ΠΑΝΤΕΙΟΣ – Αρχείο kallitheapress
Η Πάντειος Ανωτάτη Σχολή ευτύχησε να έχει εξαιρετικούς καθηγητές από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της. Στο πρώτο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Γ. Φραγκούδη το 1931 με θέμα συζήτησης : Κοινοβουλευτισμός ή δικτατορία συμμετείχαν οι νεαροί υφηγητές της Σχολής: Θεμιστοκλής Τσάτσος για το Διοικητικό Δίκαιο, Χρήστος Σγουρίτσας για το Συνταγματικό και Παναγιώτης Κανελλόπουλος για την Κοινωνιολογία. Το θέμα βεβαίως σήμερα ξενίζει, εκείνη την εποχή όμως, με ορατή την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και με την εξάπλωση των θεωριών του Καρλ Σμιτ η πρόσκληση για συζήτηση του θέματος έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ο τότε Υπουργός και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Σχολής Γ. Παπανδρέου παρακολούθησε τις εργασίες και συγχάρηκε τον οργανωτή. Το συνέδριο παρακολούθησαν γερουσιαστές και διπλωμάτες, πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές. Στο τέλος δόθηκε ερωτηματολόγια στους φοιτητές: αν κοινοβουλευτισμός είναι δια δημοκρατικό λαόν το καταλληλότερον πολίτευμα- 42 εψήφισαν ναι και 2 όχι.
♦ Οι καθηγητές της πρώτης περιόδου έβαλαν τις βάσεις για την Σχολή, που είχε από την πρώτη στιγμή ένα πολύ πλούσιο και ασυνήθιστο για τα δεδομένα της εποχής πρόγραμμα: Διεθνές δίκαιο δίδασκαν οι διεθνούς φήμης διεθνολόγοι Καλογερόπουλος – Στράτης, Στέλιος Σεφεριάδης και αργότερα Γ. Τενεκίδης. Φιλοσοφία δίδασκε ο Ι. Θεοδωρακόπουλος και ο Λούβαρις, Διοικητικό Δίκαιο ο Μ. Στασινόπουλος και ο Γ. Παπαχατζής, Δημόσιο Δίκαιο ο Γ. Βεζανής και αργότερα ο Γ. Δασκαλάκης. Διδασκόταν όμως και οικονομική γεωγραφία από τομ Αριστ, Καλλιαβά, με ιδαίτερη έμφση σε θέματα όπως η γεωπολιτική, που τότε δεν ήταν κοινής χρήσεως όρος. Οικονομία δίδασκε ο Άγγελος Αγγελόπουλος και αγροτική οικονομίας ο Χρυσός Ευελπίδης. Κοινωνική βιολογία δίδασκε ο γιατρός Δημοσθένης Ελευθεριάδης και το περιεχόμενο του μαθήματος αφορούσε στους νόμους της κληρονομικότητας, στην γενετική, στο δημογραφικό πρόβλημα και στον γενετικό εκφυλισμό – ήταν, ίσως το πιο ασυνήθιστο μάθημα. Ιστορία σε ιδιαίτερη έκταση και πολιτισμό δίδασκε ο Ζακυθηνός. Εγκληματολογία ο Γαρδίκας και αργότερα ο Παπαζαχαρίου, ο οποίος την συνέδεσε με την ιατροδικαστική, που διδασκόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ιατρική και με την Ανακριτική, που διδασκόταν από αξιωματικό της Αστυνομίας. Πολλά χρόνια αργότερα η εγκληματολογία απετέλεσε αντικείμενο χωριστού τομέα και η καθηγήτρια κυρία Μαραγκοπούλου ίδρυσε το 1984 το άτυπο διδακρτορικό στην εγκληματολογία, το οποίο εξελίχθηκε σε εγκεκριμένο μεταπτυχιακό το 2004.
