Συναγερμός στο Άγιο Όρος: Έκλεψαν τα τάματα από την «Παναγία Πορταΐτισσα»

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ιερόσυλων, οι οποίοι έκλεψαν τα ξημερώματα από την Ιερά Μονή Ιβήρων τα τάματα από την εικόνα της «Παναγίας Πορταΐτισσας» έχουν εξαπολύσει οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα dogma.gr οι έρευνες είναι σε καλό δρόμο και λέγεται μάλιστα ότι ο δράστης έχει εγκλωβιστεί σε φαράγγι του Αγίου Όρους.

Η Παναγία η Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων είναι ένα από τα σπανιότερα και σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους, μαζί με την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν». Έχει διαστάσεις 137 εκατοστά ύψος και 94 πλάτος, το δε βάρος της ιεράς εικόνας αγγίζει τα 96 κιλά, μαζί με τα αναθήματα.

Για τους Αγιορείτες και ειδικότερα για τους Ιβηρίτες είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό εκκλησιαστικό κειμήλιο: είναι η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου ανάμεσά τους.

Από το 1004 που βρέθηκε, μέχρι σήμερα, η εικόνα της Παναγίας δεν έχει βγει ποτέ από το Άγιον Όρος. Ο θρύλος λέει πως όσο η εικόνα παραμένει στη θέση της, το Άγιον Όρος θα είναι άτρωτο. Άλλος θρύλος λέει πως όταν η εικόνα χαθεί θα είναι σημάδι ότι πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία.

Μάρτυρες των θαυμάτων της Παναγίας είναι τα δεκάδες πολύτιμα αφιερώματα. εγκόλπια αρχιερέων, μετάλλια πρωταθλητών και ολυμπιονικών, αλλά και παράσημα ηρώων, κοσμούν το εικόνισμα Της.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: