Υδατοδρόμια Το Παρελθόν γίνεται Μέλλον
Αεροεσπρέσσο Ιταλιάνα
Ο πρώτος αερολιμένας, (Υδατοδρόμιο).
Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας ένα τεράστιο υπόστεγο συντήρησης και επισκευής, δυο κτίρια το ένα για γραφεία το άλλο για τα πληρώματα και η υδατόσκαλα (εξέδρα) που έδεναν ήταν ακριβώς στο τέλος της Λεωφόρου Συγγρού δίπλα στα κτίρια του Κ.Ε.Α και ΟΧΙ όπως αναφέρουν ορισμένοι στα αφιλόξενα βράχια του τότε Τροκαντερό ( ακρωτήριο Θησέως Άκρον βάσει της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού ).
Ο πρώτος αερολιμένας το (Υδατοδρόμιο) του Παλαιού Φαλήρου ήταν η νέα πύλη της πόλης στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισήμων από το 1926 έως το 1936.
Η εταιρία εκτελούσε τρία δρομολόγια. Πρίντεζι – Πάτρα – Αθήνα με διάρκεια ταξιδιού 5 ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Αθήνα – Μυτιλήνη – Κων/πόλη με διάρκεια ταξιδιού 5,5 ώρες Τρίτη και Παρασκευή. Ρόδος – Σύρος – Αθήνα με διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες που γινόταν κάθε Δευτέρα (Η Ρόδος τότε ήταν Ιταλική). Τα υδροπλάνα ήταν μετασκευασμένα παλιά πολεμικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο και μπορούσαν να μεταφέρουν πλήρωμα 4 ατόμων, 9 επιβάτες και αλληλογραφία έως 17 κιλά. Η Αεροεσπρέσσο είχε και την αποκλειστικότητα της εναέριας διακίνησης της αλληλογραφίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Την εποχή εκείνη οι περιοχές Τζιτζιφιές, Ιππόδρομος και τμήμα από το Καλαμάκι άνηκαν στην κοινότητα του Παλαιού Φαλήρου έως το 1942 που έγινε δήμος και πρώτος δήμαρχος του ήταν ο Κ. Τουφεξής, ενώ το 1961 γίνεται αυτόνομος δήμος.
Σύντομα σε άλλες φωτογραφίες περισσότερα στοιχεία.
Πηγή Ιστορικού Υλικού : Δημήτρης Κακίτσης.
Πηγή φωτογραφίας – Διαδίκτυο eBay χωρίς ταυτότητα.
© 1η Δημοσίευση στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
12 Μαΐου 2014.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.