Πριν προχωρήσουμε στη διατύπωση των ερωτήσεών σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου.
1) Ήσασταν άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης είχατε γίνει και αντιδήμαρχος γιατί αποφασίσατε μετά από χρόνια να ασχοληθείτε και πάλι αυτή τη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος;
Ναι, πράγματι έχω ασχοληθεί με τα κοινά και ιδιαίτερα με τα δημοτικά δρώμενα στη πόλη μας. Ήδη από τις πρώτες δημοτικές εκλογές του 1975 όταν όλες οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις της πόλης μας υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα του Γιάννη Γάλλου. Στη συνέχεια με την καθιέρωση του θεσμού των συνοικιακών συμβουλίων εκλέχτηκα στο 8ο Συν. Συμβ. στη θέση του προέδρου.
Το 1986 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Γιώργου Ψαλιδόπουλου και ορίστηκα αντιδήμαρχος την περίοδο 1987-1990. Το 1990 με την εκλογή του δημάρχου Γιώργου Κυριόπουλου, η παράταξή μας (Γιώργου Ψαλιδόπουλου) που εκλέχτηκε στην ελάσσονα αντιπολίτευση, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δημάρχου Γ. Κυριόπουλου και στη κατεύθυνση συνέχισης του σημαντικού έργου της διοίκησης μας, με όρισε στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής.
Το 1992 ένα πρόβλημα υγείας (έμφραγμα μυοκαρδίου) με απομάκρυνε για ένα διάστημα. Στη συνέχεια παρακολουθούσα από κοντά τις εξελίξεις στην πόλη μας και στάθηκα στο πλάι, υποστήριξα όλες τις επιλογές τις παράταξής μας με υποψηφίους τον Γιώργο Χελάκη, τον Τάκη Μακρίδη και τελευταία τον Βαγγέλη Παπαδάκη.
Όπως γνωρίζετε η παράταξή μας λειτουργεί συλλογικά μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες. Η απόφαση δεν ήταν προσωπική. Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν για την θέση του επικεφαλής της παράταξής μας και υποψηφίου δήμαρχου, ήταν και η πρόταση στο πρόσωπό μου. Μετά από συζητήσεις και παραινέσεις από συντρόφους και συναγωνιστές αποφάσισα να μπω στην συλλογική κρίση της οργάνωσής μας. Έτσι πρόσφατα μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, αποφασίστηκε η συγκεκριμένη επιλογή στο πρόσωπό μου.
2) Τι σημαίνει για εσάς Καλλιθέα;
Η Καλλιθέα για εμένα είναι η πόλη που γεννήθηκα και συνεχίζω να ζω μέχρι σήμερα.
Είναι οι γειτονιές που παίζαμε κρυφτό, αμπάριζα κ.λπ. Οι αλάνες που παίζαμε ποδόσφαιρο. Ο Ιλισσός που τότε δεν χώριζε με τις όχθες του την πόλη (που χτίστηκαν αργότερα) αλλά ήταν ένας τόπος παιχνιδιού και ποδηλάτου, τους περισσότερους μήνες του χρόνου (όταν δεν υπήρχαν βροχές). Τα καλοκαιρινά σινεμά. Στη συνέχεια με τους υψηλούς συντελεστές δόμησης που καθιερώθηκαν επί Χούντας, η πόλη άρχισε να αλλάζει μορφή φτάνοντας στη σημερινή κατάσταση με τις πολυκατοικίες και τους λίγους ελεύθερους χώρους.
Καλλιθέα είναι για εμένα, οι αγώνες της Καλλιθέας για την απομάκρυνση του ιππόδρομου, την απόδοση της παραλίας στους κατοίκους της, την απόκτηση από το δήμο της οικίας Λασκαρίδου, του σημερινού κτιρίου Μελίνα Μερκούρη, τη κατασκευή του Δημοτικού Σταδίου στα νταμάρια, η δημιουργία του σταθμού Ταύρος-Ελ. Βενιζέλος και η διαμόρφωση ενός μεγάλου μέρους του Ιλισσού από την Χαμοστέρνας μέχρι την Φορνέζη, η δημιουργία υποδομών από το δήμο για πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια.
Καλλιθέα είναι η συνοικία που στην εθνική αντίσταση οι κάτοικοί της πρωτοστάτησαν στη μάχη ενάντια στο κατακτητή, στους συνεργάτες -δοσίλογους των Γερμανών- και στο φασισμό. Έδωσαν στην πόλη μας μνημεία ηρωικής αντίστασης που πρέπει να αναδειχτούν και να θυμίζουν σε όλους, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τις πραγματικές αξίες για τις οποίες αγωνιστές θυσίασαν ακόμα και την ίδια τους την ζωή.
