«Το θερινό αστέρι Σείριος, το οποίο αστράφτει περισσότερο από όλα τα αστέρια, λάμπει πιο λαμπρό αφού λουστεί στο κύμα» Όμηρος Ιλιάδα ραψωδία Ε.
Στις 23 Ιουλίου 2019 ξαναγύρισαν οι θλιβερές μνήμες του 2018, με τις φονικές πυρκαγιές, που στέρησαν τη ζωή σε 103 συνανθρώπους μας, έκαναν στάχτη περιουσίες, και κατέστρεψαν μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής. Θυμάμαι που εκείνες τις μέρες, και λίγο πριν ξεσπάσει η τραγωδία, είχα αναφερθεί σε μια μαγνητική καταιγίδα, που πιθανώς να είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γη γενικότερα. Δυστυχώς, αυτές τις συνέπειες πλήρωσε πολύ βαριά και η χώρα μας. Εξ άλλου, βρισκόμασταν τότε εν μέσω της περιόδου των Κυνάδων Ημερών, εκείνων δηλαδή των ημερών, όπου ο Σείριος ανατέλλει μαζί με τον Ήλιο.
Ο Άρης βρισκόταν σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη, και στις 27 Ιουλίου 2018 περιμέναμε και μια έκλειψη Σελήνης. Στις 23 Ιουλίου 2018 τα ξημερώματα, ο Ήλιος βρισκόταν στην 1η μοίρα του Λέοντα, πάνω στον ωροσκόπο, και βάδιζε προς μια αντίθεση με τον πύρινο Άρη. Όλα έδειχναν πως αυτή η πύρινη σύγκρουση δεν θα έβγαινε σε καλά.
Οι πρόγονοί μας, από τα πολύ παλιά χρόνια, γνώριζαν πως όταν το αστέρι Σείριος, του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός, ανέτειλε μαζί με τον Ήλιο, ξεκινούσε μια καυτή περίοδος, όπου η ζέστη γινόταν αφόρητη, και οι άνθρωποι κινδύνευαν από εγκαύματα, τα Κυνικά Καύματα όπως τα έλεγαν. Ο Σείριος σήμερα βρίσκεται στις 14 μοίρες του αστερισμού του Καρκίνου, και βρισκόταν μαζί με τον Ήλιο, στις 07-07-2019, ημέρα εθνικών εκλογών. Σίγουρα κάποιοι υπέστησαν «κυνικά καύματα» από αυτές τις εκλογές.
Σήμερα, οι επίσημες ημέρες έναρξης της επικίνδυνης περιόδου για τα κυνικά καύματα, για το Βόρειο ημισφαίριο, αρχίζουν στις 3 Ιουλίου, και διαρκούν περίπου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Η εποχή αυτή περιγράφεται από τους αρχαίους ως πολύ δυσμενής, και φέρνει κακοτυχία, αρρώστειες, δυσκολίες, και υψηλό πυρετό. Αναφορές σ’ αυτήν την περίοδο γίνονται από τον ποιητή Αλκαίο (7ος αι. π.χ.χ.), τον Όμηρο, τον Άρατο, και πολλούς άλλους. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Νόννος, αναφέρουν για τα βάσανα που έπλητταν τους κατοίκους των Κυκλάδων, όταν πλησίαζε ο Σείριος, και κατάκαιγε τις καλλιέργειες, στέρευε δε και τις πηγές. Οι κάτοικοι της Κέας, που υπέφεραν ιδιαίτερα από τον καύσωνα, είχαν ζητήσει τη βοήθεια του Θεού Απόλλωνα. Εκείνος, τους έστειλε το γιο του Αρισταίο, που κατοικούσε στη Φθία (Θεσσαλία) ο οποίος έχτισε πάνω στα βουνά της Κέας, ένα βωμό προς τιμήν του Ικμαίου Διός (ο Δίας της βροχής) και προς τιμήν του Σείριου.
Ο Δίας τους έστειλε ανέμους, τα σημερινά μελτέμια, που δρόσισαν την ατμόσφαιρα και έσωσαν το νησί.
Σήμερα οι εχθροί της Πατρίδας μας εκμεταλλεύονται τις Κυνάδες Ημέρες και τα μελτέμια, για να κάψουν σπίτια, δάση, και ζωές. Τα Κυνικά Καύματα έχουν μετατραπεί σε ψυχικά και σωματικά εγκαύματα. Και δεν φταίει ο Αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, ούτε το λαμπερότερο αστέρι του, ο Σείριος. Οι Αστερισμοί του Μεγάλου και του Μικρού Κυνός με τα λαμπερότερα αστέρια τους Σείριο και Προκύωνα, κυνηγόσκυλα του τεράστιου αστερισμού του Ωρίωνα, είναι μάρτυρες των πιο ειδεχθών εγκλημάτων που συμβαίνουν κατά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου στην Πατρίδα μας.