ΕλλάδαΟικονομία

Συνάντηση Υπουργείων Επενδύσεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Η δυναμική που υπάρχει για την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, επισημάνθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, με τον υπουργό Επενδύσεων της ασιατικής χώρας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση, των υφυπουργών, Χρίστου Δήμα και Γιάννη Τσακίρη, καθώς και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων ΣΔΙΤ, Ορέστη Καβαλάκη.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: «Για πολλές δεκαετίες, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι σε άριστο επίπεδο, όπως άλλωστε και η συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο -το αποδεικνύουν οι επενδύσεις. Στο πλαίσιο της απόφασης του Ελληνα πρωθυπουργού και του πρίγκηπος διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία, είχα σήμερα τη μεγάλη τιμή να υποδεχτώ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την υψηλότητά του.

Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα μέσω της αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών και της προώθησης επενδύσεων και στις δύο χώρες. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, ενώ έως το τέλος του έτους επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Ηταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση κι ευχαριστώ θερμά την υψηλότητά του γι’ αυτό».

 

«Δυναμική για οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα χωρίς ιστορικό προηγούμενο»
Ο κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falih δήλωσε από την πλευρά του: «Πρώτα απ’ όλα είμαι ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Οι δύο χώρες, με σημαντική εθνική κληρονομιά και μεγάλη δύναμη στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, έχουν στενές σχέσεις για πολλές, πολλές δεκαετίες. Πάντοτε υπήρχαν καλές σχέσεις σε διαπροσωπικό και πολιτικό επίπεδο, τώρα όμως η σχέση αυτή αναβαθμίζεται στο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.

διάβασε και αυτό  Χαλάει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Σήμερα υπάρχει η δυναμική για να προχωρήσει η διμερής οικονομική συνεργασία, σε τέτοιο σημείο που να μην έχει ιστορικό προηγούμενο, καθώς από τη μία υπάρχει η θέληση των ηγετών των δύο χωρών, και από την άλλη οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και στη Σαουδική Αραβία με το “Οραμα 2030”. Αυτό μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε το διμερές εμπόριο και τις επενδυτικές ροές προς τις δύο χώρες, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Η εξοχότητά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδης, συνέβαλε από κάθε πλευρά ώστε να είναι η επίσκεψή μας εξαιρετικά παραγωγική. Ξεκινήσαμε χθες βράδυ με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece για τη διευκόλυνση των επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα θα υπογραφεί η συμφωνία ίδρυσης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τώρα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση εδώ στο υπουργείο και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Γεωργιάδη στο γεύμα.

Η δυναμική είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι θα δείτε πολλές επενδύσεις και στις δύο χώρες, όπως και συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών σε επιχειρηματικά σχέδια σε άλλες χώρες, καθώς η δυναμική του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα, μπορεί να προσδώσει αξία και σε φίλους και εταίρους μας στην παγκόσμια κοινότητα».

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: