Φυσικό Αέριο στην Κρήτη

Μια παλιά δημοσίευση του 2010 αναφέρει για το φυσικό αέριο στη Κρήτη γεγονός που ξαναέρχεται στην επικαιρότητα ελπίζουμε και αυτή τη φορά να μη μείνει στα χαρτιά:

 

4 νέα καυτά ντοκουμέντα στο φως της δημοσιότητας από τον «Α.τ.Κ.» | Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ν’ αρχίσουν άμεσα οι έρευνες στη «Λεκάνη του Ηροδότου» νότια της Κρήτης | Ο νέος ενεργειακός χάρτης που σηματοδοτούν οι ανακαλύψεις που ξεκίνησαν στην Κύπρο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο οι εξελίξεις τρέχουν. Στην Κύπρο, επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας και ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψη του Ντ. Μεντβέντεφ, πρόεδρος της Ρωσίας. Οι επισκέψεις αυτές σχετίζονται με το νέο ενεργειακό χάρτη και συνεπακόλουθα τη νέα ενεργειακή στρατηγική που διαμορφώνεται στην περιοχή εξαιτίας της ανακάλυψης του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου των τελευταίων δέκα ετών στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου – Ισραήλ, με πάνω από ½ τρισσεκατομμύρια κυβικά μέτρα ποσότητα προς εξόρυξη.

Κονοφάγος: Άμεσα κατάρτιση σχεδίου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων

Ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια εισηγείται άμεσες ενέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για την κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου σημειώνει: «Οι χαρτογραφημένες εικόνες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Τamar και Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Οικόπεδο 12 και όχι μόνο) μιλάνε από μόνες τους».

«Μεταξύ Κρήτης – Κύπρου και Αιγύπτου πιθανά 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου»

Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα, από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα, φθάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα, σημειώνει και προσθέτει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Αναλύοντας τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κονοφάγος λέει ότι διαπιστώνεται πως υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικά  σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται ως συνέχεια των δηλώσεων του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερευνητή στη Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά κ. Φώσκολου.
«Να αρχίσουν έρευνες στην Κρήτη»

Ο κ. Κονοφάγος, προτείνει να τεθούν επί τάπητος μεταξύ των δύο κυβερνήσεων οι δυνατότητες συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να καθοριστούν επίσημα τα όρια των Οικονομικών Ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Καταλήγοντας, ο κ. Κονοφάγος εισηγείται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη.

Ο κ. Κονοφάγος έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά επιστημόνων και ειδικών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του καθηγητή κ. Φώσκολου που αναρωτιούνται γιατί η Ελληνική κυβέρνηση αργοπορεί τη στιγμή που η κινητοποίησή της μοιάζει αναπόφευκτη εξαιτίας της αναμφίβολης πια ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, νότια της Κρήτης και των συνεπακόλουθων αλλαγών που συνεπάγονται αυτές οι εξελίξεις γεωπολιτικά. Κι ο κ. Κονοφάγος, όπως και ο κ. Φώσκολος, καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη χάραξη Ελληνο-Κυπριακής Οικονομικής Ζώνης.

Οι προσπάθειες υποβάθμισης των προοπτικών ύπαρξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κρήτη

Άξιο αναφοράς είναι ότι για το ζήτημα της Κρήτης, η κυβέρνηση συνεχώς προσπαθεί να υποβαθμίσει τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς για την ύπαρξη πολύ μεγάλων κοιτασμάτων. Τελευταία προσπάθεια υποβάθμισης του ζητήματος αυτή του υφυπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη – η δήλωση του οποίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας – στις 23 Δεκεμβρίου του 2010 στην οποία αναφέρεται σε μία μονάχα έρευνα της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, καταλήγοντας εν τέλει πως «υπάρχουν ενδείξεις, αλλά εκεί σταματάμε»!

Πάντως, τα στοιχεία είναι πολλά, και είναι αναληθές ο ισχυρισμός του υφυπουργού πως υπάρχει μονάχα μία έρευνα. Ο κ. Φώσκολος πριν από τον κ. Κονοφάγο, ερευνητής και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης που την περίοδο αυτή εργάζεται ερευνητικά στο Ινστιτούτο Πετρελαίου της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας είχε αναφερθεί σε πληθώρα ερευνών και μελετών που έχουν γίνει από εταιρείες και κυβερνήσεις του Καναδά, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας. Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2010 είναι αποκαλυπτική και τα στοιχεία που αναφέρονται καλό θα ήταν ο κ. Υπουργός να τα ερευνήσει έτσι ώστε να είναι ενημερωμένος και οι δηλώσεις του να μην προκαλούν εντύπωση με τις ανακρίβειές τους.

«4 νέα ντοκουμέντα στη δημοσιότητα για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Κρήτη από τον Α.τ.Κ.»

Ενώ σήμερα, στον Α.τ.Κ. πρόκειται να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα. 4 σημαντικές έρευνες, κάποιες εξ αυτών δημοσιοποιημένες σε διεθνή συνέδρια έχουν έρθει στα χέρια μας. Τα στοιχεία αυτά που δίνουμε στη δημοσιότητα για να ενημερωθεί και το αναγνωστικό κοινό όπως και οι χάρτες που συνοδεύουν το κείμενο, αν μη τι άλλο φανερώνουν για ακόμη μία φορά πως υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επονομαζόμενη και «Λεκάνη του Ηρόδοτου» – πως έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και τα στοιχεία τείνουν συντριπτικά υπέρ της ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων. Είναι όμως και νέα στοιχεία τα οποία θα ήταν εγκληματικό αν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να τα αγνοήσει ή να τα παραμελήσει. Αν όμως είναι σε γνώση των στοιχείων τότε τα ερωτήματα που πρέπει να μπουν είναι πολύ διαφορετικά. Με κυρίαρχο, γιατί επιθυμούν την υποβάθμιση των γεγονότων και των στοιχείων; Ποια η σκοπιμότητα; Οι πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση δε θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι; Η Κύπρος, μια χώρα διχοτομημένη, μπορεί να αξιοποιήσει με τις αξιοπρόσεκτα μικρότερες δυνάμεις της, την ύπαρξη κοιτασμάτων στο υπέδαφός της κι η Ελλάδα δε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει έστω ως διαπραγματευτικό όπλο;

Ανακοίνωση στο Διεθνές Συνέδριο του Κανκούν στο Μεξικό

Η πρώτη ανακοίνωση που δημοσιοποιούμε και αναφέρεται σε ισχυρή πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελληνική Λεκάνη του Ηροδότου νότια της Κρήτης έγινε μεταξύ 24 και 27 Οκτωβρίου του 2004 στο Διεθνές Συνέδριο του Κανκούν στο Μεξικό από τους ερευνητές M. Niazi και M. Dahi. Αναφέρονται συγκεκριμένα για την περιοχή δυτικά της Αιγύπτου, μεταξύ του ποταμού Δέλτα και της κορυφογραμμής της Ανατολικής Μεσογείου, «στα νότια του νησιού Κρήτη», …την περιοχή που είναι γνωστή ως «Λεκάνη του Ηρόδοτου». Σημειώνουν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής για να αναφερθούν αργότερα στη μελέτη τους στις σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή που αποδεικνύουν σημαντικές πιθανότητες ύπαρξης «γιγαντιαίων εκτάσεων με πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ, πως μεταξύ των επιστημόνων δεν υπάρχει ποτέ κάποια απόλυτη βεβαιότητα ως την τελική επιβεβαίωση ενός γεγονότος οπότε κι όταν μιλούν για σημαντικές πιθανότητες εννοούν πως το ρίσκο λανθασμένης εκτίμησης είναι μικρό ή πολύ μικρό. Παραθέτουμε επίσης σε φωτό κομμάτι του αυθεντικού κειμένου για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης [φωτο1].

Αναφορά στη μελέτη της Κύπρου για κοιτάσματα στην Κρήτη

Η μελέτη της BIECIP/FRANLAB για τη Δημοκρατία της Κύπρου είναι η δεύτερη στην οποία επιλέγουμε να παρουσιάσουμε και αναφέρεται στην ισχυρή πιθανότητα ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων νότια της Κρήτης Η μελέτη με τίτλο “NEW EXPLORATION OPPORTUNITIES OFFSHORE CYPRUS – An assortment of the Hydrocarbon Prospectivity” αναφέρει στη σελίδα 8 [φωτο2] με βεβαιότητα ότι τα συστήματα Πετρελαίου «είναι ενεργά …και στην περιοχή της «Λεκάνης του Ηρόδοτου». Σχετική φωτό για την ύπαρξη της μελέτης παραθέτουμε και εδώ.

Έρευνα στο Διεθνές Συνέδριο του American Association of Petroleum Geologists

Στην έρευνα του Peter Krois, Katie Hannke, Bernhard Novotny και Gabor Tari που ανακοινώθηκε στα πλαίσια Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 15 έως 18 Νοεμβρίου του 2009 από την American Association of Petroleum Geologists υπάρχει χάρτης στο οποίο είναι εμφανές πως η περιοχή βορειοδυτικά της Αιγύπτου, δηλαδή η ελληνική «Λεκάνη του Ηρόδοτου» είναι περικυκλωμένη από περιοχές με πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ αναφέρεται πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία που τείνουν να υποστηρίξουν και είναι χαρακτηριστικά της ύπαρξης κοιτασμάτων. Τη φωτό [φωτό3] του σχετικού χάρτη παραθέτουμε εδώ για κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ομιλία του Διευθυντή της BEICIP/FRANLAB κ. Alain Bruneton στο Κάραβελ στις 21/01/2010

Για το τέλος έχουμε φυλάξει ίσως την πιο σημαντική αναφορά, την ομιλία του Διευθυντή της BEICIP/FRANLAB κ. Alain Bruneton στο Κάραβελ στις 21/01/2010. Αυτή η ομιλία είναι πολύ σημαντική μιας και αναφέρεται διεξοδικά στην αξία εκτεταμένης έρευνας στην περιοχή της «Λεκάνης της Μεσογείου» και πιο συγκεκριμένα στην περιοχές που αφορούν την Ελληνική ακτογραμμή που είναι «πολλά υποσχόμενες». Συγκεκριμένα αναφέρει πως, «η λεκάνη έχει τρομερές προοπτικές και ένα πετρελαϊκό σύστημα που έχει βεβαιωθεί από ενδείξεις σεισμικών δεδομένων». Επίσης, αναφέρεται στο γεγονός πως» ανακαλύφθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτος) που ενδυναμώνει τις πιθανότητες για ύπαρξει ίδιων δεξαμενών στα ελληνικά παράλια»… «Πρόσφατες ανακαλύψεις στο Ισραήλ έγιναν σε ένα γεωλογικό περιβάλλον που πιθανότατα προεκτείνεται και στην ελληνοκυπριακή ακτογραμμή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρει ότι «επιστημονικές έρευνες δείχνουν ένα μεγάλο σύστημα καναλιών που ξεκινά από το Άνω Δέλτα του Νείλου και τροφοδοτεί την περιοχή της «Λεκάνης του Ηρόδοτου». Αυτό είναι εμφανές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας, στις εικόνες 6 και 7. Την αρ. 7 παραθέτουμε [φωτό4]  «Περαιτέρω έρευνες που χρησιμοποίησαν τη σεισμική μέθοδο δείχνουν στοιχεία που μπορεί να αποδεικνύουν τεράστιες εκτάσεις»… «είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες»… «Η πιθανότητα ανακάλυψης φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από την ανακάλυψη πετρελαίου όμως μια πρόσφατα δημοσίευση της Shell αποδεικνύει ότι είναι πιθανό να υπάρχει και φυσικό αέριο και πετρέλαιο»

«Αυτές οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η Λεκάνη του Ηρόδοτου έχει υψηλές προοπτικές. Τα κεντρικά και τα βόρεια κομμάτια της Λεκάνης βρίσκονται σε ελληνικά νερά και είναι υψηλά πιθανό να τροφοδοτούνται από τις πηγές του Νείλου». Παρατίθεται το σχετικό σχεδιάγραμμα αρ.10 το οποίο και εμείς δημοσιεύουμε [φωτό5]. Καταλήγει στο ότι «η προοπτική του βόρειου κομματιού της λεκάνης παραμένει περισσότερο υποθετική εξαιτίας της απόστασής της από τις πηγές».

Περιμένοντας μια πειστική απάντηση

Υπό το φως και των καινούργιων στοιχείων που παραθέσαμε εδώ, και καθώς οι αντιδράσεις από αναγνωρισμένους επιστήμονες και ερευνητές αυξάνωνται για δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουμε κι εμείς με τη σειρά μας μια ικανοποιητική απάντηση, πειστική και τεκμηριωμένη, για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν κι εφόσον δεν υπάρξει απάντηση, η δημοσιοποίηση στοιχείων θα συνεχιστεί ως ότου δοθεί μια ειλικρινή απάντηση που θα σέβεται τον πολίτη. Γιατί αυτή η σιωπή μοιάζει ένοχη…

Να σημειώσουμε εδώ πως η παράθεση των στοιχείων έγινε μετά από συνεννόηση με επιστήμονες που μας επεξήγησαν τη βαρύτητα των ντοκουμέντων τα οποία μόνο τμηματικά παρουσιάσαμε.

Τέλος, καλούμε τους αναγνώστες μας να ανατρέξουν για άλλη μια φορά στη συνέντευξη του καθηγητή κ. Φώσκολου στις 13 Δεκεμβρίου του 2010 στον «Α.τ.Κ.».

Facebook Comments Box

Απάντηση