Τέλος, Καλλιθέα σημαίνει συνέχιση των προσπαθειών για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της πόλης στην σημερινή εποχή με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και με ιδιαίτερη φροντίδα για τους συμπολίτες μας που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
3) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Καλλιθέας;
Θεωρώ ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η έλλειψη συγκροτημένης αναπτυξιακής πρότασης για τη πόλη μας. Ποιο είναι το αύριο που οραματιζόμαστε για την Καλλιθέα. Η πόλη μας με την ύπαρξη του Π.Κ. Σταύρος Νιάρχος “γέρνει” προς τη θάλασσα. Το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης μας, όπως ο Λόφος Σικελίας, η Χαροκόπου, η Αγ. Ελεούσα κ.λπ. έχουν εγκαταλειφτεί και φαίνεται να μην υπάρχουν για τη σημερινή διοίκηση.
Ακόμα ένα πρόβλημα είναι η υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, η καθαριότητα, η εύκολη και ασφαλής διέλευση των δημοτών από τα πεζοδρόμια της πόλης και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ, όπου σήμερα επικρατεί μία άναρχη κατάσταση.
Ακόμα ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι αυτό της έλλειψης διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος (αφού και μόνο ο κατάλογος των απ’ ευθείας αναθέσεων είναι μακρύς). Η έλλειψη αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη της δημοκρατίας και ενός πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες της Καλλιθέας, έχει οδηγήσει σε παρακμή, πρωτοφανή την πόλη μας, χωρίς προτάσεις, χωρίς τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.
4) Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τις παρατάξεις της Αριστεράς στη πόλη μας κατά την γνώμη σας. Αν υπήρχε απόφαση για κοινό υποψήφιο θα δεχόσασταν να κατεβείτε σε κοινό ψηφοδέλτιο χωρίς να είστε εσείς υποψήφιος ;
Πράγματι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τις άλλες όμορες παρατάξεις της πόλης μας. Έχουμε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων, που έχουν διεξαχθεί σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η σημερινή διοίκηση έχει απολύτως αποτύχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των δημοτών μας. Αποκλειστικός της γνώμονας είναι η οργάνωση ενός δικτύου των πελατειακών της σχέσεων και αδυνατεί να διατυπώσει στοιχειώδεις θέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Οι παρατάξεις με τις οποίες συζητούμε, έχουμε προτάξει το συμφέρον της πόλης. Έχουμε καταθέσει τις υποψηφιότητες μας στο τραπέζι των συζητήσεων και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη προσπάθεια με στόχο την κατάληξη σε κοινές προτάσεις τόσο προγραμματικές όσο και για τον υποψήφιο δήμαρχο. Εξ’ άλλου η καθιέρωση της απλής αναλογικής στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιερώνει μία νέα αντίληψη για συνεργασίες και συγκλίσεις. Αποτελεί μία δοκιμασία για όλους μας. Είναι λοιπόν φανερό από τα παραπάνω ότι και η δική μου υποψηφιότητα μπαίνει στη κρίση των συνομιλητών μας, επί ίσοις όρους και τελικά θα κριθεί συλλογικά από τη δημοτική μας παράταξη.
5) Υπάρχουν σχέσεις του Δήμου Σημερα με το ΚΠΙΣΝ πιστεύετε;
Πιστεύω ότι οι σχέσεις σήμερα του δήμου με το ΚΠΙΣΝ περιορίζονται στον τυπικό ρόλο της συμμετοχής του Δημάρχου στο Δ.Σ. Η παρουσία του ιδρύματος αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την πόλη μας αλλά και γενικότερα για τη χώρα μας, αφού είναι ένα έργο, θα τολμούσα να πω, παγκόσμιας εμβέλειας. Όμως παράλληλα υπάρχει και σχετική επιβάρυνση. Εδώ λοιπόν χρειάζεται μία αμοιβαία και επωφελής συνεργασία για την πόλη μας. Το ίδρυμα πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα που δημιουργεί και σε συνεργασία με τον Δήμο μας, όχι μόνο να τα ελαχιστοποιεί (με ειδική αντιμετώπιση για τους πολίτες της Καλλιθέας, όπως π.χ. ξεχωριστή τιμολόγηση, διάθεση θέσεων στάθμευσης κ.λπ.) αλλά και να προβλεφτεί και η διάχυση των δραστηριοτήτων του σε όλη την πόλη της Καλλιθέας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική πολιτιστική της αναβάθμιση.
6) Θεωρείται ότι η σημερινή διοίκηση έχει κάνει έργο;
Φοβάμαι πως η σημερινή διοίκηση πέρα από την ολοκλήρωση όποιων έργων βρήκε σε εξέλιξη από την προηγούμενη διοίκηση, δεν έχει παρουσιάσει τίποτα άλλο.
Εξαίρεση αποτελεί ίσως οι ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), που και αυτή η πρωτοβουλία δεν γνωρίζουμε αν έχει προχωρήσει αφού καμία ενημέρωση ή και διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δεν μπορεί μία τέτοια πρωτοβουλία να περιορίζεται σε κάποιες τακτοποιήσεις θέσεων για ημέτερους.
Τέλος, ακόμα και μελέτες που είχαν προβλεφθεί στα τεχνικά προγράμματα του Δήμου, ακυρώθηκαν στην πορεία. Συνέπεια τους ήταν να χαθούν αντίστοιχες πιστώσεις από την περιφέρεια (Βλέπε γήπεδο Εσπέρου).
Επίσης, δεν ξέρω τι “έργο” – μελέτες θα παραδώσει στη νέα διοίκηση για υλοποίηση.
7) Είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας θεωρείται ότι έφτασε η στιγμή να συνδυαστεί ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα στο Δήμο;
Η θέση που υποστηρίζουμε σαν δημοτική κίνηση είναι ένα ισχυρός δήμος, καλά στελεχωμένος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών, χωρίς εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Εδώ θα ήθελα να τονίσω και την διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές προοδευτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις αριστεράς, που υποστηρίζουν το μοντέλο ενός ισχυρού δήμου, με την υιοθέτηση του κανόνα 1 προς 1 στη στελέχωση των δήμων και στις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης με τον κανόνα 1 προ 5 που στόχο έχει την περεταίρω υποστελέχωση και την ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα όμως, θέλουμε τη συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα αλλά με όρους και κανόνες δημοσίου συμφέροντος, που θωρακίζουν και υπηρετούν των δίκαιη ανάπτυξη για όλους.
8) Η Περιφέρεια πιστεύετε ότι έχει προσφέρει στη Καλλιθέα ;
Πράγματι, παρατηρούμε ότι τα έργα που γίνονται, ή έχουν γίνει, σήμερα στη Καλλιθέα είναι έργα που έχουν γίνει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με χρηματοδότησή της, όπως :
- Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου (έργο βέβαια υπερτοπικού χαρακτήρα) που αφορά και την πόλη μας, με το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Έργο που μετά από δεκαετίες θα δώσει την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και παράλληλα θα αποδώσει στους κατοίκους της περιοχής 260 στρέμματα πράσινου και κοινόχρηστου χώρου,
- Η δημιουργία κέντρου κοινωνικής πολιτικής,
- Το κέντρο ένταξης μεταναστών,
- Την ανάδειξη του ιστορικού χώρου Μπιζονίου σε σύγχρονο μουσείο αντίστασης,
- Η ανακαίνιση του χλοοτάπητα και του ταρτάν στο στάδιο της Καλλιθέας,
- Οι ασφαλτοστρώσεις στη πόλη μας.
Την ίδια στιγμή βέβαια που ο Δήμαρχος εμφανίζει ως επιτυχία του τα ταμειακά πλεονάσματα. Την μία μιλάει για 7 εκατομμύρια ευρώ, την άλλη για 2 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος ξέρει τι πράγματι ισχύει, λες και ο “καλός” Δήμαρχος κρίνεται από τα ταμειακά αποθέματα και όχι από την ανταπόδοση τους στους δημότες.
Εδώ να σημειώσουμε ότι για τα πλεονάσματα, που προέρχονται από τα αποδοτικά τέλη επί σειρά ετών, ο Δήμαρχος υποχρεούται να ανταποδώσει στην πόλη προσφέροντας αντίστοιχες υπηρεσίες ή να μειώσει τα τέλη και ιδιαιτέρα σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
9) Με ποιον υποψήφιο Δήμαρχο θα κατεβαίναμε μαζί;
Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα σας έχει απαντηθεί με επάρκεια σε προηγούμενη ερώτησή σας.
10) Το ψηφοδέλτιο σας θα έχει από όλα τα κόμματα ή Όχι;
Στο ψηφοδέλτιό μας μπορούν να συμπαραταχθούν συνδημότες μας, που ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, είναι έντιμοι και συμφωνούν στις βασικές αρχές για την τοπική αυτοδιοίκηση :
- Την καθιέρωση της απλής αναλογικής,
- Το άνοιγμα της δημοκρατίας και του διαλόγου,
- Τη διαφάνεια και
- Τον δημόσιο απολογισμό σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης σε προοδευτική κατεύθυνση, με άξονες την κοινωνική αλληλεγγύη, το μέτωπο στην διαφθορά, το ρατσισμό και το φασισμό, την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να απαντήσω στα ερωτήματά σας. Πιστεύω ότι με αυτόν το τρόπο συμβάλλω σε έναν ουσιαστικό διάλογο στην πόλη μας.