Πολιτική

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θέλει τη σύμβαση με Αυστραλία για αποφυγή της διπλής φορολογίας

Η χώρα μας πάντα ήταν ήθελε τη σύναψη σύμβασης με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο πλαίσιο της σειράς των Ελληνο-Αυστραλιανών Διαλόγων (Greek Australian Dialogue Series) από το Australian Chamber of Commerce and Industry και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της «επόμενης ημέρας», ενώ στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Ερωτηθείς για τον «βραχνά» της διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας -τροχοπέδη δεκαετιών για τους Ελληνοαυστραλούς- και το πότε εντέλει η σχετική σύμβαση μπορεί να υπογραφεί, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα πρόθυμη να επέλθει συμφωνία επί του θέματος, από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις το 1983, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τον Οκτώβριο του 2020, σημειώνεται, η Ελλάδα συνυπέγραψε επιστολή με άλλα 9 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, Josh Frydenberg, με την οποία ζητούσαν να επεκταθεί το δίκτυο των χωρών με τις οποίες η Αυστραλία έχει συμβάσεις φορολογίας, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας πλαίσιο με την ΕΕ.

Σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ένα ζήτημα που έθεσε ο κ. Akis Haralambopoulos, διευθυντής της Maritime Promotions of Australia, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα «ευαίσθητο θέμα» με «σημαντικές ανθρωπιστικές, εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιστορικές πτυχές».

Υπογράμμισε πως «παραμένει ανοιχτό» καθώς η Ελλάδα «δεν έχει παραιτηθεί» από τη διεκδίκησή τους. Οι δύο χώρες, είπε πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα «με σεβασμό προς την ιστορική αλήθεια» και «σοβαρότητα». Τόνισε πάντως ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι ζητάμε, πότε το ζητάμε και πώς το ζητάμε, σχετικά.

διάβασε και αυτό  Αλέξανδρος Χαρίτσης Νέο αριστερό ρεύμα δημιουργείται με το ΣΥΡΙΖΑ

Για την «κληρονομιά» που θέλει να αφήσει ως υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι είχε την ευκαιρία και το προνόμιο να είναι στο εν λόγω Υπουργείο σε δύο σημαντικές περιόδους, από το 2012-2015 με τα Μνημόνια (ως αναπληρωτής υπουργός) και από το 2019 μέχρι σήμερα με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία (ως υπουργός).

«Πρόκειται για δύσκολες περιόδους», είπε, προσθέτοντας: «Πάντα εξασκώ τα καθήκοντά μου με οδηγό τα συμφέροντα της χώρας μου και των πολιτών. Θα ήθελα να αφήσω πίσω μία παραγωγική, ισχυρή, εξωστρεφή, ανταγωνιστική διεθνώς, ισχυρή οικονομία».

Ο κ. Πολ Νικολάου, διευθυντής του Business Leaders Council, Australian Chamber of Commerce and Industry παρουσίασε τον κ. Σταϊκούρα, ενώ η κυρία Κάτια Γκίκιζα, σύμβουλος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, μίλησε για ενίσχυση της εμπορικής σχέσης με την Αυστραλία.

Ανέφερε ότι καταγράφηκε αύξηση στο διμερές εμπόριο αγαθών κατά 12,5% το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθεί ο όγκος αυτός και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία μετά τη νέα κρίση.

Για την ώρα το lockdown στοιχίζει στην Ελλάδα 750 εκατ. ευρώ (1,150 δισ. δολ.) την εβδομάδα, ενώ η κοινωνία έχει πληγεί σοβαρά.

Στα θετικά, ο κ. Σταϊκούρας έλαβε τα εύσημα από τον Επίτροπο της ΕΕ, Paolo Gentiloni, για την πορεία της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή, η χαλαρή νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη συνεχίζεται, ενώ προχωρούν περαιτέρω τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως Microsoft, Pfizer, Cisco, Volkswagen, μεταξύ άλλων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

διάβασε και αυτό  Η διαχρονική ΟΝΝΕΔ δυναμικά στο πλευρό του Τάκη Θεοδωρικάκου

Ακόμη, είπε, για την ενίσχυση της οικονομίας δόθηκαν 24 δισ. ευρώ το 2020 και θα δοθούν 11,76 δισ. ευρώ το 2021.

Η ύφεση ήταν 8,02% του ΑΕΠ το 2020, αλλά, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ήταν 2% μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις, κάτι που όπως επεσήμανε, δείχνει σημάδια για καλύτερη ανάκαμψη στο μέλλον. Για να γίνει αυτό,όμως, χρειάζεται διεθνή συνεργασία, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μειώσεις σε φόρους, επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις, ενίσχυση του πλαισίου για επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και την προσπάθεια προσέλκυσης στην Ελλάδα συνταξιούχων από άλλες χώρες, αυτοαπασχολούμενων και «ψηφιακούς νομάδες», δηλαδή άτομα που μπορούν να κάνουν την εργασία τους, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές.

Μίλησε επίσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου κατά την πανδημία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν πολλές «κόκκινες γραμμές»

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, όπως το δημογραφικό, αλλά και οι «αναταράξεις» στη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας.

Όσο για τον τουρισμό, που αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την οικονομία της Ελλάδας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η χώρα πιθανώς θα αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες από τις 14 Μαΐου, αλλά δε θα ανακάμψει στα επίπεδα προ κορονοϊού. Το 2020 η κίνηση ήταν μόλις στο 20% σε σχέση με το 2019. Αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι το 2021 θα ο τουρισμός θα «επιστρέψει» στο 50% του 2019, φέροντας έσοδα 7-9 δισ. ευρώ, αλλά, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα πάντα είναι «ρευστά».

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: