Τα σύνορα της Ελλάδας ειναι σύνορα της Ευρώπης

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εισβολής,μιας γενικευμένης κρίσης, στο επίκεντρο ενός γεωπολιτικού τόξου αστάθειας. Αυτή η παρατεταμένη αστάθεια δεν είναι παροδική. Οφείλεται σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και συντηρείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Σε αυτή τη συγκυρία και αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να έχει λόγο και άποψη, και να παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και στρατηγικές.
Όχι απλά να είναι δέκτης των γεωπολιτικών πιέσεων – αλλά να έχει θέση στο τραπέζι των κρισίμων αποφάσεων. H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των εξελίξεων, με κορυφαίο βεβαίως θέμα το μεταναστευτικό και τον τρόπο που γίνεται η εισβολη από την Τουρκία με όλες τις άλλες προεκτάσεις που έχει η διαχείριση αυτού του ρωτόγνωρου φαινομένου για την Ευρώπη. Ο κεντρικός αυτός στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρώπη, είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας.
Σήμερα, η εσωτερική ασφάλεια στα νησιά μας στον Έβρο από την μαζική προσπάθεια εισροής μεταναστών , πρέπει να αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών. Πρόκειται για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών οχι της Ελλάδας μόνο αλλά και της Ευρώπης σε καθημερινή βάση.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης, που δοκιμάζει τις γειτονικές μας χώρες. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παλιών και νέων απειλών για την ασφάλεια, που προέρχονται από μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές στον κόσμο. θα πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρώπης ότι πρέπει να φυλάξουν τα σύνορα τους σαν Ευρώπη. Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μόνη της στα σύνορα κατά επέκταση στα σύνορα της Ευρώπης επέλαση λαθρομεταναστών οι οποίοι καθοδηγούνται και βοηθούνται από την Τουρκική κυβέρνηση.
Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων τους-δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. , είναι σαφές ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές. Η ασφάλεια ενός κράτους μέλους της Ένωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των άλλων κρατών μελών.
Κανένα Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλειά του.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Είναι, επομένως, μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης. Eάν δεν συμβούν αυτά, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στο πρόσφατο σκοτεινό παρελθόν.
Γιατί τα κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι αρμόδια για την εθνική τους ασφάλεια και άμυνα. Σε ποια εθνική ασφάλεια όμως αναφερόμαστε, όταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν γνωρίζει σύνορα
Η απειλή είναι διασυνοριακή και κοινή για όλους μας, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Η απομόνωση λειτουργεί μόνο σε βάρος των δικών μας συμφερόντων.
Ασφαλώς πρόκειται για μια μάχη, που δεν δίνεται μόνο στο έδαφος ή στα σύνορά μας. Η εσωτερική και η εξωτερική μας ασφάλεια είναι αλληλένδετες, και για αυτό το λόγο η ενισχυμένη συνεργασία με τους εταίρους μας εκτός ΕΕ, γειτονικές και τρίτες χώρες, πρέπει να είναι προτεραιότητα για εμάς. Το διεθνές σύστημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, χτίστηκε επάνω στις αξίες της διαφάνειας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, καθώς και στη δέσμευση μας να προστατεύσουμε τους κανόνες βάσει των οποίων δημιουργήσαμε διεθνείς θεσμούς, προκειμένου να μην επιστρέψουμε στις πιο σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος μας.
Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα του παρελθόντος με ενότητα και εμπιστοσύνη. Οι απειλές, φτάσαν στην πόρτα μας. Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Με μια ισχυρή Ένωση Ασφάλειας που θα προστατεύει τους πολίτες μας στο εσωτερικό, και ένα πραγματικά παγκόσμιο και στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη στα ζητήματα αυτά.

Δημήτρης Μπιζιώτας

Facebook Comments Box

διάβασε και αυτό  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Ο φιλόσοφος Κ. Πόππερ, περιγράφοντας την ανοιχτή κοινωνία, την χαρακτηρίζει…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: