Μέσα στον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018,με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου 2019.Σύμφωνα με πηγές της Α.Α.Δ.Ε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όπου έληγε η προθεσμία για υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων εισοδήματος για τους παντρεμένους επέλεξαν τελικά να υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση μόνο το 1%.

Η εκκαθάριση του φετινού Ε.Ν.Φ.Ι.Α προβλέπεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Α.Α.Δ.Ε μέσα στον Ιούλιο τουλάχιστον δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ισχύει και φέτος το δικαίωμα να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών 4152/2013.

Πραγματική ανάσα όμως για χιλιάδες φορολογούμενους θα αποτελέσει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στην εφορία που αναμένεται τους ερχόμενους μήνες. Θα αφορά όλους τους φορολογούμενους και με βάση το οικονομικό τους προφίλ θα προσδιορίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ο μέγιστος αριθμός δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών ο οποίος μπορεί να φτάσει τις 120 με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50€. Στις 07/03/2019 ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα τέκνου για το έτος 2019.Δικαιούχοι του επιδόματος συμπληρώνουν αίτηση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ΗΔΙΚΑ Α.Ε και του ΟΠΕΚΑ με εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017 .

Η πρώτη μηνιαία δόση για όσους έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται διαρκώς ως τις 15/01/2020.Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος έτους το ποσό του επιδόματος θα επανυπολογιστεί αυτόματα. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό θα συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Επίσης, έχουν ξεκινήσει ήδη οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου. Με βάση τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι 18/03/2019 έχουν υποβληθεί 163.000 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν προχωρήσει μόνο οι 60.000. Το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 100€. Για να εγκριθεί το επίδομα για όσους κάνουν αίτηση μέσα στον Μάρτιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι το μισθωτήριο να παραμένει σε ισχύ έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Για τις αιτήσεις του Απριλίου η προθεσμία παρατείνεται 1 μήνα αντίστοιχα.

Facebook Comments Box

Απάντηση