Σήμερα Τσικνοπέμπτη, μια ξεχωριστή διατροφικά μέρα, που η παράδοση θέλει να καταναλώνουμε ψητό κρέας. Φυσικά πρόκειται για ακόμη ένα έθιμο, που στηρίζεται σε αρχαιοελληνικές παραδόσεις
(θυσίες αμνοεριφίων προς τιμήν των θεών) και τσίκνισμα, δηλαδή η τσίκνα (μυρωδιά )από το κρέας που ψήνεται να ανεβαίνει ψηλά ως ένδειξη τιμής προς τους θεούς. Όπως πολλά άλλα έθιμα, ενσωματώθηκε κι αυτό στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση
και σημαίνει το τέλος της περιόδου κατανάλωσης κρέατος , πριν την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής (περίοδος αυστηρής νηστείας ).
Σήμερα , εκτός από μέρα κατεξοχήν κρεατοφαγίας , είναι και μια μέρα που συνηθίζουμε να διασκεδάζουμε με φίλους και συγγενείς .
Μπορούμε όμως άφοβα, να καταναλώσουμε ποικιλία κρεάτων σήμερα; Και πόσο επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας ,αν ήδη βρισκόμαστε σε κάποιο διατροφικόπρόγραμμα;
Ασφαλώς και μπορούμε και πρέπει να απολαύσουμε τη παρέα μας και το φαγητό μας.Διατροφή δεν σημαίνει αποξένωση και περιορισμός.
Κάθε υγιής άνθρωπος μπορεί να πετύχει τους στόχους του, αρκεί να έχει θέληση ,υπομονή και επιμονή για την επίτευξη τους.
Τι είδους κρέατα όμως , μπορούμε να επιλέξουμε σήμερα; Κόκκινα ή λευκά ;
Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή σιδήρου. Η υπερβολική όμως κατανάλωση κόκκινου κρέατος χωρίς να συνοδεύεται από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με ασθένειες του γαστρεντερικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Παρ’ όλα αυτά το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, και είναι απαραίτητο για την υγεία των μυών και των οργάνων. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο κρέας είναι εξαιρετικής ποιότητας, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που δεν μπορεί να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι ανήκουν στην κατηγορία κόκκινου κρέατος. Το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, στα οποία οφείλεται η αθηρωμάτωση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στις αρτηρίες, τότε περιορίζεται η ροή του αίματος και προκαλούνται εμφράγματα.
Το κοτόπουλο, το κουνέλι και η γαλοπούλα υπάγονται στα λευκά κρέατα. Το λευκό κρέας έχει χαμηλά λιπαρά (χωρίς τη πέτσα) και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Με αυτή την έννοια, είναι προτιμότερο αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια ή πάσχουμε από υπερλιπιδαιμία να περιορίζουμε τη κατανάλωση τα κόκκινου κρέατος.
Σαν γενική συμβουλή, συστήνουμε:
• Περιορισμό στη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αντικατάσταση του με λευκό
• Επιλέγουμε τα πιο άπαχα κρέατα
• Αφαιρούμε το ορατό λίπος των κρεάτων είτε πριν το μαγειρέψουμε , είτε από το πιάτο μας
• Αποφεύγουμε το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος, προτιμάμε το ψήσιμο ή βράσιμο.
• Συνδυάζουμε πάντα το κρέας, με σαλάτες , ωμά λαχανικά, φυλλώδη (μαρούλι-λάχανο- icebrerg-ρόκα κλπ) , για να μπορέσει ο οργανισμός μας να προσλάβει τις απαραίτητες φυτικές ίνες και να περιορίσει τις ανεπιθύμητες δράσεις των λιπαρών οξέων του κρέατος
Καλή Τσικνοπέμπτη
Νικόλας Γιατράς
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Γράμμου 4 – 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