Στα «χαρακώματα» οι ένστολοι: Προσφυγή στο ΣτΕ για νυχτερινές αποζημιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε λίγο πριν το τέλος του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή του Ν.4472/2017, βάσει του οποίου προβλέπεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποζημίωση για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησής τους, καθώς τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών μοιάζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΣ δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, ώστε να αποδοθούν στους στρατιωτικούς αυτά που ούτως ή άλλως προβλέπει το «γράμμα» του νόμου.

Η νυχτερινή αποζημίωση προβλέπεται στο άρθρο 127 του Ν. 4472/2017 και για την εφαρμογή της χρειάζεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με τα συναρμόδια υπουργεία, όμως, να τηρούν έως και τώρα «σιγή ασυρμάτου». Το τίμημα της αποζημίωσης αυτής ανέρχεται σε 2,77 ευρώ / ώρα για το χρονικό διάστημα από τις 22:00 έως και τις 06:00, με το συνολικό κόστος για τη διετία 2017-2018 να φτάνει περίπου τα 60 εκατ. ευρώ.

Οι ένστολοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, είναι αποφασισμένοι, εξάλλου, να «μπλοκάρουν» διά της δικαστικής οδού και οποιαδήποτε περίπτωση έκδοσης της συγκεκριμένης ΚΥΑ χωρίς αναδρομική ισχύ, γεγονός που ούτως ή άλλως θα αντιβαίνει στον ίδιο το νόμο.

Προβληματισμός και για το επίδομα στέγασης

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους στρατιωτικούς και το ενδεχόμενο να χάσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το επίδομα στέγασης, εξαιτίας μιας νομικής παρατυπίας που παρατηρείται στα περιουσιακά κριτήρια.

Σύμφωνα, πάντα, με την ΠΟΕΣ, η ρίζα του προβλήματος εστιάζεται σε μια τραπεζική σύμβαση από το 2005, η οποία παρείχε προνομιακό επιτόκιο 3% για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας με ποσά έως 5.000 ευρώ και 1,8% για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι κατά των υπολογισμό των τραπεζικών καταθέσεων που κατέχουν οι αιτούμενοι στεγαστικό επίδομα, οι αυξημένοι τόκοι, λόγω του προνομιακού επιτοκίου, να αντιστοιχούν σε καταθέσεις πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές. Υπό το πρίσμα αυτό, όσοι στρατιωτικοί εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση χάνουν το επίδομα.

Facebook Comments Box

Απάντηση