Πόση Ευρώπη αντέχουμε τελικά;

Μπήκαμε, πλέον, στον μήνα των Ευρωεκλογών μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναμονής: Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, όπως λέει και το γνωστό άσμα.

Γράφει η: 

Με το προσφυγικό πρόβλημα να έχει μεταβάλει μια για πάντα τον τρόπο που η ίδια η Ευρώπη βλέπει τον εαυτό της και την ακροδεξιά να απλώνει ξανά τα πλοκάμια της πάνω από τις περισσότερες χώρες, φαίνεται πως η φετινή εκλογική διαδικασία είναι από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Και ο κυρίαρχος λόγος είναι γιατί αυτή τη φορά, η Ευρώπη εισπράττει το μεγαλύτερο βαθμό αμφισβήτησης από τους ίδιους τους πολίτες της που την είδαν εν μέσω κρίσης, να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, αδιαφορώντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Είναι αυτή η ίδια, που τώρα ζητά επισταμένη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία για να αποδείξει ότι τα χρόνια που πέρασαν, με αυτά τα δομικά για εκείνη προβλήματα, δεν την άγγιξαν τόσο, τουλάχιστον τόσο ώστε να λαβωθεί από ένα Brexit ή από το ‘’αβγό του φιδιού’’.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωβουλής, το ποσοστό συμμετοχής στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία έφθασε… οριακά το 42,54%, παρότι στις συγκεκριμένες ευρωεκλογές υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να πειστούν οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Μάλιστα, τότε, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν προχωρήσει και σε μια έξυπνη προεκλογική καμπάνια, η οποία τιτλοφορούνταν «Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά».

Η επικοινωνιακή αυτή εκστρατεία φαίνεται πως δεν είχε, εκ του αποτελέσματος, μεγάλο αντίκρισμα, ίσως επειδή τότε και σε αρκετές χώρες της ΕΕ ‘’έτρεχε’’ πρόγραμμα διάσωσης. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η προσέλευση ανήλθε στο 43,1%, χαμηλότερο από το 44,87% που είχε καταγραφεί το 2009.

Την ίδια στιγμή, στην Πορτογαλία, η προσέλευση μειώθηκε στο 33,67%, επίσης, κάτω από 36,77% σε σχέση με το 2009. Αυτή, όμως, που είδε τους ψηφοφόρους να πέφτουν δραματικά ήταν η Ιρλανδία, με ποσοστό συμμετοχής 52,44%, σε σχέση με το 58,64% το 2009.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, λοιπόν, η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων στις επερχόμενες εκλογές.

Όσο αρκετοί από εμάς πλέον δεν… αντέχουμε τόση Ευρώπη, φαίνεται, πλέον, ότι είναι μονόδρομος η συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία και η ανάγκη να κάνουμε, έστω και αργά, πλέον τη διαφορά.

πηγή: http://www.fmvoice.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση