ΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλες για κολύμβηση πάνω από 18 ελληνικές παραλίες που πήραν «Γαλάζια Σημαία»

Στοιχεία που αμφισβητούν ευθέως την αξιοπιστία του θεσμού της «Γαλάζιας Σημαίας», σε ό,τι αφορά την ποιότητα των νερών στις ελληνικές παραλίες, έχει στη διάθεσή του το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει 40 χρόνια «ζωής» και αδιάλειπτης δράσης για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, για τη βράβευση με «Γαλάζια Σημαία» υπάρχουν 20 προϋποθέσεις -που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν τις υποδομές- εκ των οποίων μόλις μία είναι η ποιότητα των υδάτων.

Οπως εξηγεί στο iefimerida ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Χημικός – Γεωλόγος, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, είναι ενδεικτικό ότι για τις «Γαλάζιες Σημαίες» του 2018, χρησιμοποιήθηκαν αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που έγιναν το… 2017.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες που διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία» το 2018, περίπου 60 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση από τις μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, οι περισσότερες εξ αυτών των παραλιών τελικά αφαιρέθηκαν από την αμφιλεγόμενη λίστα με τις «Γαλάζιες Σημαίες»

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης
ΠΑΚΟΕ: Δίνουν «Γαλάζιες Σημαίες» στο 99% των παραλιών που ελέγχουν
Η ομάδα του ΠΑΚΟΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Χριστοδουλάκη και τη συμμετοχή Χημικών Περιβάλλοντος και Βιολόγων διενεργεί δειγματοληψίες σε εκατοντάδες παραλίες κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες.

«Εδώ και μια 20ετία έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει στοιχεία, τα οποία καταλήγουν στις “Γαλάζιες Σημαίες” μια εταιρεία που ισχυρίζεται ότι πήρε την τεχνογνωσία της από μια Δανέζικη Εταιρεία. Τι σημαίνει “Γαλάζια Σημαία”; Σημαίνει μια περιοχή που πληροί 20 κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά είναι να έχει ξαπλώστρες, αποχέτευση, ναυαγοσώστες και άλλες υποδομές και μόλις ένα εξ αυτών είναι τα καθαρά νερά» αναφέρει στο iefimerida ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης.

Το ΠΑΚΟΕ κάνει επαναληπτικές μετρήσεις όταν προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις αστικά «“κλέβει” τα στοιχεία κάθε χρόνο από το κράτος. Χρησιμοποιεί δηλαδή τα αποτελέσματα των αναλύσεων που κάνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία κοστίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο 1,5 με 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Τις δειγματοληψίες, μάλιστα, τις κάνουν ιδιωτικά εργαστήρια» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ.

Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης επισημαίνει ότι «το τραγικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, τυποποιημένα κάθε χρόνο. Θα κάνουν μετρήσεις σε 1.500 παραλίες; Θα βγάλουν πεντακάθαρες τις 1.499, και ακατάλληλη την… εξής μία, στον Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα».

Ακατάλληλες για κολύμβηση, τουλάχιστον,18 παραλίες που πήραν «Γαλάζια Σημαία» το 2019
Το ΠΑΚΟΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των φετινών αναλύσεων από τα νερά των ελληνικών ακτών περί τις 20 με 23 Ιουνίου. Από τα στοιχεία, ωστόσο, που έχουν ήδη στη διάθεσή τους προκύπτει ότι θα υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία με τις «Γαλάζιες Σημαίες».

Το περυσινό καταγγελτικό δημοσίευμα του ΠΑΚΟΕ για τις «Γαλάζιες Σημαίες»
«Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ήδη 18 παραλίες από αυτές που πήραν το 2019 τη λεγόμενη “Γαλάζια Σημαία”, σύμφωνα με τις δικές μας δειγματοληψίες, είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Είμαι βέβαιος, δυστυχώς, πως όταν θα έχουμε τα τελικά στοιχεία στα χέρια μας θα ανέβει σημαντικά ο αριθμός των ακατάλληλων παραλιών που πήραν “Γαλάζια Σημαία”» προσθέτει ο κ. Χριστοδουλάκης.

O Παναγιώτης Χριστοδουλάκης στο άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ
Να σημειωθεί ότι οι δειγματοληψίες του ΠΑΚΟΕ ξεκινούν τον Μάιο. Η πρώτη φάση προϋποθέτει τρεις ημερήσιες μετρήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου. Καθώς υπάρχει περίπτωση τα αποτελέσματα να αλλοιωθούν από έκτακτους παράγοντες (καιρός, αστικά λύματα, απόβλητα διερχόμενου πλοίου), γίνονται επαναληπτικές μετρήσεις από τις 15 έως τις 30 Μαΐου σε όσες παραλίες υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις.

Σε αντίθεση με τα έως 2 εκατ. ευρώ που, κατά το ΠΑΚΟΕ, «δωρίζει» ετησίως το ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες για τις δειγματοληψίες, ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει ότι οι εκατοντάδες έλεγχοι που κάνει το ΠΑΚΟΕ δεν ξεπερνούν σε κόστος τις 30.000 ευρώ.

Μια άλλη εικόνα από το εργαστήριο του ΠΑΚΟΕ
To iefimerida είχε δημοσιεύσει αναλυτικά τα στοιχεία του 2018 από τις μετρήσεις σε παραλίες που έκανε το ΠΑΚΟΕ.

ΠΑΚΟΕ: Οι «Γαλάζιες Σημαίες» δίνονται μόνο σε ξενοδοχειακές και δημοτικές πλαζ, εμάς μάς ενδιαφέρουν οι ελεύθερες παραλίες
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΑΚΟΕ, το κοινό πρέπει να αναρωτηθεί γιατί οι «Γαλάζιες Σημαίες» δίνονται μόνο σε πλαζ ξενοδοχείων και δήμων. Οπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης, «για να πάρουν “Γαλάζια Σημαία” αυτές οι επιχειρήσεις καταβάλλουν χρήματα. Το δικό μας μέλημα είναι οι ελεύθερες παραλίες, όπου μπορεί κάθε πολίτης να κολυμπήσει, δίχως να καταβάλλει αντίτιμο».

Φάκελοι υποθέσεων που ερευνά το ΠΑΚΟΕ / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι θάλασσές μας, τα 15.000 χιλιόμετρα ακτών, είναι στο μεγαλύτερο τμήμα τους πεντακάθαρες. Μπορούμε να πούμε ότι τα 14.500 χιλιόμετρα είναι μάλιστα σε περιβάλλον που δεν επιδέχεται μόλυνση, καθώς είναι προστατευμένοι κόλποι κ.ό.κ. Παρά ταύτα, υπάρχουν 500 χιλιόμετρα που υποφέρουν. Πρόκειται για παραλίες σε περιοχές κοντά σε Βιομηχανικές Περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε σημεία που έχουν βληθεί από την άναρχη δόμηση και την άναρχη, βιομηχανική, δήθεν, ανάπτυξη».

Να σημειωθεί ότι η ΠΑΚΟΕ σχηματίστηκε το 1979 από μια ομάδα δέκα πανεπιστημιακών. Η πρώτη «αποστολή» της ήταν η μελέτη του Αττικού νέφους, ζήτημα που κατάφερε να αναδείξει ως κεντρικό, με συνέπεια τη δεκαετία του ‘80 να ληφθούν μέτρα -όπως ο δακτύλιος- για την αντιμετώπισή του.

www.iefimerida.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: