Τσίπρας για μετανάστες: Να τους ενσωματώσουμε για να λυθεί το δημογραφικό
«Η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το δημογραφικό, προκρίνοντας την πολιτική ενσωμάτωσης μεταναστών ως λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Γνωρίζοντας πως η πρότασή του προκαλεί αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε χαρακτηρίζοντάς την «δύσκολο θέμα», για το οποίο «έχουμε διαφωνίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι προοδευτικοί με τους συντηρητικούς».
Κατόπιν, επικαλούμενος στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, υποστηρίζοντας πως «χώρες οι οποίες παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα πολιτογράφησης μεταναστών -είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δουν ανατροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το δημογραφικό, δηλαδή να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεταναστευτικής τους πολιτικής».
Αντίθετα, είπε ο κύριος Τσίπρας, «χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την “Ευρώπη των κλειστών συνόρων”, την “καθαρή Ευρώπη” -οι περισσότερες εξ αυτών χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής- εκτιμάται ότι θα έχουν δραματική μείωση του πληθυσμού τους τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών, όσο και λόγω της μόνιμης φυγής στο εξωτερικό».
«Πιστεύω ότι είμαστε μια χώρα που πρέπει να έχουμε εθνική υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο», κατέληξε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας την θέση του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Πρόσθεσε εξάλλου, πως οι διαδικασίες απόκτησης ιθαγένειας για τα διακόσιες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, που έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ελπίδες, την ίδια ελληνική ψυχή» με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ξεχώρισε, πρέπει να επιταχυνθούν.
«Μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο να αλώσουμε το εκλογικό σώμα, θεωρώντας a priori ότι αυτοί οι άνθρωποι που μπαίνουν και εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία -σαν τον Αντετοκούνμπο δηλαδή- δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν», πρόσθεσε ο κύριος Τσίπρας.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του άλλωστε κατέληξε λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, για μια χώρα που πρέπει να είναι πρότυπο συνύπαρξης και αλληλεγγύης, για μια χώρα που θα πρέπει να αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών, με δύο λόγια για την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων, όπως άλλωστε τέτοια ήταν στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της».
Ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
Θέλω να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου για το δημογραφικό με μία αναφορά, όπως υποσχέθηκα αρχικά, στον τρίτο άξονα -κομβικό κατά τη γνώμη μου- μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία και την αντίληψη για την κοινωνική πολιτική, αλλά με ένα δύσκολο θέμα. Έχουμε διαφωνίες σε αυτό το θέμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, οι προοδευτικοί με τους συντηρητικούς. Είναι ένα θέμα που ίσως ήταν ταμπού πριν από λίγα χρόνια να το συζητάμε εδώ στη Βουλή ανοιχτά. Εγώ, όμως, θέλω να πω κάποιες αλήθειες. Και αναφέρομαι στο κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, χώρες οι οποίες παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα πολιτογράφησης μεταναστών -είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δουν ανατροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το δημογραφικό, δηλαδή να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεταναστευτικής τους πολιτικής.
Αντιθέτως, χώρες που πρωτοστατούν σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από άλλες ηπείρους και οραματίζονται την «Ευρώπη των κλειστών συνόρων», την «καθαρή Ευρώπη» -οι περισσότερες εξ αυτών χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής- εκτιμάται ότι θα έχουν δραματική μείωση του πληθυσμού τους τόσο λόγω της μη ενσωμάτωσης μεταναστών, όσο και λόγω της μόνιμης φυγής στο εξωτερικό.
Και το κρίσιμο ερώτημα είναι -μιας και λέτε να μην συζητήσουμε μόνο με το βλέμμα μας στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά στο μέλλον- το εξής: Η Ελλάδα σε ποιες χώρες θέλουμε να κατατάσσεται; Σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί; Οι πολιτικές επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν -πλην λαμπρών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα- τείνουν στο δεύτερο παράδειγμα, να μας κατατάσσουν και εμάς μαζί με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής σε αυτό το θέμα.
Όμως, εγώ θα πω καθαρά ότι εμείς πιστεύουμε πως αυτός ο δρόμος είναι καταστροφικός και δεν υπήρξε ποτέ μονόδρομος για τη χώρα, γιατί αυτή η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ηπείρων, σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Σε αυτό το σταυροδρόμι γεννήθηκε και μεγάλωσε ο παγκόσμιος, ο οικουμενικός πολιτισμός, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Και πιστεύω ότι είμαστε μια χώρα που πρέπει να έχουμε εθνική υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες εδώ δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτελεί πλούτο.
Να θυμίσω ξανά ότι τη δεκαετία του ’90, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το δημογραφικό η χώρα αύξησε τον πληθυσμό της κατά περίπου επτακόσιες χιλιάδες πολίτες, γεγονός που προέκυψε όμως κατά 97% από μετανάστες και μόλις κατά 3% από την υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων εκείνη την περίοδο.
Επομένως, αυτοί που καλλιεργούν την αντίληψη του ρατσισμού, του εθνικισμού, το ιδεολόγημα της καθαρότητας της φυλής, δεν σκορπούν μονάχα το μίσος και τον διχασμό εντός της ελληνικής κοινωνίας, την ακρωτηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως αυτοί που μιλούν για «λαθραίους», για «εισβολείς», για δήθεν απειλή για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, αυτοί που γύρισαν την πλάτη σε χιλιάδες παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά υποκριτικά σπεύδουν να βγάλουν φωτογραφίες δίπλα σε ένα παιδί δεύτερης γενιάς που μας κάνει υπερήφανους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Αντετοκούνμπο, και στην οικογένειά του, μια περήφανη οικογένεια μεταναστών από τη Νιγηρία, που τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της γεννήθηκαν εδώ και μεγάλωσαν στα Πατήσια, και μεγάλωσαν με βάσανα και δυσκολίες και αγάπησαν την Ελλάδα. Είναι πιο Έλληνες από κάποιους άλλους που παριστάνουν τους Έλληνες. Αυτή είναι η μεγάλη υποκρισία!
Αυτή είναι η μεγάλη υποκρισία. Ακριβώς αυτό σας λέω, κύριε Αθανασίου.
Καταλάβετε λίγο, κύριε Αθανασίου, τι ακριβώς θέλω να σας πω, ότι εσείς είδατε τη μία και μοναδική εξαίρεση, την ίδια στιγμή που στερούσατε το δικαίωμα από διακόσιες χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, που έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ελπίδες, την ίδια ελληνική ψυχή με αυτόν στον οποίο δώσατε την υπηκοότητα, να την αποκτήσουν. Αυτό είναι η μεγάλη υποκρισία.
Εμείς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που προτείνουμε είναι όπως σχεδόν ομόφωνα βγάλαμε, παρά τις διαφωνίες μας, μία έκθεση για το δημογραφικό, να συμφωνήσουμε ομόφωνα, αν έχετε την τόλμη, ότι όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους η Ελλάδα έγινε η δική τους πατρίδα, να μην στερήσουμε από τον τόπο μας, από τις γενιές των ελληνόπουλων διαφορετικής καταγωγής, εθνικότητας και χρώματος την προοπτική να είναι Έλληνες, να αγαπάνε την Ελλάδα, να δημιουργούν για την Ελλάδα, να μας κάνουν περήφανους για την Ελλάδα.
Από το 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ιθαγένεια, εξήντα πέντε χιλιάδες νέοι και νέες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, έχουν μέχρι στιγμής αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Όχι όμως όλοι. Οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί. Γι’ αυτό και φτιάξαμε μια Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Διακόσιες χιλιάδες παιδιά ακόμα δεν έχουν λάβει την ελληνική ιθαγένεια. Αντί να μας κατηγορείτε ότι δεν επιταχύνουμε, μας κατηγορείτε ότι έχουμε σχέδιο να αλώσουμε το εκλογικό σώμα, θεωρώντας a priori ότι αυτοί οι άνθρωποι που μπαίνουν και εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία -σαν τον Αντετοκούνμπο δηλαδή- δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν.
Ε, δεν πρόκειται να σας ψηφίσουν, διότι έχετε προσεγγίσει τις πιο ακραίες και δεξιές λογικές, συμπεριφορές και ρητορικές. Δεν μπορεί, όμως, να λειτουργούμε με αυτόν τον μικροπολιτικό γνώμονα, όταν έχουμε να κάνουμε όχι μονάχα με ένα πρόβλημα ανθρωπιστικής διάστασης, ανθρωπιάς δηλαδή, για να το πω απλά, αλλά και με ένα πρόβλημα που αφορά το μέλλον της χώρας, διότι το δημογραφικό είναι το μελλοντικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, για μια χώρα που πρέπει να είναι πρότυπο συνύπαρξης και αλληλεγγύης, για μια χώρα που θα πρέπει να αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών, με δύο λόγια για την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων, όπως άλλωστε τέτοια ήταν στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της.
Η ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου
Η εισήγηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην Ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση επί της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για το δημογραφικό», σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, έχει ως εξής:
Λεβέντης για δημογραφικό: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο
Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για το δημογραφικό, λέγοντας ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ κοροϊδεύουν τον κόσμο και σε αυτό το θέμα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του, αναρωτήθηκε «γιατί όταν κυβερνούν τα κόμματα δεν κάνουν τίποτα;», ενώ σημείωσε πως ενώ στον λόγο θέλουν να βοηθήσουν, όταν διαχειρίζονται την εξουσία κάνουν τις οικογένειες να μετανιώνουν που κάνουν παιδιά. Ακόμη, μίλησε για φαρισαϊσμό και σε αυτό τον τομέα.
Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ ωραίες προτάσεις, αλλά αν δεν ήξερα ποιος είναι θα έλεγα να τον ψηφίσω και εγώ. Το άσχημο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι τον ξέρουμε ποιος είναι».
Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ότι δεν έκαναν τίποτα και αφού υποστήριξε ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρή οικονομία και κράτος, τόνισε:
Όταν μίλησα για οικουμενική κυβέρνηση, το έκανα γιατί όπου και αν μίλησα για επενδύσεις μου είπαν ότι με κυβέρνηση με 152 βουλευτές δεν επενδύουν γιατί θα χάσουν τα λεφτά τους.
«Το ίδιο λέω και στη ΝΔ που θέλει να κάνει κυβέρνηση με την κυρία Γεννηματά. Όμως, όπως αγκομαχάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγκομαχάει και η ΝΔ και θα ξεζουμίζει τον κόσμο, ενώ η χώρα θα βυθίζεται στην κρίση και ίσως δεν γλυτώσουμε και την πλήρη χρεοκοπία», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης ζήτησε την κατάργηση του κομματικού κράτους και επισήμανε ότι για να στηριχτεί το δημογραφικό χρειάζεται να πηγαίνει καλά η οικονομία.
Θεοδωράκης για δημογραφικό: Οι αποφάσεις λαμβάνονται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες
«Οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι μικρότερες σε όλη την Ευρώπη. Οι δαπάνες της Ελλάδας για την ανεργία είναι οι χαμηλότερες στις χώρες της ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αντιθέτως, οι δαπάνες για συντάξεις είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, 16% στην Ελλάδα, 10,8% στην ευρωζώνη» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για το δημογραφικό.