♦ Η Σχολή δείχνει γρήγορα την διάθεσή της για εξάπλωση: Ήδη το 1952 αποφασίζει τη ίδρυση δημοσιογραφικού τμήματος, το οποίο θα ιδρυθεί πενήντα χρόνια αργότερα. Το έτος 1954-55 λειτουργούν δύο τμήματα: Το πολιτικο – ιστορικό και το οικονομικο-κοινωνικό. Η δια βίου μάθηση αποτελεί επιδίωξη της Σχολής ήδη κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της. Ήδη το έτος 1954 λειτουργούν ελεύθερα φροντιστήρια :
► Δημοσιογραφικών Σπουδών
► Κοινωνικής πρόνοιας
► Δημόσιας Διοίκησης και
► Διεθνών Σπουδών
♦ Η φοίτηση είναι διαρκείας ενός έτους και δεν απονέμεται τυπικός τίτλος σπουδών αλλά μόνον μια βεβαίωση. Η φοίτησις, όπως αναφέρει η Επετηρίδα της Σχολής, παρέχει ουσιαστική μόρφωση. Το 1937 αποφοιτούν οι πρώτοι 5 φοιτητές, το 1954 ο αριθμός ανέρχεται σε 225. Φοιτητικός σύλλογος έχει ιδρυθεί από το 1946 και σύλλογος αποφοίτων από το 1942. Είναι ίσως ο αρχαιότερος στην χώρα. Η πρόνοια των φοιτητών περιλαμβάνει , εκτός από τις συνήθεις φροντίδες της σίτισης και της ιατρικής ασφάλειας και «σημαντικές εκπτώσεις παρά ειδικού υποδηματοποιού, προσερχομένου καθ΄ εκάστην Δευτέρα». Στην μετακατοχική Ελλάδα είναι ιδιαίτερη προσφορά το να μπορείς να έχεις παπούτσια. Ακόμη πιο σημαντική είναι η ιατρική βοήθεια, και μάλιστα εφόσον σε έρευνα του 1954 εξακριβώθηκε ότι επί χιλίων φοιτητών υγιείς ήταν οι 750 περίπου, μεγάλος αριθμός δε ενεφάνιζε φυματίωση. Ο αντιφυματικός αγώνας έδωσε πολλές μάχες και στην συγκεκριμένη περίπτωση ορίσθηκαν υποχρεωτικές εξετάσεις και κατά την είσοδο του φοιτητή στη Σχολή και πρό πάσης εξεταστικής περιόδου. Η συνεχής παρακολούθηση, που κράτησε αρκετά χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της νόσου.Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες των φοιτητών περιλάμβαναν χορωδία, η οποία είχε πλουσιώτατο πρόγραμμα και το είχε παρουσιάσει με εξαιρετικές κριτικές στην Ρόδο, στον Βόλο και στην Κύπρο. Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος είχε γράψει τον Φοιτητικό υμνο, που τον μελοποίησε ο συνθέτης Χρ. Χαιρόπουλος και τον ενορχήστρωσε ο Διευθυντής της Χορωδίας Α. Ερμήλιος.Η πρώτη στροφή :
Της ζωής μου έγινε σκοπός η δικαιοσύνη κι η τιμή
Και του νόμου άγρυπνος φρουρός θέλω νάμαι σ΄ όλη τη ζωή.
Την αλήθεια να υπηρετώ με της επίστήμης τα φτερά
Τον ελληνικό πολιτισμό να δοξάσω άλλη μια φορά.
♦ Από το 1951 η Σχολή έχει δικαίωμα να απονέμει διδακτορικά διπλώματα. Το 1956 απενεμήθη το πρώτο στον μετέπειτα Καθηγητή της Σχολής Άλκη Παπακώστα. Το Ίδρυμα δεν περιορίζεται τώρα μόνο στην διδασκαλία αλλά αρχίζει να καλλιεργεί την δική του επιστημονική έρευνα με επιτυχία. Πολλοί από τους διδάκτορες της Παντείου Σχολής ακολούθησαν ακαδημαϊκή σταδιοδρομία εδώ ή σε άλλα Ελληνικά πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό. Οι διδακτορικές διατριβές όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν μια καθοριστική συμβολή στον τομέα των κοινωνικών επιστημών, της οικονομίας και του δικαίου. Το 1964 απενεμήθη για πρώτη φορά ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορα στον Γάλλο καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου Τζωρτζ Βεντέλ. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Πανεπιστήμιο τίμησε πολλούς ακαδημαϊκούς δασκάλους από Ευρωπαίκά και Αμερικανικά πανεπιστήμια αλλά και από την έδρα Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Πεκίνου΄ επίσης πολλούς πολιτικούς όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν ή ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χανς Ντήτριχ Γκένσερ αλλά και προβεβλημένους Έλληνες όπως ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τώρα Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Γ. Κούρτης, ο τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος κ.α. Το 1961 εκδόθηκαν τιμητικοί τόμοι προς τιμήν των Καθηγητών της Σχολής Στυλιανού Σεφεριάδη και Δ. Καλλιτσουνάκη. Εντυπωσιακοί ως προς τον όγκο και την ποιότητα των επιστημονικών συμβολών που περιείχαν, οι τόμοι αυτοί είχαν ως συνέχεια πολλές καταθέσεις ευγνωμοσύνης για τους καθηγητές που αφυπηρέτησαν- οι τελευταίοι εκδόθηκαν πέρυσι (για την κ. Κ. Κασιμάτη και τον κ. Μ. Λουκάκη) και εφέτος (για τον κ. Τσαούση) και σε ηλεκτρονική μορφή για τον Γ. Καφούση. Το 1960 ο Καθηγητής Γεωργάκης οργανώνει με μεγάλη επιτυχία διεθνές συνέδριο για την ποινή του θανάτου – ένα θέμα ιδιαιτέρως ευαίσθητο. Με το συνέδριο αυτό και με το επίσης διεθνές συνέδριο για την έννοια της κυριαρχίας, που οργάνωσε ο καθηγητής Καλογερόπουλος Στράτης η Πάντειος μπήκε σταδιακά στην περιοχή της επιστημονικής εξωστρέφειας. Είναι πολλές οι επιστημονικές εκδηλώσεις –συνέδρια. συμπόσια, ημερίδες, εργαστήρια- που έχουν οργανωθεί.
