Στην κατάσχεση επικίνδυνων παιχνιδιών συνολικής αξίας άνω των 18 εκ. ευρώ οδήγησε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που συντονίστηκε από την Europol με την κωδική ονομασία Ludus II.
Στόχος της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν συνολικά 21 χώρες ήταν ο εντοπισμός διακίνησης πλαστών παιχνιδιών και άλλων αγαθών. Οι κατασχέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης περιλάμβαναν πλαστά και παράνομα παιχνίδια παζλ, βιντεοπαιχνίδια, επιτραπέζια και χαρτοπαιχνίδια, κούκλες και μαριονέτες από διάσημες τηλεοπτικές σειρές, τουβλάκια για παιδιά και ρούχα και αξεσουάρ από διάσημες μάρκες. Τα κατασχεθέντα εμπορεύματα εμπεριείχαν κινδύνους όπως έκθεση σε χημικά, κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού, ηλεκτροπληξία, βλάβη της ακοής και κίνδυνο πυρκαγιάς.
Κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής φάσης οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν ελέγχους και επιθεωρήσεις για τον εντοπισμό παράνομων αποστολών και αποθήκευσης. Ορισμένων επιτόπιων ερευνών ακολούθησαν διαδικτυακές έρευνες που ξεκίνησαν σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η πλειοψηφία των πλαστών παιχνιδιών εισήχθη από την Ανατολική Ασία στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι αρχές εντόπισαν παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έλλειψη σημάτων CE και Δηλώσεων συμμόρφωσης ΕΕ και παρουσία ανεπιθύμητων επικίνδυνων ουσιών.
Τουλάχιστον 5 εκ. πλαστά παιχνίδια
Έγιναν κατασχέσεις 5 εκ. πλαστών παιχνιδιών αξίας σχεδόν 18 εκ. ευρώ, άνοιξαν 2.600 υποθέσεις διοικητικής/υγειονομικής πρόληψης, 99 άτομα καταγγέλθηκαν στις δικαστικές αρχές, 1459 άτομα αναφέρθηκαν στις διοικητικές/υγειονομικές αρχές, ελέγχθηκαν 72 διαδικτυακές αγορές καθώς και 30 ιστότοποι.
Στις περιοχές του Λάτσιο και της Καμπανίας, το Ιταλικό Οικονομικό Σώμα κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα παράνομων παιχνιδιών παζλ που προέρχονταν από μια ασιατική χώρα. Τα παιχνίδια αποθηκεύονταν σε δύο αποθήκες. Οι γαλλικές τελωνειακές αρχές διέκοψαν την τακτική προμήθεια πλαστών παιχνιδιών, τα οποία πωλούνταν μέσω μιας διάσημης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου. Η έρευνα, που ονομάστηκε Pokezone, επέτρεψε στις αρχές να εντοπίσουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων, τα οποία πωλούνταν στις εσωτερικές αγορές της Γαλλίας και έξι άλλων χωρών.
Διεθνές μέτωπο ενάντια στα ψεύτικα παιχνίδια
Η Europol συντόνισε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, διευκόλυνε την ανταλλαγή επικοινωνιών και παρείχε επιχειρησιακή ανάλυση. Yποστήριξε επίσης τις δραστηριότητες με τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Στην συντονισμένη επιχείρηση εκτός από την Ελλάδα συμμετείχαν και χώρες όπως το Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία. Χώρες τρίτων: Ακτή Ελεφαντοστού, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.