Επισήμανε ότι από τη μία έχουμε τη μείωση του αριθμού παιδιών ανά ζευγάρι, άρα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και από την άλλη έχουμε αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης, καθώς οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν, να εργαστούν, επειδή δεν έχουν κανένα κίνητρο να μείνουν στη χώρα να δημιουργήσουν να κάνουν οικογένεια.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε την ανακατανομή κοινωνικών δαπανών με προτεραιότητα σε νέους, ανέργους και οικογένειες με παιδιά, μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για μια 5ετία σε νέους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες που δημιουργούν δική τους επιχείρηση, ριζικό επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος με λιγότερες υποχρεωτικές εισφορές και ανταποδοτικότερες παροχές, μείωση του συνολικού ποσού φόρων και εισφορών που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος και δημιουργία δύο κόμβων νεοφυών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Επίσης, σημείωσε ότι «τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων που τελειώνουν ελληνικό σχολείο πρέπει να παίρνουν αυτομάτως χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση την ελληνική ιθαγένεια».
Καταλήγοντας ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των γυναικών, «με καθαρούς κανόνες στον δημόσιο, αλλά κυρίως στον ιδιωτικό τομέα γιατί θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι πολλές φορές κυριαρχούν κανόνες απαρτχάιντ για τις νέες μητέρες» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε «δυστυχώς οι πολιτικές αποφάσεις και οι συζητήσεις στη Βουλή γίνονται με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες και όχι τις επόμενες γενιές».
Κουτσούμπας για δημογραφικό: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ παγιώνουν τη βαρβαρότητα που βιώνουν νέα ζευγάρια
«Το κύριο στην απόφαση ενός ζευγαριού για το πότε και πόσα παιδιά θα κάνει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το δημογραφικό.
Επικαλούμενος αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν και στην Επιτροπή της Βουλής, είπε ότι «φαίνεται πως στα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκε η τάση αναβολής απόκτησης πρώτου παιδιού σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία» προσθέτοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προηγουμένως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν «φροντίσει» ώστε «οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας κάτω από την ανασφάλεια της ανεργίας, της εργασιακής περιπλάνησης, της εργασιακής ζούγκλας, της μετανάστευσης, των ελάχιστων και των υποκατώτατων δικαιωμάτων».
«Είναι υποκρισία να έρχεστε με προτάσεις για δήθεν μέτρα στήριξης του νέου ζευγαριού, όταν με τις υπογραφές σας στους μνημονιακούς αντιλαϊκούς νόμους, με τις δεσμεύσεις σας στους επιχειρηματικούς κολοσσούς έχετε διαγράψει από το λεξιλόγιο της νεολαίας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και παρουσιάζετε ως σύγχρονο τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τις περίφημες δήθεν «ίσες ευκαιρίες» στην απασχόληση, οι οποίες όμως έρχονται σε αντίθεση με το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα» τόνισε.
Όπως εξήγησε, οι «ίσες ευκαιρίες» σημαίνουν «ευέλικτη εργασία με ευέλικτα δικαιώματα, σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές», ενώ το αποτέλεσμα είναι ότι «σε επίπεδο ΕΕ το 31,5% των εργαζομένων γυναικών δουλεύει με μερική απασχόληση».
Είπε ότι με το «αντεργατικό οπλοστάσιο» που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις «έχουν αφήσει την μεγαλοεργοδοσία να «ξεσαλώνει» κυριολεκτικά με εκβιασμούς σε νεοπροσλαμβανόμενες κοπέλες προκειμένου να βάλουν στο «ψυγείο» τη χαρά της μητρότητας, καθώς θέλουν να ξεζουμίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες χωρίς διακοπές στον εργάσιο βίο τους και χωρίς άλλες προσωπικές, οικογενειακές υποχρεώσεις».
Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «πρόκληση» τη συζήτηση για τους δημογραφικούς δείκτες, την ίδια στιγμή που «η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και από το δημόσιο». Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν περιπτώσεις νέων εργαζομένων γυναικών που χάνουν το επίδομα της άδειας μητρότητας γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα 200 ένσημα για να το πάρουν «γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος για το κράτος και τα μονοπώλια».
Πρόσθεσε ότι επ’ αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει «πρόσφατα δείγματα γραφής» διατηρώντας την «άθλια εργασιακή σχέση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», μη υλοποιώντας «ούτε στοιχειώδη μέτρα στήριξης χιλιάδων εκπαιδευτικών», αλλά και των υγιειονομικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους, την οικογένειά τους και τα παιδιά τους. Είπε ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόταση της ΝΔ που παρουσίαζει ως βοήθεια στις νέες μητέρες την επέκταση της ευελιξίας στην άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, τονίζοντας ότι «η ευελιξία έρχεται να στηρίξει τις ανάγκες μόνο της καπιταλιστικής εργοδοσίας και όχι της εργαζόμενης μητέρας».
«Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία με λιγότερες ώρες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες ανεξάρτητα από εργασιακή σχέσης, προοδευτικό είναι η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Είπε ότι «συντηρητικές και αντιδραστικές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ» που σπεύδει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με όχημα τη δήθεν συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» η ουσία της οποίας είναι «το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προχωρά η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τις οξυμμένες συνέπειες από την επέκταση της μισθωτής εργασίας των γυναικών, την έλλειψη στήριξης της μητρότητας σε συνθήκες που συρρικνώνονται και εμπορευματοποιούνται υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας».
Τόνισε στο σημερινό σύστημα Υγείας όπου «η Υγεία όπως και η εργατική δύναμη αποτελεί εμπόρευμα, είναι φυσικό η αναπαραγωγική διαδικασία και συνολικά η στήριξή της να γίνονται πεδία κερδοφορίας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας αλλά και στις δημόσιες μονάδες, αφού ένα μέρος των εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αυτά που καλύπτονται, στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν στις δημόσιες μονάδες λόγω της υποστελέχωσης τους, της έλλειψης εξοπλισμού και υποδομών με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να εξαναγκάζονται σε αναζήτηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας επιπλέον ποσά».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με αφορμή την συζήτηση για το δημογραφικό «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγωνίστηκαν στην διδακτέα ύλη της ΕΕ με προτάσεις που παγιώνουν τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν νέα ζευγάρια και νέες μητέρες».
