Περιφέρεια Αττικής -έρευνα: Τι δείχνει για Δούρου, Πατούλη, Σγουρό (γραφήματα)

Επιφυλακτική έως αδιάφορη εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, η διαδικτυακή κοινή γνώμη για τα (προεκλογικά) τεκταινόμενα στην Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics. Συγκεκριμένα, για τους τρεις βασικούς υποψηφίους (Ρένα Δούρου-ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πατούλη-ΝΔ και Γιάννη Σγουρό-ΚΙΝΑΛ) τη χρονική περίοδο 26 Νοεμβρίου –  6 Δεκεμβρίου 2018 καταγράφηκαν συνολικά 1.346 αναφορές, την μεγάλη πλειοψηφία (1.005) των οποίων έχει η νυν περιφερειάρχης.

Πρόκειται ωστόσο για αρνητικές, κυρίως, γνώμες αναφορικά με την κ. Δούρου, καθώς φτάνουν το 58,8%, έναντι 23,5% αρνητικών για τον ανθυποψήφιό της Γ.Πατούλη και 5,9% του Γ. Σγουρού. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην νυν περιφερειάρχη κυριαρχούν οι αρνητικές γνώμες που επικεντρώνονται  στη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και των πλημμυρών της Μάνδρας αλλά και την αποτυχία της να εφαρμόσει μια περιφερειακή διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, τον υποψήφιο της ΝΔ περισσότεροι από 3 στους 4 (64,7%) τον αντιμετωπίζουν ουδέτερα, ενώ για τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ τα ουδέτερα φθάνουν στο 82,4%. Εντυπωσιακό είναι ότι και οι τρεις υποψήφιοι έχουν το ίδιο ποσοστό θετικών: 11,8%.  Στα θετικά του Γ.Πατούλη καταγράφεται το γεγονός ότι «με τη συμμετοχή του και στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία εμφανίζεται ως ένας υποψήφιος που μπορεί να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους για  να καταφέρει Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την Περιφέρεια», ενώ στα αρνητικά του «τo γεγονός ότι ξεκίνησε ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων και μετά κατέληξε στην Περιφέρεια Αττικής, που κάνει κάποιους χρήστες των Social Media να μιλάνε για παρασκηνιακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία καθώς αρχικά είχε αναφερθεί για την Περιφέρεια Αττικής το όνομα του Ανδρέα Παχατουρίδη, δημάρχου Περιστερίου».

Από την άλλη πλευρά, «ο Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται σύμφωνα με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα, να ελκύει την προσοχή των Social Media.

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Το πλήρες κείμενο της ανάλυσης περιεχομένου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αναλυτές Νίκο Αρβανίτη (Δημοσιογράφο και Content Director της Palo Services) και Γιώργο Πρωτόπαπα (Δημοσιογράφος και Sr. Data Analyst της Palo Services):

H πλειοψηφία της διαδικτυακής κοινής εμφανίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) του PaloPro επιφυλακτική και κάποιες φορές αδιάφορη για τις υποψηφιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Αναλυτικότερα:

  • H περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δέχεται επικρίσεις εξαιτίας της διαχείρισης των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι και των πλημμυρών της Μάνδρας.
  • Κάποιοι χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι η Ρένα Δούρου επιδίωξε να εφαρμόσει μια περιφερειακή διακυβέρνηση με αριστερό πρόσημο που όμως δεν πέτυχε.
  • Ένας μεγάλος αριθμός αρνητικών συναισθημάτων για τη Ρένα Δούρου προέρχεται από τις επικρίσεις για τις δηλώσεις του Αλβανού ηθοποιού Λαέρτη Βασιλείου που τα Social Media θεωρούν ότι ανήκει στο επιτελείο της.  Η δήλωση του Βασιλείου ότι  «οι Αλβανοί πρέπει να είναι έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους για την εθνική ένωση» χτύπησε τα ευαίσθητα εθνικά αντανακλαστικά πολλών χρηστών του Twitter. Τα Social Media φαίνεται να συνδέουν τη Ρένα Δούρου με τις επιλογές της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
  • Ο Γιώργος Πατούλης με τις πολλές ιδιότητες, δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ και ΙΣΑ εμφανίζει διάχυση δραστηριοτήτων με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα.
  • To γεγονός ότι ο Πατούλης ξεκίνησε ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων και μετά κατέληξε στην Περιφέρεια Αττικής κάνει κάποιους χρήστες των Social Media να μιλάνε για παρασκηνιακές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία καθώς αρχικά είχε αναφερθεί για την Περιφέρεια Αττικής το όνομα του Ανδρέα Παχατουρίδη, δημάρχου Περιστερίου.
  • Ο Πατούλης με συμμετοχή και στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία εμφανίζεται ως ένας υποψήφιος που μπορεί να συσπειρώσει τους δεξιούς ψηφοφόρους για να καταφέρει Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την Περιφέρεια. Η επιλογή του από την Πειραιώς σύμφωνα με κάποιους χρήστες του διαδικτύου εξυπηρετεί τον παραπάνω στόχο και εξαιτίας των ανακατατάξεων στο εθνικιστικό ακροδεξιό χώρο.
  • Ο Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται σύμφωνα με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα, να ελκύει την προσοχή των Social Media.
  • Το μικρό engagement των υποψηφίων με τα Social Media υποδηλώνει ότι τα επικοινωνιακά επιτελεία τους δεν είναι ακόμα έτοιμα για να ξεκινήσουν μια δυναμική προεκλογική περίοδο
  • Ένα άλλο δεδομένο που προκύπτει από τη θεματολογία των Main Topics του PaloPro  και  την ανάλυση περιεχομένου είναι ότι δεν εμφανίζονται αναφορές που να απευθύνονται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

πηγη:aftodioikisi.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση