ΑΛΛΑΚοινωνία

Ρέθυμνο: Συγκινεί το χριστουγεννιάτικο στολίδι για τις γυναικοκτονίες

Τα Χριστούγεννα είναι εποχή χαράς. Είναι η ευκαιρία μας να αφήσουμε πίσω τα άσχημα και να αφεθούμε στη ζέστη των όμορφων χρωμάτων, των στολιδιών και των φώτων. Ένα μήνα και κάτι, καταφέρνουμε να δούμε λίγο πιο φωτεινό τον κόσμο γύρω μας και θέλουμε να «ρουφήξουμε» όσο περισσότερο γίνεται αυτήν την ευτυχία, γιατί ξέρουμε ότι η επιστροφή στην πραγματικότητα θα είναι απότομη.

Όπως ήταν και στην είσοδο αυτού του έτους, το οποίο ξεκίνησε με ένα κύμα καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης και πάει να κλείσει με 16 (ελπίζουμε να μείνει εκεί ο αριθμός) δολοφονημένες γυναίκες από συζύγους και συντρόφους, συν μία που «έφυγε» από τα χέρια πεθεράς, η οποία δεν μπορούσε να βλέπει τον εγωισμό του γιόκα της πληγωμένο και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ναι, αυτή η εποχή είναι η μοναδική διαφυγή μας από το σκοτάδι που επικρατεί γύρω, αλλά δε σημαίνει κιόλας ότι ξεχνάμε τι αφήνουμε πίσω στο χρόνο που φεύγει. Και το χριστουγεννιάτικο στολίδι της Κατερίνας Μανετάκη που στέκει στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα!

Η δημιουργός που φέρει το ψευδώνυμο ‘Magissa CloClo’ θέλησε μέσα από την παράδοση του στολισμού να αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες που χάθηκαν από τα χέρια αντρών το 2021 στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες εκείνες που βρίσκονται ακόμα εδώ και πρέπει να παλέψουν με καθημερινούς δαίμονες ώστε να μη γίνουν άλλο ένα θύμα.

Το κείμενο που ανήρτησε και η ίδια για το δημιούργημά της είναι πολύ συγκινητικό, όπου αποκαλεί τη δημιουργία της «κραυγή» για όλες τις δολοφονημένες:

Δυνατή σαν σίδερο!
Κόκκινο για την αγάπη!
Πράσινο χρυσό για την γονιμότητα!
Να τιμήσω το φύλο μου, να το εξυμνήσω!
Να το στολίσω, να το δω να λάμπει!
Να δείξω ότι προσφέρει ζωή κι αγάπη!
Για τις ζωντανές μα πιότερο για τις νεκρές!
Για κάθε νεκρή γυναίκα κλαίω, για κάθε νεκρή γυναίκα σπαράζω!
Κραυγή είναι το χριστουγεννιάτικο τούτο στολίδι!
Κραυγή για τις 16 από την αρχή του έτους γυναικοκτονίες.

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: