Στοιχεία σοκ! 556 επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους

Η «Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» το 2017, δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την για τέταρτη συνεχή φορά μέσα στο 2018, στις 15 Δεκεμβρίου, βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, από οπαδούς του ναζισμού που χάραξαν τη σβάστικα. Και γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη σήμερα με την έκρηξη βόμβας έξω από τον εμβληματικό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

Ειδικότερα, το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Ήταν 218 το 2016. Η αύξηση είναι της τάξης του 155%. Επιπλέον αυξήθηκαν και οι θρησκευτικές κοινότητες που επλήγησαν. Το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ κοινοτήτων.

525 περιστατικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν 525 περιστατικά (δηλαδή, το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ – «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δηλαδή, συνολικά, 537 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις) κατεγράφησαν κατά χώρων χριστιανικών.

Επίσης, σημειώθηκαν έντεκα επιθέσεις κατά χώρων Ιουδαϊσμού, αρκετές από τις οποίες φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα. Τέλος, οκτώ περιστατικά αφορούν μουσουλμανικούς χώρους. Η αύξηση του αριθμού των περιστατικών αποδίδεται και στην καλύτερη συνεργασία των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως οι επιθέσεις.

πηγή: Καθημερινή

Facebook Comments Box

Απάντηση