Μητσοτάκης για δημογραφικό: 2.000 ευρώ για κάθε παιδί – «Η Ελλάδα αιμοραγεί χάνοντας σταδιακά τους ανθρώπους της»
«Η Ελλάδα αιμοραγεί χάνοντας σταδιακά τους ανθρώπους της» ανέφερε απο το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση για το δημογραφικό.
Σύγκρινε την μεταπολεμική Ελλάδα με την Ελλάδα των μνημονίων για να αποδείξει το σημερινό αρνητικό ισοζύγιο στις γεννήσεις που είναι από τους χαμηλότερους δείκτες υπογονιμότητας στην Ευρώπη. “Η φυγή περίπου 500.000 νέων λόγω της κρίσης και της διαφθοράς εντείνει το πρόβλημα» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η σημερινή γενιά δεν ελπίζει πως θα ζήσει καλύτερα απο τους γονείς της. Επέκρινε την κυβέρνηση για τα σποραδικά βοηθήματα με την μορφή επιδόματος που δεν βοηθούν ούτε τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί αλλά ούτε τα νέα παιδιά που φεύγουν απο την χώρα.
“Η ΝΔ εισηγείται ένα σχέδιο 4 κατευθύνσεων για το δημογραφικό: μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού. Στήριξη των εργαζόμενων γονέων – κυρίως γυναικών – και των μεγάλων οικογενειών. Επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού” είπε. Παράλληλα, επανέλλαβε την πρόταση της ΝΔ για θέσπιση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ευρώ, στον χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ τα βρεφικά είδη και θέσεις για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.
Αναφέρθηκε επίσης στον πολύ μεγάλο αριθμό των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας αλλά και λύση ανάγκης που αποτελεί για πολλά υπογόννημα ζευγάρια η τεχνιτή γονιμοποίηση. “Μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε μια γόνιμη πολιτική για το δημογραφικό” ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του
Γεννηματά: Τα 12 μέτρα που προτείνουμε για το δημογραφικό
Δώδεκα μέτρα για τη στήριξη των νέων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος κατέθεσε στη Βουλή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Στα προτεινόμενα μέτρα είναι μεταξύ άλλων ηχορήγηση 200 ευρώ σε οικογένειες που αποκτούν παιδί και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια για τρία χρόνια.
Αναλυτικά η ομιλία της Φώφης Γεννηματά:
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Ελπίζω σήμερα η Βουλή να σταθεί στο ύψος της. Αρκετά με τα φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού.
Συζητούμε για το Δημογραφικό , είναι η πιο σοβαρή απειλή για το μέλλον το τόπου. Επιτέλους αυτό το πρόβλημα πρέπει να μας ενώσει για να το αντιμετωπίσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων, ο πληθυσμός μειώνεται, γερνά.
Μόνο για το 2017 οι γεννήσεις ήταν κατά 36.000 λιγότερες από τους θανάτους.
Αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε δεκαπέντε χρόνια ο πληθυσμός μας θα μειωθεί από μισό ως ενάμισι εκατομμύριο.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.
Δεν χρειάζονται ξένα δημοσιεύματα για να αναρωτηθούμε πού πήγαν τα παιδιά στην Ελλάδα. Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί.
Όμως δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε απλά διαπιστώσεις, ο κόσμος έχει απαιτήσεις από μας. Να δώσουμε λύσεις.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, έχουμε κινητοποιηθεί.
Πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα από τις 27 Απριλίου του 2017, την συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την μελέτη των αιτιών του προβλήματος και την αναζήτηση κοινών προτάσεων για την αντιμετώπισή του.
Είναι σημαντικό ότι η Πρότασή μας έγινε αποδεκτή.
Έστω και μετά από δυο χρόνια έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα και τις Προτάσεις της Διακομματικής, ένα σημαντικό εργαλείο.
Είναι πια η ώρα της δράσης και των τολμηρών αποφάσεων.
Κάθε καθυστέρηση κοστίζει ακριβά.
Γιατί η αρνητική εξέλιξη του Δημογραφικού:
– θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική,
– θα καθηλώσει κάθε προοπτική για Ανάπτυξη,
– θα δημιουργήσει ασφυξία στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
– θα υποβαθμίσει τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή,
– βαθαίνει το χάσμα μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.
Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές . Με αποτέλεσμα να πλήττεται βαθιά η οικογένεια, κυρίαρχο στοιχείο της Κοινωνικής Συνοχής.
Έχουν δίκιο να αισθάνονται έτσι, αφού η ανεργία και η κρίση, τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα, να κάνουν τη δική τους οικογένεια.
– Οι δουλειές λίγες, κυρίως μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς.
– Οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, η δουλειά “χωρίς ωράριο”, αποθαρρύνουν τη γέννηση παιδιών.
– Η υποχρηματοδότηση από το Κράτος, άφησε παιδιά έξω από βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς και υποβάθμισε το Δημόσιο Σχολείο.
– Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα όχι μόνο δεν προστατεύονται στην πράξη αλλά θεωρούνται αντικίνητρο για πρόσληψη ή για αναβάθμιση.
Υπάρχει βέβαια και το γενικότερο θέμα των αντιλήψεων.
Ακόμα και τα ζευγάρια που αντέχουν οικονομικά , κάνουν λίγα παιδιά γιατί αυτή είναι η τάση της εποχής.
Αυτή την τάση πρέπει να την αλλάξουμε, με κάθε μέσο, ξεκινώντας από το σχολείο και αναλαμβάνοντας και σχετικές εκστρατείες.
Ασφαλώς δεν θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό αν δεν χτυπήσουμε τη φτώχεια, αν δεν δώσουμε προοπτική στα νέα ζευγάρια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση.
Όλα στο βωμό των υπερπλεονασμάτων , κόψιμο των Κοινωνικών παροχών και σε “αντάλλαγμα” επιστρέφουν – με την μορφή προσωρινών επιδομάτων – 1 στα 10 από αυτά που έχασαν οι πολίτες,
Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε.
Με την Πολιτική Ανατροπή και την Προοδευτική Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η δική μας σταθερή επιλογή είναι:
– Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια.
– Να αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές.
– Να δώσουμε κίνητρα και διευκολύνσεις, για την ανατροφή των παιδιών.
Η Παράταξη μας εξάλλου υλοποίησε τις μεγάλες τομές για την οικογένεια, την ισότητα, τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία.
Σήμερα προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη και για τα 3 πρώτα χρόνια.
Γι’ αυτό προτείνουμε 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων.
Συγκεκριμένα η πρότασή μας αφορά:
· τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.
· Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).
Ένα γενναίο μέτρο, κοστολογημένο, που αφορά κάθε νέο παιδί και το νέο μοντέλο οικογένειας και απαντά άμεσα στις δυσκολίες των νέων ζευγαριών. Δίνεται παράλληλα με τα επιδόματα παιδιού που καταβάλλονται σήμερα.
Επιπλέον έχουμε καταθέσει Πρόταση Νόμου ,από τον Δεκέμβριο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής όπως:
1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.
3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
4. Καθιερώνουμε “Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό” για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος.
Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.
5. Κάθε οικογένεια δικαιούται “Κοινωνική Επιταγή” για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
6. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού.
Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.
7. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.
8. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.
9. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
10. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα.
Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.
11. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.
Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.
12. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Eργασίας , που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.
Προτάσεις που αταλάντευτα θα αγωνιστούμε και τώρα και μετά τις εκλογές για να γίνουν πράξη. Χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Βασική προϋπόθεση και για το δημογραφικό αποτελεί η αναγέννηση του Κοινωνικού κράτους. Που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη , ίσες ευκαιρίες για όλους και διαρκή στήριξη των ζευγαριών. Για μας είναι διαχρονικά στον πυρήνα της πολιτικής της παράταξής μας.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειοδοτούν στα εφάπαξ επιδόματα. Με επιδοματική πολιτική και πελατειακές λογικές που κρατούν ομήρους χιλιάδες νέους ανθρώπους δημογραφική ανάκαμψη μην περιμένετε.
Αυτές οι λογικές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και πρέπει με συνεννόηση να τις αφήσουμε οριστικά πίσω.
Ανατρέψαμε αυτές τις λογικές από τη δεκαετία του 80, μπορούμε και σήμερα.
Το Κίνημα Αλλαγής, η δημοκρατική παράταξη είμαστε ξανά μπροστά σε αυτή την προσπάθεια.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα για νέες κοινωνικές κατακτήσεις που θα δώσουν πραγματική ελπίδα στη ζωή τους. Μπορούμε να εγγυηθούμε και το γνωρίζουν ότι εμείς δεν θα διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες τους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.
Ν. Φίλης: Υπουργείο Οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού – Το παιδί και η οικογένεια στο επίκεντρο (Video)
“Oι στοχευμένες κοινωνικές ενισχύσεις, δεν είναι δαπάνες όπως υποστηρίζει μια ορισμένη οικονομική ορθοδοξία με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Είναι ταυτόχρονα, στήριξη και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ίδια τη ζήτηση της οικονομίας και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό δημοσιονομικό χαρακτήρα” τόνισε στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στη Βουλή για το Δημογραφικό.
Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Φίλη στην Βουλή για το Δημογραφικό
Το 2030, σε 10 χρόνια περίπου από τώρα, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια. Ως το 2050, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί κάτω από τα 9 εκατομμύρια και θα κινείται μεταξύ 8,3 εκατ. και 8,9 εκατ. Το 2080, ο πληθυσμός της χώρας μας θα βρίσκεται στα 7,2 εκατ. και θα είμαστε ο πιο γερασμένος λαός της Ευρώπης.
Σε αυτά τα συμπεράσματα συμπίπτουν οι περισσότερες σοβαρές έρευνες ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών που διενεργήθηκαν την τελευταία διετία (Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, Eurostat, ΕΚΚΕ, ΔιαΝΕΟσις). Ενώ δεν λείπουν και ακόμα πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, που μιλούν ακόμα και για μείωση στο μισό του ελληνικού πληθυσμού στα τέλη της δεκαετίας του 2060!!
Εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων. Εκτόξευση της μετανάστευσης νέων παραγωγικών ηλικιών. Γήρανση του πληθυσμού. Mονιμοποίηση, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα από σήμερα της μαζικής φτώχειας. Απειλή για το ασφαλιστικό. Πέντε παράγοντες, που ο καθένας από μόνος του θα αποτελούσε κοινωνική βόμβα, υπάρχουν και δρουν σωρευτικά.
Και το πρόβλημα καθίσταται ακόμα περισσότερο εκρηκτικό, δεδομένου ότι ο προσδιορισμός του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες επηρεάζεται εκ των πραγμάτων από τη μαζική φτώχεια και την επαπειλούμενη μείωση των συντάξεων. Διότι η μαζική φτώχεια συνεπάγεται μεγάλες δυσχέρειες στην πρόσβαση στην Υγεία και ταυτόχρονα αποτελεί πηγή εμφάνισης προβλημάτων υγείας.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Σε αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε και μάλιστα άμεσα, θέτοντας αυτό το ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, επισημαίνοντας μια κολοσσιαία αντίφαση. Να είναι δηλαδή, οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που στις μελέτες τους καταδεικνύουν την επιδείνωση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και ταυτόχρονα να είναι αυτοί που μας επέβαλλαν σκληρές πολιτικές λιτότητας ή πολιτικές αναιμικής ανάπτυξης και δομικής απόκλισης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πολιτικές που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, το οξύνουν και εμποδίζουν τη λύση του.
