Τα αδέσποτα της Καλλιθέας θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο απο τον κ.Δεδούση και την κ.Πάσχου

Με αφορμή την ημέρα για τα αδέσποτα ζώα σας παρουσιάζουμε ένα παλιό δημοσίευμα της kalitheapress που αφορά τη συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο το 2017. Το άρθρο υπογράφει η κ.Ευγενία Δίτσα η οποία συνεργαζόταν μαζί μας.

Σήμερα μετά από δύο χρόνια αναρωτιόμαστε τι έχει αλλάξει από τη διοίκηση του Δήμου.
Πολλαπλά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων από το Δήμο Καλλιθέας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του 2017 για την πόλη μας. 
Η διοίκηση του Δήμου και συγκεκριμένα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Άννα Γιαννάκου-Πάσχου, κλήθηκε να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις του Γιώργου Δεδούση, από τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών: Αν υλοποιείται πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, αν υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο, αν υπάρχει συνεργασία με την ελληνική φιλοζωϊκή εταιρεία για την περίθαλψη σκύλων, τη συλλογή, καταγραφή και τον εμβολιασμό των ζώων, αν έχουν συσταθεί οι επιτροπές που προβλέπονται (5μελείς και 3μελείς), αν έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των ζώων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν έχει προβλεφθεί υλοποίηση προγράμματος στον προϋπολογισμό του 2018 (ερώτημα που απαντήθηκε από τον ίδιο), αν υπάρχει συνεργασία με εκπαιδευτή σκύλων, αν υπάρχει συνεργασία με φιλοζωϊκή ένωση ή αν φιλόζωοι δημότες έχουν προσφύγει στο έργο του Δήμου και, τέλος, ποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από το Δήμο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τροποποίηση του υπάρχοντος σχετικού νόμου. 
Η κυρία Πάσχου απάντησε στα ερωτήματα αυτά ένα προς ένα. 
Αρχικά, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όταν ανέλαβε δεν υπήρχαν επιτροπές, αλλά ένα μεγάλο χρέος στην πανσιόν του κυρίου Συμφερόπουλου και στον κτηνίατρο κύριο Περδικούρη. «Αμέσως συνεστήθη 10μελης επιτροπή και έγινε διαδικασία για να αναλάβει με διαγωνισμό κάποιος που έχει τα προσόντα ή τις υποδομές μάλλον, που προβλέπει ο νόμος. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχε η φιλοζωική εταιρεία, όπου προϊσταται ο κύριος Κανούρης.
Βεβαίως, ο διαγωνισμός είχε και μια ημερομηνία λήξης. Υπήρξε ξανά διαγωνιστική διαδικασία. Ήταν ο μόνος πάλι που συμμετείχε. Τώρα, έληξε πρόσφατα η αναδοχή του κ. Κανούρη. Κάναμε καινούριο διαγωνισμό, ο οποίος, όμως, για κάποιους λόγους απέβη άγονος, γιατί δεν ήθελε να συμμετάσχει και σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε κτηνίατρο μέχρι να γίνει με την επαναπροκήρυξη νέα αναδοχή», είπε η κυρία Πάσχου και συνέχισε: 
«Επειδή οι δημότες μας έφερναν ένα γατάκι να αιμορραγεί στα δημοτικά ιατρεία, ένα σκυλάκι με σπασμένο πόδι στο γραφείο κ.λπ, ανέθεσα στη διευθύντρια, και δεν ενεπλάκην εγώ προσωπικά καθόλου, να μιλήσει με τις υπηρεσίες να βρούμε κάποιο τρόπο να καλύψουμε αυτά τα επείγοντα περιστατικά. Και πράγματι, κληρώθηκε κάποιος κτηνίατρος, του οποίου το όνομα δεν το ξέρω, διότι δεν ενεπλάκην· ενεπλάκη η προϊσταμένη των ιατρείων, η υπεύθυνη των υγειονομικών και η διευθύντρια της πρόνοιας.  
Όσον αφορά τον εκπαιδευτή σκύλων, ο εκπαιδευτής σκύλων που προβλέπεται να μετέχει στην επιτροπή μπορεί να είναι ένας υπάλληλος του Δήμου, τόνισε η αντιδήμαρχος. «Και πραγματικά, εγώ πιστεύω πολύ στην ευσυνειδησία του προσωπικού του Δήμου, τιμώ τους ανθρώπους που είναι στην Κοινωνική Πολιτική και εδώ εν προκειμένω τον κύριο Αντώνη Αξιώτη, ο οποίος με κάθε λεπτομέρεια καταγράφει στο βιβλίο που υπάρχει στην είσοδο του Δημαρχείου, και εκείνος και οι επόμενοι που είναι στις βάρδιες, τις καταγγελίες των Δημοτών: πού εντοπίστηκε το ζωάκι, τι πρόβλημα είχε, και όλη αυτή τη διαδικασία. 
Επίσης, στο γραφείο μου υπάρχουν και τα πρακτικά των συμβουλίων. 
Εγώ, βεβαίως, δεν παρέλαβα κανένα βιβλίο με πρακτικά για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Το βιβλίο το φτιάξατε αμέσως μόλις αναλάβαμε. 
Ωστόσο, επειδή δεν θέλω να κουράζω το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαι στη διάθεση του κ. Δεδούση, και εγώ και οι υπηρεσίες για οποιαδήποτε ενημέρωση».  
Όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής ανέφερε πως δεν νομιμοποιείται να συμμετέχει στις επιτροπές, παρότι ως Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων συχνά συμμετέχει σε συσκέψεις στο εν λόγω Υπουργείο. «Οι αρμόδιοι επιστήμονες συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Και βεβαίως, είμαι διαρκώς ενήμερη και για τη νομοθεσία και για τις τροποποιήσεις και μπορώ να πω σε όλους αυτούς ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα, παρότι ξέρετε ότι όλοι είναι πολύ κλειδωμένοι…   
Όταν εγώ ανέλαβα, υπήρχε διαχείριση ενός προγράμματος 50.000 κι ένα τεράστιο χρέος, κι εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 10.000 και 15.000, που
διαχειριζόμαστε και βεβαίως με τροποποίηση του προϋπολογισμού διαχειριστήκαμε αυτή τη χρονιά 35.000, γιατί ακριβώς η κρίση, εκτός από τους άστεγους συνανθρώπους, αύξησε και τα αδεσποτάκια, τα οποία ο νόμος ορίζει ότι είμαστε εμείς αρμόδιοι να τα περιθάλψουμε». 
Σ
το τέλος της ομιλίας της, η κυρία Πάσχου αναφέρθηκε στα χρήματα που υποχρεώνεται να δίνει ο Δήμος στην ανάδοχο εταιρεία περίθαλψης ζώων εξαιτίας των εισαγγελικών και παρέμεινε στη διάθεση όλων για περαιτέρω διευκρινίσεις. «Είχαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα εισαγγελικά.
Είχαμε εισαγγελικές εντολές να αφαιρέσουμε από ιδιοκτήτες ζώα, τα οποία τα υποσίτιζαν. Κι αυτό, βεβαίως, γινόταν μετά από καταγγελία δημοτών στην αστυνομία, η αστυνομία στην εισαγγελία, και ερχόταν η εντολή να τα πάρει ο δήμος, να τα κρατήσει. Αυτά, βεβαίως, φιλοξενούνται στην ανάδοχο εταιρεία για μεγάλο διάστημα, διότι ο εισαγγελέας έχει κάποιες εργασίες.
Δεν έχει μόνο εμάς και καθυστερεί να μας αποδεσμεύσει τα ζώα, ώστε να μην πληρώνει ο Δήμος. Αν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες, είμαι στη διάθεσή σας». 
Ευγενία Δίτσα 
Facebook Comments Box

Απάντηση