ΚοινωνίαΥγεία

Υπουργός Εσωτερικών-Οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί απαλλάσονται από δημοτικά τέλη

Την απόφαση του να απαλλάξει από δημοτικά τέλη τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον πόλεμο του Κορωνιαίού σε συνεργασία με τους δήμους, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην εκπομπή ‘Ακραία Φαινόμενα’ στο Σκαι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας να απαλλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κορωνοϊό από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε αργά χθες τη νύχτα, ρυθμίζουμε τα προβλήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν εξ αιτίας της κατάστασης του κωρονοϊού ή μειώνεται ο τζίρος και οι δραστηριότητές τους με τις κρατικές αποφάσεις. Για αυτές τις επιχειρήσεις δίνουμε τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίσουν ότι δεν θα πληρώνουν τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα θα είναι κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους».
Επεξηγηματικά δε, πρόσθεσε: «Εστιατόρια που λειτουργούσαν μέχρι τώρα
κανονικά και έχουν κρατήσει μόνο το delivery. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωσή τους να πληρώνουν
κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Αλλού, όπου έκλεισαν, δεν θα πληρώνουν καθόλου δημοτικά τέλη, όσο κρατά αυτή η απαγόρευση».
Στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους δημοσίους
υπαλλήλους που με την διαρκή παρουσία τους συνεισφέρουν στη λειτουργία του δημοσίου και εξήρε το έργο των εργαζομένων στην καθαριότητα και τόνισε:
«Θέλω να εξάρω το ρόλο των εργαζομένων στην καθαριότητα. Όσο σπουδαία
είναι η μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στα νοσοκομεία, άλλο τόσο
σπουδαίο είναι μέσα σε αυτήν την κρίση να κρατήσουμε καθαρές τις πόλεις μας. Έχουμε ζητήσει από τους Δήμους να υπάρχουν δύο βάρδιες ώστε αν κάποιοι προσβληθούν κάποιοι εργαζόμενοι να μη σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεύτερον, έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσλάβουν, με τετράμηνα, κι άλλους εργαζόμενους, για να μη μείνουν οι πόλεις χωρίς καθαριότητα. Τρίτον, λόγω της έκτακτης κατάστασης έχουμε δώσει τη δυνατότητα να κάνουν απ’ ευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες. Τέταρτον, θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους, διαρκώς και πιστεύω ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε και πιο πρακτικούς τρόπους να αναγνωρίσει η πολιτεία με πράξεις τη μεγάλη συνεισφορά τους».
Ο κος Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι για όσο διάστημα τα σχολεία είναι κλειστά οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους του δημοσίου που τις έχουν ζητήσει, θα είναι σε ισχύ.

διάβασε και αυτό  Χαμηλή προτεραιότητα για τα παιδιά στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού δήλωσε ο Μόσιαλος

Στέλνοντας το μήνυμά του σε όλους τους πολίτες ο κος Θεοδωρικάκος είπε:
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μένουμε σπίτι. Το κάνουμε για τον εαυτό μας,
για την οικογένειά μας, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για όλους τους
ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Στερούμε λίγο από την
ελευθερία μας για να δώσουμε ασφάλεια και ζωή σε ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι διακοπές, ας είμαστε όλοι πάρα πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι για να τα καταφέρουμε. Ας βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν πάμε πουθενά.
Είμαστε στο σπίτι μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα».

Facebook Comments Box

Απάντηση