Και η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται πιο δύσκολη, διότι έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η υπογεννητικότητα και η μαζική μετανάστευση σε μικρό μόνον μέρος μπορούν να υποκατασταθούν από την (αναγκαία, ασφαλώς) ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Να μην λησμονούμε επίσης και τη γεωπολιτική διάσταση του δημογραφικού προβλήματος : το 2050, η γειτονική μας Τουρκία εκτιμάται ότι θα έχει πληθυσμό 95 εκατομμυρίων κατοίκων.
Στη μαύρη 8ετία των Μνημονίων, ο πιο σημαντικός παράγοντας διάσωσης της κλονισμένης κοινωνικής συνοχής υπήρξε η οικογένεια. Δίχως αυτήν, θα ζούσαμε πρωτόγνωρες και απερίγραπτες καταστάσεις στη χώρα μας.
Η Αριστερά οφείλει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, επιθετικά ,με βάση το αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό της οπλοστάσιο μια μεγάλη συζήτηση για την Οικογένεια. Να αναγνωρίσει και να υποστηρίξει όλους τους τύπους και τις μορφές της, καθώς ζούμε στο 21ο αιώνα. Να πάρει αποστάσεις από τις παραδοξότητες τύπου Μακρόν περί «Γονέα 1» και «Γονέα 2» (οι οποίες καθόλου δεν αναδεικνύουν, αλλά αντίθετα, ισοπεδώνουν όλες τις μορφές και τους τύπους της Οικογένειας, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα βέλη ακόμα και εκείνων που ,στα λόγια, επιχειρούν να προστατεύσουν). Να προωθήσει μια πολιτική για το Παιδί, αντλώντας καλές πρακτικές, θετικά παραδείγματα και από άλλες (ευρωπαϊκές, κυρίως) κοινωνίες. Να θέσει το Παιδί, την προστασία και την ανάπτυξή του, ως βασική προτεραιότητα της μεταμνημονιακής περιόδου. Να ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με την ενίσχυση των νέων ζευγαριών, εφαρμόζοντας στοχευμένες πολιτικές α. για το 1ο και 2ο παιδί β. για το 3ο παιδί και άνω.
Βασικός παράγοντας ανάσχεσης της ζοφερής προοπτικής στο δημογραφικό είναι η Οικογένεια. Δίπλα στην Οικογένεια και με βασικό άξονα την Οικογένεια, απαιτούνται πολιτικές ισχυρής προστασίας των εργαζομένων, ισχυρό κοινωνικό κράτος, φοροαπαλλαγές για τα παιδιά (και όχι παιδιά- φορολογικά τεκμήρια !), αποτελεσματικές πολιτικές ισότητας των φύλων (με αναγνώριση του ρόλου και των δυο γονέων και ισότιμη εμπλοκή τους στο μεγάλωμα των παιδιών).
Αλλά και με πιο βραχυπρόθεσμη οπτική, δεν υπάρχει κοινωνική ανασυγκρότηση από την καταστροφή των Μνημονίων που να μην ξεκινάει από τη στήριξη της Οικογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή την πολιτική για την Οικογένεια, πρέπει να τίθεται κάθε προοδευτική αλλαγή που επιδιώκουμε στο κοινωνικό κράτος.
Οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν θα πάψουν να υφίστανται. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την παράλυση, την αδράνεια, την μη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέτοιες διαφορές, κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν υπάρχουν μονάχα στη χώρα μας. Υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο αυτό σε τίποτε δεν εμποδίζει τις πολιτικές τους δυνάμεις σε μια minimum , στοιχειώδη συναίνεση για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος και τη συγκρότηση κρατικών δομών διαχείρισης, σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών για το Παιδί και την Οικογένεια. Αντίθετα, στη χώρα μας πολύ συχνά κινούμαστε με προκαταλήψεις, στερεότυπα, αγκυλώσεις και ταμπέλες. Άλλοι συκοφαντούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους ότι δεν έχουν το Δημογραφικό στις προτεραιότητές τους , διότι τάχα απεργάζονται τη διάλυση της εθνικής και κρατικής συνοχής. Ορισμένοι άλλοι που σωστά απεχθάνονται τον βαθύ συντηρητισμό και την πατριδοκαπηλία της άκρας δεξιάς, τείνουν να υποτιμούν το πρόβλημα, παραγνωρίζοντας ότι το Δημογραφικό είναι πέρα από εθνικό και μείζον κοινωνικό θέμα.
Στη χώρα μας, η ίδρυση Υπουργείου Οικογένειας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Να πάμε δηλαδή πέρα από προσεγγίσεις περί ενδιάμεσων δομών.Να στηρίξουμε διακομματικά την πρόταση για το Υπουργείο Οικογένειας. Αυτό που η πατρίδα μας ορθότατα επέλεξε να κάνει με τη Μετανάστευση και το Περιβάλλον, δηλαδή, να προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου, πρέπει να το κάνει και με την Οικογένεια ως στυλοβάτη και άξονα αντιμετώπισης του Δημογραφικού.
Η ίδρυση Υπουργείου Οικογένειας, βασισμένη και στις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (λόγου χάριν, στη Γερμανία αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής συνοχής) θα αποτελέσει μια εμβληματική αλλαγή και θα δώσει ώθηση τόσο στις επιμέρους τομές που προωθούμε , όσο και στην καλλιέργεια μιας διαφορετικής αντίληψης, της δικής μας αντίληψης, για το τι σημαίνει Οικογένεια στον 21ο αιώνα.
Να το τολμήσουμε.
Ανάμεσα στις διάφορες διαστάσεις του προβλήματος, ας αναρωτηθούμε όσοι ζούμε στον τόπο αυτόν.
