Φώτης Σιούμπουρας: Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής

«Η πλευρά της εξέγερσης και σε άλλα Πανεπιστήμια όπως αυτό του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή.» μας είπε ο κος Φώτης Σιούμπουρας, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης. Τον εντοπίσαμε χάρη στη βοήθεια του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με αφορμή συνέντευξη του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Μακεδονία. «Δυστυχώς όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο δεν γνώριζαν την ιστορία του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι εκείνον τον Νοέμβριο του 1973 οι μόνοι που εξεγέρθηκαν ήταν οι φοιτητές στην Αθήνα,» γράφει ο εξαιρετικός ερευνητής Νίκος Ασλανίδης.

Ο κος Φώτης Σιούμπουρας, ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Τον εντοπίσαμε χάρη στη βοήθεια του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με αφορμή συνέντευξη του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Μακεδονία.

Και από εκεί ξεκινήσαμε την κουβέντα μας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» στην ΕΡΤ Κομοτηνής με τον κο Φώτη Σιούμπουρα, που εκείνη την περίοδο ήταν φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και δούλευε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα της πόλης. Εκείνες τις ημέρες ήταν ο εκφωνητής του ελεύθερου ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης!

«Το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου του 1973 μετά την κατάληψη του Πανεπιστημίου της Αθήνας κινητοποιήθηκαν και οι φοιτητές, νέοι,βεβαίως και άλλοι και στη Θεσσαλονίκη καταλαμβάνοντας το εκεί Πολυτεχνείο. Εγώ και δεν είναι προσωπικό το θέμα πια βρέθηκα εκεί και ως επαγγελματίας δημοσιογράφος αλλά ήμουν και φοιτητής της Νομικής Σχολής και συμμετείχα στην κατάληψη του Πολυτεχνείου και εν συνεχεία στην επιτροπή επικοινωνίας, που είχε οριστεί για να μεταφέρουμε στον έξω κόσμο τα όσα γίνονταν στο Πανεπιστήμιο.» ανέφερε, ξετυλίγοντας το κουβάρι μιας ιστορίας που ακόμη και σήμερα του προκαλεί συγκίνηση.

Όπως σημείωσε ο κος Σιούμπουρας «κάποιοι σπουδαστές του «Ευκλείδη» έφεραν και ένα ραδιοφωνικό πομπό. Τον στήσαμε κι αμέσως από τις οκτώ το απόγευμα αρχίσαμε να μεταδίδουμε συνθήματα και βεβαίως όλα τα μηνύματα που συνέτασσε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του Πολυτεχνείου.»  εξηγώντας πως «Είχε στηθεί σε ένα από τα εργαστήρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής και χρησιμοποιούσαμε μια τηλεφωνική γραμμή του καθηγητή Φατούρου , ο οποίος μας την είχε παραχωρήσει για να επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ακροατές από το Παρίσι και το Λονδίνο επικοινώνησαν τηλεφωνικώς και τους μεταδώσαμε μέσω τηλεφώνου όλο το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού και αυτοί το μετέδωσαν εν συνεχεία από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Παρίσι και στο Λονδίνο.»

«Ποια ήταν τα συνθήματα σας;« ρωτήσαμε τον κο Σιούμπουρα για να απαντήσει λέγοντας «Τα συνθήματα ήταν αυτά που απηχούσαν και το νόημα της εξέγερσης: «Ελευθερία, Δημοκρατία, Κάτω η Χούντα.» Αυτό και τίποτα άλλο. Οι νέοι εκείνης της εποχής αυθορμήτως και χωρίς καμία κομματική καθοδήγηση τότε συμμετείχαν με ένα αποκλειστικό σκοπό να πέσει η Χούντα. Αγωνίζονταν για Ελευθερία και Δημοκρατία.»
Όπως θυμάται πάνω από 10.000 πολίτες είχαν συγκεντρωθεί αρχικώς στο χώρο του Χημείου και εν συνεχεία περί τους 3000 φοιτητές και σπουδαστές κλείστηκαν μέσα στο Πανεπιστήμιο. «Πολύς κόσμος για τα δεδομένα της εποχής… παρατηρούμε» και συμφωνώντας μαζί μας σημειώνει «Βεβαίως πολύς και υπήρχε όμως πολύ μεγάλη ανταπόκριση ως αναφορά στους ακροατές. Πάρα πολλοί άκουγαν τη φωνή μας, άκουγαν τα συνθήματα, άκουγαν όσα λέγαμε μας εμψύχωναν, μας έστελναν τρόφιμα, μας έστελναν τσιγάρα. Ήταν δίπλα μας. Μπορεί να μην συμμετείχαν ενεργά, δεν μπορούσαν εξάλλου δεδομένου ότι από την ώρα που μπήκαμε μέσα στο Πολυτεχνείο και το καταλάβαμε υπήρξε μια αντίδραση κάποιων στοιχείων της Δικτατορίας καθώς και ανδρών της Ασφάλειας οι οποίοι περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο και παρεμπόδισαν οποιαδήποτε προσέλευση άλλου ατόμου.»

Η διάρκεια αυτής της όχι και τόσο γνωστής εξέγερσης ήταν μέχρις ότου τα τανκς περικύκλωσαν το Πολυτεχνείο. «Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συναδέλφους του Πολυτεχνείου της Αθήνας και περί τις 2 το πρωί πληροφορηθήκαμε την δραματική εξέλιξη στο Πολυτεχνείο των Αθηνών.» ανάφερε ο κος Σιούμπουρας προσθέτοντας, πως «μετά την περικύκλωση από ένοπλους στρατιώτες και τανκς, ένα τανκ μάλιστα είχε μπει με την μπούκα στραμμένη προς την είσοδο- έξοδο του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές περί τις τρεις τα ξημερώματα, με την Συντονιστική τους Επιτροπή άρχισαν διαπραγματεύσεις για την ασφαλή έξοδο τους.  Παρότι υπήρξε η διαβεβαίωση από την πλευρά των τότε αρχών, ότι θα υπήρξε ασφαλής έξοδος βεβαίως και συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν σπουδαστές και φοιτητές. Περί τις εκατό συλλήψεις είχαμε κατά την έξοδο μας.» σημείωσε προσθέτοντας πως «πριν την έξοδο και ενώ ήταν περικυκλωμένο το κτήριο και είχαμε πληροφορηθεί την δραματική εξέλιξη στο Πολυτεχνείο πήραμε το μικρόφωνο κι αρχίσαμε να κάνουμε έκκληση στους στρατιώτες να μην μας πυροβολήσουν.»

«Ποια ήταν η αντίδρασή τους;« ρωτήσαμε για να τον ακούσουμε να απαντά «Οι στρατιώτες, που είχαν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο βοήθησαν πάρα πολύ σπουδαστές και φοιτητές να μην συλληφθούν, να μην κακοποιηθούν. Απεναντίας άνδρες της ασφάλειας βιαιοπράγησαν, κακοποίησαν, συνέλαβαν φοιτητές παρά τις διαβεβαιώσεις και ιδιαίτερα του τότε Πρύτανη Σδράκα, ο οποίος και μετά την Μεταπολίτευση με μήνυσε γιατί σε μια συνέντευξή μου τον είχα αποκαλέσει πρύτανη των τανκς.»

Κλείνοντας την κουβέντα μας, ζητήσαμε να μας πει: «Ποιό είναι το μήνυμα εκείνης της εξέγερσης σήμερα 47 χρόνια μετά;« «Το μήνυμα είναι αυτό βάσει του οποίου εξεγερθήκαμε τότε: Ελευθερία Δημοκρατία. Θα πρόσθετα σήμερα και αξιοπρέπεια.» μας είπε προσθέτοντας «Με ενόχλησε και θλίβομαι βαθύτατα όχι που κάθε χρόνο αλλά ιδιαίτερα φέτος, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν κάτω από αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα λόγω κορονοϊου. Να συμφωνήσουν και να έχουν μια από κοινού εκπροσώπηση στην κατάθεση στεφανιού και τίποτα άλλο. Σήμερα έπρεπε όλος ο κόσμος, ενωμένος να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν τότε για ελευθερία και δημοκρατία.»
Info
Ευχαριστώ πολύ τους κ.κ. Νίκο Ασλανίδη και Φώτη Σιούμπουρα για τη θετική, άμεση ανταπόκρισή τους

Πηγή: ert.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση