Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον νέο ΥΕΘΑ και πρώην πια Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και το κατά πόσο νόμιμος είναι ο διορισμός του στην θέση του νέου Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

Σύμφωνα με το άρθρο άρθρο 29 παρ. 3 του Συντάγματος: «Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος στους δικαστικούς λειτουργούς και σε όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Απαγορεύονται απολύτως οι οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεων η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχο».

Παράλληλα το άρθρο 56 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει: «Δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου: γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας».

Για να δούμε εάν υπάρχει παράβαση ή μη του άρθρου 29 παρ. 3 θα πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσο η διαβούλευση προ της ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης συνιστά εκδήλωση υπέρ πολιτικού κόμματος. Ο νέος ΥΕΘΑ είναι αλήθεια πως ποτέ δεν προέβη σε δηλώσεις περί των προσωπικών του πολιτικών πεποιθήσεων και πάντοτε ήταν ιδιαίτερα λακωνικός σε όλες του τις τοποθετήσεις. Έτσι, δεν θα, μπορούσαμε να μιλήσουμε για φανερή υποστήριξη προς την Κυβέρνηση από την πλευρά του και ιδιαίτερα προς το κυβερνών κόμμα.

διάβασε και αυτό  Μέσω της διπλωματικής οδού απαντά η Αθήνα στις νέες προκλησεις Ερντογάν
Όσον αφορά το άρθρο 56 του Συντάγματος, αυτό επίσης δεν παραβιάζεται καθώς η υπουργοποίηση από μόνη της δε δίνει στον εκάστοτε Υπουργό την βουλευτική ιδιότητα (όπως συνέβη και με τον πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοντζιά που δεν υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ). Για αυτόν τον λόγο, ούτε χρονικός περιορισμός τίθεται στην ανάληψη καθηκόντων ούτε οιοδήποτε άλλο κώλυμα.

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Σας προσκαλούμε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου μας…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: