ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη, το πρόγραμμα και ο φόβος

Μέρα με τη μέρα η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την τελική της μορφή.

Μετά το σοκ της ήττας στις ευρωεκλογές, ο κομματικός μηχανισμός ξαναβρίσκει τον βηματισμό του με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του συσχετισμού με τη Νέα Δημοκρατία και πιο ρεαλιστικό την αποτροπή της αυτοδυναμίας. Στην προσπάθεια μεγαλύτερης κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού εντάσσεται και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στο Θησείο την οποία θα ακολουθήσει DJ set.

Τα ψηφοδέλτια

 Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχεδόν κλείσει. Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα:

  1. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η ανακοίνωση του Βασίλη Βασιλικού στην πρώτη θέση έκλεισε τη βασική εκκρεμότητα. Ο Γιώργος Γραμματικάκης με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι δεν αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί αυτός επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Φαίνεται πάντως ότι για την υποψηφιότητα Γραμματικάκη σημειώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη του Ποταμιού. Λογικά τη δεύτερη θέση θα καταλάβει η Έφη Αχτσιόγλου και την τρίτη ο Πάνος Σκουρλέτης. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να δούμε τον κ. Σκουρλέτη υποψήφιο στον Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας. Πάντως, την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας την έχει αναλάβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
  1. Στη Β’ Αθήνας. Μένει να στελεχωθούν κάποιες λίγες κενές θέσεις και στους τρεις τομείς της Β’ Αθήνας.
  2. Στην Κοζάνη. Είναι η μόνη περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα υποψηφιότητες. Αιτία είναι μια τριπλή καραμπόλα: Η παρουσία τεσσάρων εκλεγμένων βουλευτών, η ποσόστωση των γυναικών και η νέα υποψηφιότητα του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗΓιώργου Αδαμίδη, ο οποίος θεωρείται πολύ ισχυρός παράγοντας. Οι διεργασίες συνεχίζονται τόσο κεντρικά όσο και στην τοπική κομματική οργάνωση.

Η νέα εκπρόσωπος

Στο πλάι του Αλέξη Τσίπρα, η Έφη Αχτσιόγλου είναι το δεύτερο «πρόσωπο» της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα εκπρόσωπος του κόμματος έχει κεντρικό ρόλο στην καμπάνια, αφού με την καθημερινή παρουσία της στα ΜΜΕ αποσαφηνίζει την πολιτική γραμμή κι επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της κ. Αχτσιόγλου αποδεικνύεται και από ότι δεν μένει στην αναπαραγωγή των ήδη γνωστών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναδεικνύει επίσης νέες προσεγγίσεις. Στη συνέντευξή της στην Αυγή η κ. Αχτσιόγλουκάνει ένα βήμα πιο μπροστά στην αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι: «Αναγνωρίζουμε ότι δεν καταφέραμε σε μια τετραετία να ανακτήσουμε όσα χάθηκαν στη δίνη μίας τόσο βαθιάς και συστημικής κρίσης. Και αναγνωρίζουμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα».

Η ισορροπία

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ασκήθηκε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον την προεκλογική τακτική, ιδιαίτερα στην υπερβολική (όπως χαρακτηρίστηκε) έμφαση στο «φόβο για την επάνοδο της Δεξιάς».  Αυτός είναι ο λόγος που στην τρέχουσα καμπάνια οι τόνοι κρατιούνται πιο χαμηλά κι επιχειρείται να αναδειχθεί η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία. Μια πρόταση που θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «δίκαιη ανάπτυξη».

Ωστόσο, το στοιχείο του φόβου δεν έχει εγκαταλειφθεί. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να τονίζουν ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά απειλή για τα «δικαιώματα των πολλών». Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στη Χίο πολιτευτή της ΝΔ εναντίον στελέχους της Επιθεώρησης Εργασίας: «Οι πρόσφατες αναφορές του κ. Μητσοτάκη που κλείνουν το μάτι στην παραβατικότητα  και υπονοούν την αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν ήδη αρχίσει να παράγουν αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και έχουν τροφοδοτήσει ακραίες συμπεριφορές εναντίον των ελεγκτικών μηχανισμών».

πηγή: https://www.cnn.gr

Facebook Comments BoxΑκολουθήστε το Kalithea Press στο Google News Feed, για να ενημερώνεστε σωστά και έγκαιρα

Απάντηση

Recommended
Δέκα νομοσχέδια έχει έτοιμα σε μεγάλο βαθμό η Νέα Δημοκρατία,…
Cresta Posts Box by CP
Content | Menu | Access panel
Αρέσει σε %d bloggers: