ΚοινωνίαΝεολαίαΠολιτισμός

ΠΑΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ

Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. ενώ η κινέζικη παράδοση τοποθετεί το πέταγμα χαρταετών στο 1000 π.Χ. Στην Δύση το πέταγμα του χαρταετού είναι πια κυρίως παιχνίδι και διασκέδαση, αλλά στην Ασία είναι ανταγωνισμός -στο Αφγανιστάν δίνουν μάχη ποιος θα ρίξει τον χαρταετό του άλλου.

Στην ελληνική παράδοση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον Δημιουργό της και τον πετάμε την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη μέρα της νηστείας του Πάσχα και τη μέρα που ξεκινάει η πνευματική και σωματική κάθαρση. Ο χαρταετός παλαιότερα φτιαχνόταν από απλά υλικά όπως χαρτί, καλάμι, σπάγκο, εφημερίδες αλλά και περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. Οι χαρταετοί στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από μετεωρολόγους για μετεωρολογικές προβλέψεις, στον στρατό για στρατιωτική κατασκοπεία, για μέτρηση αποστάσεων αλλά και για να μεταφέρονται διάφορα αντικείμενα σε περιοχές που δεν ήταν άμεσα προσβάσιμες (κυρίως στο διάστημα 1860-1910).

Στην Πολυνησία φτιάχνονται ανθρωπόμορφοι χαρταετοί από ύφασμα και μαλλί και χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές όταν οι πιστοί θέλουν να στείλουν προσευχές στους Θεούς.

Στην Ασία υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο, αυτό των «Πολεμιστών Χαρταετών» όπου οι συμμετέχοντες προσπαθούν να ρίξουν κάτω ο ένας τον χαρταετό του άλλου. Οι συγκεκριμένοι χαρταετοί είναι μικροί σε μέγεθος και φτιάχνονται από χαρτί και μπαμπού, όμως και από άλλα υλικά.

Στη Λατινική Αμερική επίσης έχουν χαρταετούς -στη Βραζιλία, όπως και στο Αφγανιστάν, οι χαρταετοί «παλεύουν» ποιος θα ρίξει του αλλουνού , ενώ στη Χιλή τους υψώνουν στην επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. Στη Γουιάνα τους πετάνε το Πάσχα για θρησκευτικους λόγους

Στην Ιαπωνία πετιούνται χαρταετοί κάθε χρόνο για τον εορτασμό της νέας χρονιάς αλλά και όταν γεννιέται ένα αγόρι στην οικογένεια.

διάβασε και αυτό  Μάχη με τις φλόγες Ρόδος Αίγιο Κέρκυρα Κάρυστο και άλλες εξήντα εστίες στην Ελλάδα

Στην Κίνα, που θεωρείται ότι είναι και η δημιουργός του χαρταετού, κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης απαγορεύτηκε το πέταμα των χαρταετών και όποιος πέταγε χαρταετό πήγαινε φυλακή για 3 χρόνια.

Στις Βερμούδες οι χαρταετοί φτιάχνονται λίγο πριν το Πάσχα και τους πετάνε την ημέρα του Πάσχα. Το έθιμο τους συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την πορεία του προς τον Ουρανό και τον Πατέρα του. Οι χαρταετοί των Βερμούδων κατέχουν το Παγκόσμιο ρεκόρ καλύτερων χαρταετών καθώς πετάνε πιο ψηλά και αντέχουν περισσότερο καιρό.

Οι πρώτοι χαρταετοί θεωρείται ότι κατασκευάστηκαν στην Κίνα από το άφθονο μετάξι και από μπαμπού το πλαίσο (επειδή ειναι ανθεκτικό και ελαφρύ υλικό). Ηδη από το 550 π.Χ. είχαν και χάρτινους χαρταετούς και τους χρησιμοποιούσαν για παράδειγμα σε αποστολές διάσωσης, σε μετρήσεις αποστάσεων, στη μετεωρολογία (εκτίμηση ανέμων), για αποστολη μηνυμάτων στο στρατό κ.α. Είχαν χρησιμοποιησει χαρταετούς ακόμα και για ανυψωση ανθρώπων. Οι πρώτοι χαρταετοί ήταν τετράγωνοι.

Όταν ο χαρταετός ταξίδεψε δυτικά, στην κεντρικη Ασία και στην Ινδία, δημιουργήθηκε και το «παιχνίδι» να πολεμάνε οι χαρταετοί μεταξύ τους και να νικά εκείνος που κανένας δεν κατάφερε να του ρίξει τον χαρταετό.

Στην Ευρώπη τους πρωτοανέφερε ο Μάρκο Πόλο αλλά τους έφεραν κυρίως ναυτικοί πολύ αργότερα, μετά το 1500 και το 1600 και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για επιστημονικούς σκοπούς. Το 1750 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος φέρεται να πέταξε έναν χαρταετό για να αποδείξει ότι ο κεραυνός προκαλείται από τον ηλεκτρισμό και «απογείωσε» έναν χαρταετό στη διάρκεια καταιγίδας. (Εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι όντως έκανε το πείραμα ή αν πρόκειται για μύθο).
Ο χαρταετός είναι μια ιεροτελεστία που αγαπάμε και σπάνια πετυχαίνουμε. Δες εδώ λοιπόν πώς να φτιάξεις και να πετάξεις έναν!
Όλοι θα έχετε βρεθεί στη κατάσταση να προσπαθεί ο πατέρας σας ή κάποιος συγγενής να φτιάξει τον χαρταετό, να αποτυχαίνει, να αγοράζετε εν τέλει κάποιον έτοιμο και μετά να μην μπορείτε καν να τον πετάξετε.
Σε αυτό το άρθρο όχι απλά θα μάθετε πώς να πετάξετε έναν χαρταετό αλλά και να τον φτιάξετε μόνοι σας!

διάβασε και αυτό  Get Digital” από το Facebook και το “Χαμόγελο του Παιδιού” και Facebook μαζί και για GET DIGITAL στην Ελλάδα

Ας μάθουμε πρώτα πώς να φτιάξουμε έναν χαρταετό μόνοι μας:

Για την κατασκευή του χαρταετού θα χρειαστείτε 3 βέργες ή κάποιο ελαφρύ ξύλο, σπάγκο, κόλλα, χαρτί γλασέ ή νάιλον, λεπτό σύρμα,κολλητική ταινία και χαρτιά σε διάφορα χρώματα ή κομμάτια εφημερίδας.

Πρώτο βήμα: Κόβετε τις βέργες για να έχουν μήκος 60cm ή 100cm εξαρτάται πόσο μικρό ή μεγάλο θέλετε να κάνετε το χαρταετό σας. Τοποθετείτε τις βέργες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα δένετε σφικτά το σημείο τομής τους με το σύρμα.

Δεύτερο βήμα: Δένετε με το σπάγκο, ο οποίος φροντίζεται να είναι τεντωμένος, τις κορυφές των βεργών έτσι ώστε να σχηματιστεί εξάγωνο. Στη συνέχεια τοποθετήστε πάνω στις βέργες το χαρτί σε σχήμα εξαγώνου, αφού το κόψετε, αφήνοντας περιθώριο περίπου 5cm παραπάνω έτσι ώστε να μπορέσετε να το περάσετε από τον σπάγκο για να στερεωθεί. Για να δέσει το χαρτί με τον σπάγκο περνάτε κόλλα και στη συνέχεια μονωτική ταινία για σιγουριά.

Τρίτο βήμα: Για να φτιάξετε την ουρά περνάτε σπάγκο σε δύο άκρες των βεργών που βρίσκονται δίπλα δίπλα και τις ενώνεται με έναν κόμπο. Το μήκος τους πρέπει να είναι περίπου 40 cm. Έπειτα από το σημείο του κόμπου δένετε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3,20 μέτρα. Σε αυτό το μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετείτε τα χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20cm.

Τέταρτο βήμα: Το τελευταίο βήμα φτιάχνετε το σπάγκο με τον οποίο θα κρατάτε το χαρταετό για να πετάξει. Περνάτε δύο κομμάτια σπάγκου στο ίδιο μήκος με τις βέργες στις άκρες που έχουν απομείνει ενώ ένα τρίτο κομμάτι σπάγκου που ξεκινάει από τη μέση, την ένωση των βεργών έρχεται να δέσει με ένα κόμπο με τις άλλες δύο. Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος!

διάβασε και αυτό  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Το ύψος των πόρων που περιλαμβάνονται

Ωραία, τώρα που φτιάξαμε τον χαρταετό ήρθε η ώρα να τον πετάξουμε!

Για αρχή να ξέρετε εάν έχετε φτιάξει μόνοι σας τον χαρταετό πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στα ζύγια αλλιώς δε θα πετάξει. Έπειτα κάποιες συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε ώστε να έχετε σίγουρη επιτυχία στο πέταγμα είναι οι εξής:
Ο άνεμος θα πρέπει να φυσά με κατεύθυνση προς αυτόν που κρατά το σκοινί προς τον αετό σας.
Όταν έχετε αφήσει αρκετά μέτρα σπάγκου (τουλάχιστον 20), ζητήστε να αφήσουν τον αετό και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για να πάει ψηλότερα ο αετός, αμολήστε κι άλλη καλούμπα, και για να έρθει πιο χαμηλά, μαζέψτε λίγο σχοινί αντίστοιχα.

Προσοχή! Να θυμάστε ότι δε πετάμε χαρταετό με βροχή και να μείνετε μακριά από τα καλώδια της Δ.Ε.Η

Facebook Comments Box

Απάντηση