♦ Αν εξετάσει κανείς μόνον τα Πρακτικά που έχουν κυκλοφορήσει, τότε βλέπει τους τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο έχει εκδηλώσει την παρουσία του: Το Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα έχει εκδώσει τα πρακτικά δώδεκα συνεδρίων σχετικά με κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της Ελλάδος. Η Ελληνική πολιτική ζωή και ιδιαιτέρως ο Εμφύλιος έχουν αποτελέσει κατ’ επανάληψη αντικείμενο έρευνας από άλλα τμήματα, όπως επίσης και τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Αντικείμενο συνεδρίων είναι η ζωή και το έργο προσωπικοτήτων όπως ο Καφαντάρης, ο Παπαναστασίου ή ο ιστορικός Ν. Σβορώνος.΄Άλλες εκδηλώσεις αναφέρονται στα προβλήματα ευπαθών ομάδων όπως οι μετανάστες και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στις εξελίξεις στον χώρο της ψυχολογίας ή της εγκληματολογίας, σε κοινωνικές έρευνες, στις εργασιςκές σχέσεις, σε διαπολιτισμικές προσεγγίσεις ( όπως το συνέδριο σχετικά με την επιρροή του Αριστοτέλη στην επιστήμη του Ιράν ).Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έχει εκδώσει πρακτικά οκτώ συνεδρίων που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή, Άλλες εκδόσεις αναφέρονται στην Διαβαλκανική νομική συνεργασία ή σε θέματα δικαίου. Ο τελευταίος τόμος με πρακτικά συνεδρίου αναφέρεται στο επάγγελμα του εγκληματολόγου και στις προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει και είναι από διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε το 2012. Ήδη το 1931 η Πάντειος Σχολή έχει εκδώσει Ψήφισμα για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι φοιτητές της συμμετέχουν στα γεγονότα του 1954, η Ένωση Φοιτητών της Σχολής συνδέεται με την Πανσπουδαστική Ένωση Κυπριακού Αγώνος. Το 1956 γίνεται εκδήλωση μνήμης για τους εθνομάρτυρες Καραολή και Δημητρίου σε αυτήν την αίθουσα.
♦ Η Σχολή είναι παρούσα σε όλα τα πολιτικά γεγονότα με τους φοιτητές και τους καθηγητές της. Η στήλη για τον πεσόντα φοιτητή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου βρίσκεται έξω από αυτήν την αίθουσα, το Αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα» αποτελεί κατάθεση μνήμης για τον αείμνηστο Καθηγητή, που υπερασπίστηκε με λόγια και έργα τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις και επέστρεψε από την φυλακή με την μεταπολίτευση. Η πλακέτα στον πεζόδρομο θυμίζει την νεαρή φοιτήτριά μας Σωτηροπούλου και τα ιδανικά της. Την τελευταία τριακονταετία η Σχολή και ως Πανεπιστήμιο έκανε πολλά βήματα για να συνδεθεί με την διεθνή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο εισήγαγε πρώτο το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ και συνεργάσθηκε με άλλα πανεπιστήμια σο πλαίσιο ερευνών. Ειδικότερα στον τομέα της ανθρωπολογίας. Το προσωπικό της Σχολής συνεχίζει να έχει παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ευρωπαίκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Διεθνή Οργάνωση Υγείας, στην ΟΥΝΕΣΚΟ