Πόσες εμφανίσεις μπορούν οι Υποψηφίοι

Σχετικά με την προβολή υποψηφίων

Επιτρέπεται χωρίς κανένα περιορισμό (πλην εκείνων των ορίων δαπανών) η διαφημιστική προβολή σε όλα ΜΜΕ (ιστοσελίδες, εφημερίδες, TV, ράδιο)

Σχετικά με την μη διαφημιστική προβολή

Οι υποψήφιοι, μπορούν να εμφανίζονται σε εκπομπές:
-2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας 
-1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής η περιφερειακής εμβέλειας 
-1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες (σε κάθε δικτυακό τόπο)

Προσοχή:

*Στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο δηλώσεις υποψηφίου που θα μεταδοθούν σε δελτίο ειδήσεων εάν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα μετράνε ως εμφάνιση.

*Στους δικτυακούς τόπους (ιστοσελίδες) εμφάνιση θεωρείται και το άρθρο ή η συνέντευξη υποψηφίου.

Δεν υπόκεινται σε περιορισμούς  οι δηλώσεις  και άλλες δραστηριότητες  αυτοδιοικητικών αρχόντων στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους σε έκτακτα γεγονότα.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών για δήμους και περιφέρειες και οι αντιπεριφερειάρχες μπορούν να συμμετέχουν σε panel συζητήσεων ή debate, σε όλα τα ΜΜΕ (ιστοσελίδες, εφημερίδες, TV, ράδιο) αρκεί:

– Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο (23 Οκτωβρίου 2010), να έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή τουλάχιστον 3 ακόμη συνυποψήφιών τους σε αυτές τις συζητήσεις. 
-Μετά την ανακήρυξη, να συμμετέχουν στη συζήτηση εκπρόσωποι από τα 2/3 των ανακηρυχθέντων συνδυασμών.

Ο αυτονόητος όρος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας περιλαμβάνεται ως απαγόρευση στην εγκύκλιο: Απαγορεύεται η καταβολή χρηματικής δαπάνης για τη συμμετοχή υποψηφίων σε συζητήσεις στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο. Αν μετά από έλεγχο διαπιστωθεί από ότι υπάρχει οικονομική συναλλαγή μεταξύ υποψηφίου και ΜΜΕ, τότε ο υποψήφιος χάνει το αξίωμα του ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των αντίστοιχων μέσων. 

Γενικότερα για την ευρύτερη  προβολή των συνδυασμών και υποψηφίων, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους καμπάνιας η εγκύκλιος απαγορεύει: 

-Την ανάρτηση αφισών και αεροπανό. 
-Τη διακίνηση έντυπου υλικού ως ενθέτου στον τοπικό ή ημερήσιο Τύπο. (Η διακίνηση επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους από ανθρώπους του συνδυασμού) 
-Τη λειτουργία εκλογικών κέντρων ή εκλογικών γραφείων από υποψήφιους συμβούλους ή από τρίτους για λογαριασμό υποψηφίων. 
-Τη λειτουργία περισσότερων από ένα εκλογικό κέντρο ανά εκλογική περιφέρεια για κάθε συνδυασμό.

-Την παραμονή και την ημέρα των εκλογών, απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πραγματοποίηση ομιλιών, η χρήση κάθε μέσου διαφήμισης (π.χ αφίσες, έντυπο υλικό), ραδιοτηλεοπτικής προβολής και προβολής στο διαδίκτυο.

 

Σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες υποψηφίων και συνδυασμών

 Αυστηροί περιορισμοί τίθενται και στο όριο των δαπανών υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Δείτε εδώ: Πόσα δικαιούται να ξοδέψει κάθε υποψήφιος σύμβουλος


Για πρώτη φορά υπάρχει σαφές και αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εσόδων αλλά και των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων συμβούλων. Κάθε συνδυασμός είναι υποχρεωμένος στην τήρηση βιβλίου εσόδων – εξόδων θεωρημένο από την οικεία ΔΟΥ  (με ειδικό ΑΦΜ)και την διακίνηση όλων των εσόδων (κατά 100%) αλλά και των δαπανών (κατά 95%) μέσω  τραπεζικών λογαριασμών που είναι στο όνομα του διαχειριστή ή του επικεφαλής του συνδυασμού.

Το ύψος του λογαριασμού δεν πρέπει να υπερβεί το ανώτατο όριο δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι οριζόμενοι από αυτούς διαχειριστές θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τους λογαριασμούς αυτούς στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων της οικείας Περιφέρειας. Έχουν ήδη συσταθεί 13 επιτροπές οι οποίες απαρτίζονται από τον πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της Περιφέρειας, από ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Προϊστάμενο της Περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ καθώς και δύο μέλη από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ που δεν είναι υποψήφιοι.

Καταργούνται τα κουπόνια και αντικαθίστανται από διπλότυπα εισιτήρια εκδηλώσεων. Τα διπλότυπα εισιτήρια αριθμούνται και θεωρούνται από τη Δ.Ο.Υ. της έδρας της περιφέρειας ή του δήμου και στα στελέχη τους αναγράφονται υποχρεωτικά το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, ο ΑΦΜ και ο αριθμός δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ) ή του διαβατηρίου του προσώπου στο οποίο διατίθεται. Η δυνατότητα αυτή της διάθεσης διπλότυπων εισιτηρίων εκδηλώσεων παρέχεται και στους υποψήφιους.

Η διάθεση των εισιτηρίων αυτών, γίνεται υπό τον περιορισμό του ανωτάτου ορίου χρηματοδότησης των συνδυασμών και των υποψηφίων από το ίδιο πρόσωπο (2.000 και 500 ευρώ αντίστοιχα).

Τα συνολικά έσοδα από τη διάθεση των εισιτηρίων αυτών, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1/3 και το 1/5 αντίστοιχα του ανωτάτου ορίου δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων.

*Για να δείτε τα όρια δαπανών των συνδυασμών πατήστε εδώ

*Για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες του νόμου για την προεκλογική προβολή και τις δαπάνες των υποψηφίων πατήστε εδώ

πηγή: https://www.eklogika.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: