Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Μετά από πολύμηνη αναμονή για την ελληνική κινηματογραφία κατά τη διάρκεια της οποίας το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ήταν ουσιαστικά ανενεργό καθώς η αναζήτηση στο πεδίο του οπτικοακουστικού χώρου για την στελέχωση του νέου του διοικητικού συμβουλίου, δεν απέδιδε καρπούς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τη σύνθεση του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο Πάνος Λουκάκος, δημοσιογράφος που δεν έχει άμεση σχέση με τον κινηματογράφο – επιλογή που επιβεβαιώνει την απροθυμία των προσωπικοτήτων του χώρου να μην εισέλθουν σε ένα δημόσιο φορέα που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα προβληματικός. Μέλη ορίζονται η Χριστίνα Μανωλοπούλου, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Κάλλια Παπαδάκη, συγγραφέας, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών, Ελένη Πετρά, μηχανικός ηλεκτρικών υπολογιστών και επιστημονική σύμβουλος, Κώστας Φέρρης, βετεράνος σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου και Κωνσταντής Φραγκόπουλος, σκηνοθέτης.
Παράλληλα με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, το Υπουργείο αναφέρεται σε μία σειρά από ενέργειες προκειμένου να «αντιμετωπιστούν συνολικά και ουσιαστικά τα ζητήματα που κατά γενική ομολογία πλήττουν τον χώρο του κινηματογράφου». Μεταξύ άλλων τονίζεται η σύσταση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τρίμηνης διάρκειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κινηματογράφου, σχετικά με την επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας.
Απώτερος σκοπός είναι η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης «πολιτικής κινηματογράφου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που δεν θα εξαντλείται στο θέμα της παραγωγής και χρηματοδότησης, αλλά θα καλύπτει την πλήρη αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης της διανομής και προώθησης, την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων της κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά και την ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου διεθνώς.
Θυμίζουμε ότι η ανάγκη για εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης κινηματογραφικής πολιτικής είναι σοβαρό αίτημα των επαγγελματιών του χώρου που έχει τεθεί προς το Υπουργείο από πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού που εκπορεύεται και από τις ανάγκες που δημιουργεί η σύσταση του ΕΚΟΜΕ, η ανακοίνωση του Υπουργείου κάνει λόγο και για «καλύτερο συντονισμό όλων των επιμέρους φορέων με αντικείμενο τον κινηματογράφο, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το ελληνικό σινεμά, την αποφυγή σπατάλης πόρων, την ανάπτυξη του κοινού, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την ενθάρρυνση της κινηματογράφησης στην Ελλάδα και την στήριξη της κινηματογραφικής εκπαίδευσης». H ανακοίνωση καταλήγει στο ότι πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ο εκπαιδευτικός, αναπτυξιακός, δημιουργικός ρόλου που του αναλογεί».