Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον Γερμανό  Υπουργό Εσωτερικών κ. Horst Seehofer και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσία επίσης του Γάλλου Πρέσβεως  κ.Patrick Maisonnave.

Ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Η σκέψη μας είναι στα θύματα της επίθεσης στο αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι. Παρακαλώ κύριε πρέσβη να μεταφέρετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον υπουργό κύριο Καστανέρ.

Είχαμε την ευκαιρία μετά και την επίσκεψη σας στην Άγκυρα, κ. Υπουργέ και κ. Επίτροπε, να ενημερωθούμε τόσο για την σύνοδο της Μάλτας όσο και για την εξέλιξη των συζητήσεων για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Στη νεώτερη ιστορία του το έθνος μας συγκροτήθηκε στη δίνη  πολέμων και  γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Η θέση της χώρας μας, σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας μας δίνει ιστορικά ιδιαίτερο ρόλο στις μετακινήσεις πληθυσμών. Και μας κάνει πολύ προσεκτικούς όποτε αυτές συμβαίνουν.

Τα μεταναστευτικά ρεύματα Ασίας και Αφρικής δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αντιθέτως,  αναμένεται να ενισχυθούν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουμε τον αργό, πολλές φορές επώδυνο, δρόμο των συμβιβασμών, των μικρών βημάτων που εξελίσσονται σιγά-σιγά σε δράσεις, εργαλεία, πολιτικές και συμφωνίες.

Στα θέματα μετανάστευσης είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου. Όμως η πρόσφατη σύνοδος στη Μάλτα, απ’ όπου έλειπε η Ελλάδα, άνοιξε μια σχισμή στην ακινησία της προηγούμενης περιόδου.

Φυσικά χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Φυσικά χρειάζεται, όπως πάντα στην Ένωση, αλληλεγγύη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών βαρών. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, να το διεκδικούμε, να το προωθούμε. Όχι σαν Έλληνες μόνο, αλλά κυρίως σαν Ευρωπαίοι πολίτες. Αιχμή της αλληλεγγύης είναι τα ασυνόδευτα παιδιά. Το ζητούμε από εσάς, το ζητούμε από όλη την Ευρώπη. Είναι πολλά αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να τα υποδεχθούμε αξιοπρεπώς, χωρίς τη συνδρομή των εταίρων μας.

Στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας μας αντιμετωπίζουμε μια νέα έξαρση μεταναστευτικών ροών.

Η Ελλάδα έχει μια μοναδικότητα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές πύλες εισόδου: μηδενική σχεδόν απόσταση από τα τουρκικά παράλια. Αυτή η μοναδικότητα διευκολύνει τις ροές και περιπλέκει σημαντικά το θέμα της ενεργούς φύλαξης των συνόρων.

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 δοκιμάζεται ισχυρά σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και στα κέντρα υποδοχής. Είναι ουσιώδες να σεβασθούμε όλοι το γράμμα της Κοινής Δήλωσης χωρίς πολιτικές αναγνώσεις που την ακυρώνουν στην πράξη. Με την έννοια αυτή, δύο σημεία της Δήλωσης χρειάζονται απολύτως κοινή κατανόηση από την ΕΕ,, την  Ελλάδα και την Τουρκία:

Πρώτο σημείο, η δυνατότητα επαναπροωθήσεων ανεξαρτήτως του  τόπου διαμονής των αιτούντων άσυλο. Διαφορετικά,  η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη.

Και δεύτερο σημείο η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων χωρίς περιορισμό εθνικότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στο ακέραιο τις απορρέουσες από την Δήλωση και το ενωσιακό δίκαιο ευθύνες και υποχρεώσεις της: την φύλαξη συνόρων , την επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, τις πολιτικές ένταξης, τις επαναπροωθήσεις.

Για να πετύχουμε όμως, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Είμαστε όλοι Γάλλοι, όταν υποφέρει η Γαλλία. Είμαστε όλοι Γερμανοί, όταν χτυπάνε το Μόναχο ή το Βερολίνο και χαίρομαι που όλοι μαζί σήμερα αποφασίσαμε ότι είμαστε όλοι Έλληνες, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα. Πάνω από όλα όμως είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, σε κοινή γη και πολιτισμό.»

Ακολούθως, ο Γερμανός Υπουργός κ. Horst Seehofer απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει η Γερμανία στην Ελλάδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά των προσφύγων, ανέφερε ότι:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα τα οποία έχουμε, τα σύνορα τα ευρωπαϊκά, με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ταυτόχρονα πρέπει όλα εκείνοι οι οποίοι φτάνουν στα σύνορά μας και κάνουν αίτηση για άσυλο και το δικαιούνται, να  κατανεμηθούν  με έναν πιο λογικό  και αποτελεσματικό τρόπο απ’ ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πρέπει να ξέρετε ότι είμαι εδώ όχι μόνο ως Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, αλλά εκπροσωπώ όλη την Ευρώπη. Εάν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν δεν βοηθήσουμε τα όμορα κράτη που βρίσκονται γύρω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε μια άτακτη μεταναστευτική  πολιτική η οποία πραγματικά θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο το οποίο το είδαμε το 2015. Είναι ένα αδιέξοδο το οποίο δεν θα πρέπει να  αντιμετωπίσουμε ξανά. Κι αν είμαστε πραγματικά Ευρωπαίοι πρέπει να ξέρουμε ότι αν δεν το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, κάποια στιγμή αυτές οι ροές μεταναστών και προσφύγων θα εμφανιστούν ατάκτως  σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης, ανέφερα  στον κ. Υπουργό ότι η Γερμανία πολύ ευχαρίστως μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε θέματα διοικητικά και διαδικαστικά, με οποιονδήποτε τρόπο.»

 

Ακολούθως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Ερχόμαστε σήμερα από την Άγκυρα όπου είχαμε  πραγματικά πολύ θετικές  συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Σκοπός, λοιπόν, ήταν και είναι να τυγχάνει πλήρους εφαρμογής η ευρωτουρκική δήλωση. Αυτήν τη διαβεβαίωση μας έδωσαν οι τουρκικές Αρχές και ευχόμαστε σύντομα να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα.

Aυτή η αποστολή δεν ήταν πάρα μια ευρωπαϊκή αποστολή, όπως και ευρωπαϊκό είναι το ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε

Σήμερα επίσης είχαμε όπως  πραγματικά πολύ ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο πρέπει να σας πω, ότι είμαστε σε ανοικτή γραμμή συνεννόησης, όλον αυτό τον καιρό. Η Ελλάδα χωρίς καμία αμφιβολία  βρίσκεται την περίοδο αυτή υπό πίεση. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και οι συνθήκες στα νησιά είναι τραγικές για την τοπική κοινωνία αλλά  και για τους ίδιους τους ανθρώπους εκεί. Σε κάθε περίπτωση η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να ισχύει και όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν την εφαρμογή της».

Facebook Comments Box

Απάντηση