Η πανδημία του ιού covid 19 επηρεάζει συνολικά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στο πλανήτη ενώ καθημερινά συνεχίζεται η μάχη για την οριστική καταπολέμησή του. ο ιός covid 19 προσβάλει κυρίως το
αναπνευστικό σύστημα και επικεντρώνεται στους πνεύμονές μας. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση της υγείας των πνευμόνων μας είναι απολύτως απαραίτητη. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να τους προστατεύσουν ? Ποιες τροφές είναι αυτές ?

  1. Τα μήλα περιέχουν αντιοξειδωτικά φυτοχημικά στοιχεία που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ώστε να συνδράμουν τελικά στην ενίσχυση της πνευμονικής λειτουργίας.
    Το οξειδωτικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση και η καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και που οδηγούν στην εμφάνιση τέτοιων ασθενειών. Επίσης, η γήρανση του οργανισμού σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες στα αγγεία και στην καρδιά, που τελικά οδηγεί στην εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
  2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι τα λαχανικά μαρούλι , ρόκα, λόλα, σπανάκι και λάχανο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που βοηθούν σημαντικά στην υγεία των πνευμόνων.
    3.Το πράσινο τσάι,που είναι πλούσιο σε συστατικά όπως πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Xρόνιας Aποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση υγείας των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό covid 19.
    4.To σκόρδο,διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από το οξειδωτικό στρες. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση του,συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
  3. Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα,όπως ο σολομός,οι σαρδέλες και το σκουμπρί αποτελούν άριστες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς.
    Τα προαναφερόμενα τρόφιμα βοηθούν στην καλή υγεία των πνευμόνων, ειδικά τώρα με την έξαρση του ιού covid 19.
    Ανεξάρτητα από την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσεκτική εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας ,σύμφωνα με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και να αποφεύγετε το κάπνισμα, που επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία .
διάβασε και αυτό  ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΑΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Facebook Comments Box

Απάντηση