύναμους συμπολίτες μας». 

 

Για τη φορολογία στη μεσαία τάξη

Η ΝΔ παρουσιάζει τώρα ως το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματός της την στήριξη της μεσαίας τάξης, αφού πρώτα την φτωχοποίησε. Την περίοδο 2010 – 2015, επί των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, επιβλήθηκε το 83% των φόρων που πληρώνει σήμερα η μεσαία τάξη, τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης μειώθηκαν κατά 35% ,επιβλήθηκε ο φόρος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ, ενώ έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις. 

Ο κ. Μητσοτάκης που υποστηρίζει πως θα σώσει τη μεσαία τάξη επειδή θα μειώσει τη φορολογία, τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε ότι οι φόροι δεν θα μειωθούν το 2019 και πως θα πρέπει πρώτα να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα αφού διαπραγματευτούν πρώτα με τους θεσμούς και στη συνέχεια θα δουν αν μπορούν να γίνουν φοροελαφρύνσεις από το 2020 και έπειτα, ενώ  δεν αναφέρει ούτε μια φορά από πού θα κάνει περικοπές για να μπορέσει δώσει τις φοροελαφρύνσεις της τάξεως 1,5-1,7 δισ. ευρώ που υπόσχεται». 

  

 

Γιάννης Μπαλάφας

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών 

Ε: y.mpalafas@gmail.com

 

Facebook Comments Box

Απάντηση