Κοινωνία

Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας…

Το βιβλίο της Γιώτα Χουλίαρα  “Ο Βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας” αξίζει να το διαβάσετε:

O Bιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών 

«Κάποτε ήταν ένας μύθος ο οποίος είχε πατέρα του τον θρύλο, δηλαδή έγινε στην πραγματικότητα αλλά πριν από πάρα πολλά χρόνια. Τόσα πολλά που οι ανθρώπινες κοινωνίες τον μπέρδεψαν με άλλους θρύλους και του έδωσαν στοιχεία και από άλλους μύθους. Καθώς, όμως ,τα χρόνια περνούσαν ο μύθος έγινε ιστορία, μια ιστορία που την γνώριζε μόνο η γιαγιά και τα σκοτεινά βράδια του χειμώνα, δίπλα στο αναμμένο τζάκι, την έλεγε στα παιδιά. Τα μικρότερα είχαν αναρωτηθεί πολλές φορές για την ιστορία της γιαγιάς. Την ρωτούσαν και εκείνη τους απαντούσε πώς ήταν παραμύθι». (Από τον επίλογο του βιβλίου Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε) 

Η δημοσιογράφος Γιώτα Χουλιάρα (Geopolitics & Daily News, Huffpost Greece και περιοδικό Plan be ) συνέγραψε πριν από λίγο καιρό ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Kοκκινοσκουφίτσας» και υπότιτλο «Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών». Το βιβλίο με έναν τίτλο που ενδεχομένως να σοκάρει, επιχειρεί ένα ταξίδι στα αρχέτυπα των μύθων, θρύλων και παραμυθιών και στην συμβολική μορφή των τελευταίων, όπως έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες. Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, εισηγητής της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας, υποστήριζε ότι «στα παραμύθια η ψυχή διηγείται την ιστορία της». Ας μη λησμονούμε πως οι προφορικές παραδόσεις και δοξασίες, από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους τα παραμύθια, έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στην ανθρώπινη φύση που αναζητά συνεχώς τους λόγους της ύπαρξης της.

Η συγγραφέας ξεκινώντας από τις ιστορίες του Στραπαρόλα, σ΄αυτές του Μπαζίλ, του Σαρλς Περρώ, της Μαντάμ ντ΄Ωλνουά,των αδερφών Γκριμ και του Άντερσεν περνάει στον Τόλκιν και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ψάχνει τα αόρατα εκείνα νήματα που συνδέουν τα παραμύθια με τις παγανιστικές τελετές της προχριστιανικής Ευρώπης. Από την εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα (από τον πέμπτο έως τον δέκατο αιώνα – όπου σηματοδοτείται στην αρχή της και η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) στην εξάπλωση του χριστιανισμού, τους θρησκευτικούς πολέμους, τις Σταυροφορίες, το κυνήγι των μαγισσών και την Ιερά Εξέταση παρουσιάζει την σκληρή και βίαιη πραγματικότητα πίσω από ιστορίες που στις μέρες μας γνωρίζουμε ως παραμύθια. Ιστορίες χωρίς ευτυχισμένο τέλος σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, καθώς το happy end προστέθηκε από την Βιομηχανική Επανάσταση και έπειτα. 

διάβασε και αυτό  Πρόσκληση σε Εκδήλωση του ΣΕΒΕ για επιδοτούμενα Προγράμματα

Τα παραμύθια, τουλάχιστον το αρχικό μοτίβο, είναι κοινά στους περισσότερους λαούς και οι μοναδικές και κάποιες φορές κρυμμένες διαφορές τους, είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το DNA της εκάστοτε φυλής.Το πιο δελεαστικό, σε αυτή την προσπάθεια, είναι οι πληροφορίες και η σύνθεση, που θα σας αφήσουν κατάπληκτους, καθώς ολόκληρη η ύπαρξη του ανθρώπου είναι γεμάτη από παραμύθια.

Για παράδειγμα, στις μυθολογίες των λαών αναφέρεται πως ο καθρέφτης μπορεί να αιχμαλωτίσει την ψυχή, γι’ αυτό και κάλυπταν τους καθρέφτες μετά τον θάνατο μέλους της οικογένειας. Σε πολλούς τόπους απέφευγαν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη φοβούμενοι ότι η δύναμή τους θα απορροφηθεί από το είδωλό τους.Ο καθρέφτης κατέχει ιδιαίτερη θέση στα παραμύθια, παλαιότερα και σύγχρονα. Από τον μαγικό καθρέφτη στο παραμύθι της Χιονάτης μέχρι την Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και τον Χάρυ Πότερ.Ο γάμος του ήρωα με την ηρωίδα, ουσιαστικά δηλαδή η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό που σηματοδοτεί και το ευτυχισμένο τέλος των παραμυθιών, δεν είναι τίποτα άλλο από την ένωση της Ψυχής με το Σώμα, δηλαδή την ένωση του Ήλιου (αρσενικό) με της Σελήνης (θηλυκό). Μια ένωση κατάλοιπο της Ηλιακής και Σεληνιακής λατρείας που πέρασε στα παραμύθια. 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο «Ο βιασμός της Kοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε http://alloste.gr/96-o-viasmos-kokkinoskoufitsas-redhood-rape.html

Μπορείτε, επίσης, να το προμηθευτείτε και από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία 
https://www.politeianet.gr/books/9786185253080-chouliara-giota-alloste-o-biasmos-tis-kokkinoskoufitsas-273789

Γιατί τα παραμύθια δεν ήταν αυτό που νομίζουμε σήμερα. Και σίγουρα ο σκοπός τους δεν ήταν να νανουρίσουν, αλλά να αφυπνίσουν τα αρχέγονα ένστικτα! 

Για περισσότερα παραμύθια επισκεφτείτε την προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως στο διαδίκτυο Seanchai- Bards- Mythoplastis στο: https://ciaran-sidhe.blogspot.gr/

διάβασε και αυτό  Φώφη Γεννηματά – 40 ημέρες από τον θάνατο της

Facebook Comments Box

Απάντηση