Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ και Κουμουνδούρου Γωνία

‘Ενα από τα θέματα που συζητούνται αυτές τις ημέρες είναι τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας  του κόμματος που είναι στην  κυβέρνηση της χώρας. Αρκεί μια αναδρομή στο σύντομο παρελθόν όμως να δούμε τι έγινε με τα άλλα κόμματα και τα χρέη τους που τα ανάγκασε να αλλάξουν και το όνομα τους. Ξεκινάμε αρχικά με ένα απόσπασμα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας liberal την  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Διαμάντη που αποκαλύπτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγόρασε τα γραφεία στην Κουμουνδούρου και πως κούρεψε  κατά 60% το δάνειο . Γεγονός που    ομολόγησε κατόπιν ερωτήσεων του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ο τότε οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την εξεταστική επιτροπή. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρετε

Πιο αναλυτικά το δάνειο για το  ακίνητο, το οποίο είχε αγοραστεί (με δάνειο) αρχικά από την ΕΑΡ και αργότερα μετά τη διάσπασή της (το 1992) περιήλθε στην κατοχή του ενιαίου Συνασπισμού και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε βάση του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Λαϊκή Τράπεζα να αγγίζει τα 400.000.000 δραχμές, με την τράπεζα να ξεκινά τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, την δεκαετία του 90, ο τότε πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος ήρθε σε συμφωνία με την Τράπεζα, προκειμένου να κουρευτεί η οφειλή και να αποπληρωθούν τα χρέη.

Το κούρεμα από πλευρά της Τράπεζας, όπως ανέδειξε ο κ. Γεωργαντάς, και επιβεβαίωσε ο Μ. Δαρείωτης, άγγιξε το 60%! Δηλαδή μετά την διαπραγμάτευση έγινε 175.000.000 δραχμές και σύμφωνα με τον κ. Δαρειώτη τελικά αποπληρώθηκε το 1997-1998. «Αναλάβαμε να πληρωθούν 175.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 80.000.000 προκαταβολή και 35.000.000 δραχμές με δόσεις. Υπάρχει ευχαριστήριο γράμμα από τότε διευθυντή της  Τράπεζας για την ικανοποίηση συμφωνίας», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, όπως εξήγησε ο γαλάζιος βουλευτής, όχι μόνο έγινε το μεγάλο κούρεμα αλλά η Τράπεζα του είπε και… ευχαριστώ!

διάβασε και αυτό  O Fabio Rampelli, o Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Βουλής κατέβασε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά, δε, την διαδικασία με την οποία το ακίνητο πέρασε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ ο έτερος βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας απέδειξε ότι η μεταγραφή του ακινήτου έγινε με ένα μη νόμιμο έγγραφο στο υποθηκοφυλάκειο. Ως εκ τούτου ζήτησε μετ’ επιτάσεως αφενός  τη γνωμοδότηση νομικού συμβούλου Εθνικής Τράπεζας, με την οποία η τράπεζα αποδέχεται τη μεταγραφή αυτή και αφετέρου αποδείξεις εξόφλησης του δανείου από τον Συνασπισμό το 1998.

Σχετικά με τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δαρειώτης παραδέχτηκε ότι το 2010 το κόμμα έλαβε δάνεια παραχωρώντας τις επιχορηγήσεις του 2018, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, τις επιχορηγήσεις περίπου τριών τετραετιών. «Το 2010 βάλαμε ως εγγύηση την επιχορήγηση 2015-2018, ενέργεια που βασιζόταν στην ιστορική πορεία του κόμματος στη Βουλή και την ευρωβουλή» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, με τον κ. Μηταράκη να καταλήγει ρωτώντας: «Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτούνταν με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που το έπρατταν και τα άλλα κόμματα και για τα οποία τους ασκούν οξύτατη κριτική». Αφού ο κ. Δαρειώτης προσωρινά «πάγωσε» έσπευσε να διευκρινίσει ότι  « η διαφορά είναι ότι εμείς δανειζόμασταν  για να καλύψουμε ανάγκες και όχι σπατάλες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποπληρώνει κανονικά τα δάνειά του».

πηγή liberal

ρεπορτάζ Σπυρίδων Μελάς

Facebook Comments Box

Απάντηση