Ποιο είναι το κύριο, το πρωταρχικό πρόβλημα, που επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό των γεννήσεων;
Το πρωταρχικό πρόβλημα είναι ότι μεγάλα τμήματα λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης και της ανελέητης επίθεσης στους μισθούς, στην απασχόληση και στο κοινωνικό κράτος εμποδίζονται στην άσκηση του δικαιώματός τους να κάνουν οικογένεια. Εμποδίζονται να κάνουν παιδιά, να νιώσουν την ασύλληπτη και μοναδική εμπειρία και ευθύνη τού να είσαι γονιός.
Αυτό το πρόβλημα , που αποτελεί τον κύριο παράγοντα, την πηγή έξαρσης του Δημογραφικού, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα. Όχι απλώς και μόνο με τη λογική των επιδομάτων. Αλλά με μια πολυπαραγοντική προσέγγιση. Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κοινωνική προστασία , βελτιωμένοι όροι εργασίας, εμπλοκή και των δυο γονιών στο μεγάλωμα των παιδιών, εξασφαλισμένες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς κλπ.
Όπως είπαμε παραπάνω η οικονομική κρίση και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της αποτελούν παράγοντες επιδείνωσης του Δημογραφικού. Αυτή η διαπίστωση είναι ορθή, δεν αποδίδει όμως όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Διότι η κρίση στην ουσία υπερτόνισε τις ήδη υπάρχουσες τάσεις της συρρίκνωσης και της γήρανσης του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού. Το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας κυοφορούσε αυτήν την τάση. Το ανεπαρκές πλέγμα κοινωνικής προστασίας προϋπήρχε της κρίσης. Όλες οι από δεκαετίες γνωστές δυσλειτουργίες του κοινωνικού κράτους αναδείχτηκαν στην κρίση και την ενέτειναν. Χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης. Λανθασμένος και άδικος προσανατολισμός παροχών. Αναποτελεσματική πολιτική των επιδομάτων, τα οποία ελάχιστα μειώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Κατακερματισμένες πολιτικές στήριξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που πιστοποιεί τον ισχυρισμό αυτόν : μέχρι το 2012, η πολιτική ενίσχυσης του εισοδήματος για τα νοικοκυριά με παιδιά στη χώρας μας ήταν κατακερματισμένη. 200 επιδόματα καθολικού ύψους, δίνονταν, χωρίς έλεγχο εισοδήματος, από πολυάριθμους φορείς. Οι δε μειώσεις φόρων καταργήθηκαν, οριζόντια για όλες τις οικογένειες με παιδιά, υπό το βάρος των μνημονιακών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες. Άρα τι είχαμε εδώ; Είχαμε ένα διάτρητο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας, το οποίο ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του κατά την περίοδο της κρίσης.
Ας σταθούμε όμως και σε ορισμένες πολιτικές για το Παιδί και τη στήριξη των οικογενειών που εμείς για πρώτη φορά προωθήσαμε. Βάζοντας, έτσι, τις βάσεις για μια συνολική παρέμβαση και για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στα θέματα της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Και θέλω στο σημείο αυτό να πω ότι για εμάς οι στοχευμένες κοινωνικές ενισχύσεις, δεν είναι δαπάνες όπως υποστηρίζει μια ορισμένη οικονομική ορθοδοξία με νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Είναι ταυτόχρονα, στήριξη και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ίδια τη ζήτηση της οικονομίας και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό δημοσιονομικό χαρακτήρα. Εδώ βρίσκεται μια πολύ συγκεκριμένη διαχωριστική γραμμή με τη συντηρητική νεοφιλελεύθερη αντίληψη και αυτή τη γραμμή πρέπει να την αντιληφθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Δεν θα μιλήσω για το σύνολο των δαπανών του κοινωνικού κράτους και πόσο θα είχε συρρικνωθεί αν εφαρμόζονταν το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Μόνο στην Παιδεία θα είχαμε μείωση ένα δις το χρόνο. Θα περιοριστώ στις δαπάνες για την Πρόνοια και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που συνδέονται άρρηκτα με το θέμα της συζήτησής μας . Το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό για την Πρόνοια 790 εκ. ευρώ καιμέσα σε 4 δύσκολα χρόνια αυξήσαμε τον προϋπολογισμό αυτόν κατά 408%. Από 790 εκ. σε 3 δις 225 εκ.
Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ακόμη και τις εποχές της ευμάρειας ήταν τελευταία σε προνοιακές δαπάνες στην Ευρώπη. Τώρα, για πρώτη φορά έχουμε αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των συγκεκριμένων δαπανών. Το 2021 και στον συγκεκριμένο τομέα θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με δαπάνες που θα φτάνουν τα 4 δις.
Τα εγγεγραμμένα κονδύλια στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας για την Πρόνοια/Κοινωνική Αλληλεγγύη μαρτυρούν τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνησή μας στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
789,698
883,037
1.525,726
1.856,983
3.268,249
3.500,000
4.000,000
Αυτή τη διαφορά των τριών δις, από τα 800 εκατ. το 2015 στα 4 δις, είναι καρφί στο μάτι των οικονομικών ελίτ και της ΝΔ. Η τύχη αυτού του ποσού, που, βέβαια, είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε όλες τις κοινωνικές δαπάνες, παίζεται στις επόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα χρήματα οι πολλοί όπως γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη μορφή των φοροαπαλλαγών και των ενισχύσεων προς το κεφάλαιο θα επιστρέψουν στους λίγους, όπως προτείνει η ΝΔ; Γι αυτό δεν κοστολογεί ο κ. Μητσοτάκης τις προτάσεις του για γενναίες φοροελαφρύνσεις προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και για μείωση του ΕΝΦΙΑ των ανώτερων στρωμάτων, γι αυτό δεν λέει από πού θα βρει τα λεφτά. Ας το καταλάβουν όλοι πριν είναι πολύ αργά. Στόχος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι να χρηματοδοτήσει τα φορολογικά δώρα προς τους πλούσιους φίλους του από τη μείωση στις κοινωνικές δαπάνες και από τεράστιες περικοπές στην υγεία και στην παιδεία. Αυτό θα είναι το κεντρικό επίδικο και το δίλημμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Με την παραγωγική ανασυγκρότηση και το κοινωνικό κράτος που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος των πολλών ή με την πολιτική υπέρ των λίγων και την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων που εκπροσωπεί η ΝΔ.
Μέτρα και πολιτικές αυτής της κυβέρνησης που πιστεύουμε ότι αποτυπώνουν την κοινωνική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι ενδεικτικά τα παρακάτω:
-Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση,
-Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων παιδιών/οικογενειών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
-Η ενίσχυση των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και η αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης που πετύχαμε στο Υπουργείο Παιδείας.
– Η ανάπτυξη νέων δομών παιδοψυχιατρικής φροντίδας.
– Το σύγχρονο και διαφανές κράτος πρόνοιας
Δημιουργούμε ένα ψηφιακό διαφανές κράτος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης με την ίδρυση δύο πυλώνων: τα 242 Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ(Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Αλληλεγγύης). Έτσι καταργούμε το ιδρυματικό και επιδοματικό κράτος πρόνοιας που παραλάβαμε όπου άνθιζαν οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά.
Με τα Κέντρα Κοινότητας αποδίδουμε στους Έλληνες πολίτες την άμεση γνώση των δικαιωμάτων τους και την αξιοπρέπεια που τους οφείλουμε, τους απαλλάσσουμε από πελατειακές εξαρτήσεις κάθε μορφής και ατελείωτης γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα ηλεκτρονικά μεταφέρουμε στο κράτος και στις περιφέρειες καθημερινά, όλη την πληροφορία για να παρεμβαίνουν έγκαιρα, να ελέγχουν και να αναθεωρούν τις πολιτικές τους.
Τα Κέντρα Κοινότητας μέσα στο 2019 επεκτείνονται και στους 325 δήμους. Ενισχύονται με δύο νέες δομές, τα 100 Κέντρα Στήριξης της οικογένειας και τα 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ο.Φ.ΗΛΙ.).
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Παραλάβαμε το 2015, 79.000 vouchers/ θέσεις, δηλαδή, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φέτος (2018-2019) δώσαμε περισσότερες από 127.000 θέσεις, αύξηση, δηλαδή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς πάνω περίπου 60%.
VOUCHERS
79.928
81.270
101.619
118.353
127.026
2014-2015
2015-2016
2016-2017
2017-2018
2018-2019
Οικογενειακά Επιδόματα
Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια σε 1,1 δις. ευρώ το 2018.
Το 2019θα δοθούν 1 δις ευρώ, έναντι 650 εκατομμύριων που δίδονταν έως το 2017. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ σημαντικές αυξήσεις για το 92%των δικαιούχων οικογενειών.
4
5
16
17
18
659 εκατ.
652 εκατ.
651 εκατ.
652 εκατ.
1,1 δις.
Η νέα αρχιτεκτονική και η ψηφιακή υποβολή χωρίς γραφειοκρατία έκανε ιδιαίτερα ελκυστικό στο λαό το επίδομα παιδιού. Απόδειξη ότι το 2018 ωφελήθηκαν 900.000 οικογένειες, δηλαδή 100.000 παραπάνω από ότι με το παλαιό επίδομα παιδιού και από 1.400.000 παιδιά φτάσαμε στα 1.660.000 παιδιά.
Σχολικά Γεύματα
Δημιουργήσαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων και φέτος περισσότερα από 153.000 παιδιά σε 953 σχολεία έχουν καθημερινά στο θρανίο τους ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε ήδη και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια. Μέχρι το 2021 θα επεκταθούν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας για 600.000 παιδιά, δίνοντας συνολικά 250 εκατ. ευρώ.
Με την επιδότηση δανείου καλύπτουμεπάνω από το 80% των δανειοληπτών που έχουν επαγγελματικά και στεγαστικά κόκκινα δάνεια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίωςθα ωφεληθούν με τα δύοαυτά διαφορετικά προγράμματα.
ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Μια χώρα που κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το δήθεν «success story» της μνημονιακής λαίλαπας. Με τα άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής φτώχειας, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 600.000 δικαιούχοι αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια από 26,3% το 2015 σε 24,5% το 2017 (εισοδήματα 2016). Η παιδική φτώχεια το 2008 ήταν 23%. Το 2022 τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στην χώρα το 2008 στην έναρξη δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
Το 2020 θα αυξήσουμε το ΚΕΑ κατά 11% εναρμονιζόμενοι με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
860 εκ.
860 εκ.
954,6 εκ.
1.000 εκ.
Νόμος Υιοθεσίας και Αναδοχής
Μειώνει το χρόνο αναμονής σε 8-12 μήνες από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα και τις καθυστερήσεις που πολύ συχνά τροφοδοτούσαν το ανεπίτρεπτο φαινόμενο της «εμπορίας» ανηλίκων.
Τέτοια και άλλα μέτρα που λαμβάνουμε, παρ` ό,τι συνδέονται με το δημογραφικό έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ειδικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί να έχουν άμεση απόδοση. Οι δημογραφικές τάσεις, μεταβάλλονται αργά, είναι πολυπαραγοντικές, συνδέονται με μεταβολές στα πολιτισμικά πρότυπα και στα αξιακά συστήματα. Όμως, η πολιτική οφείλει σε όλες αυτές τις τάσεις να αντπαραβάλλει τα δικά της όπλα, το αίτημα του κοινού καλού απέναντι στην μηδενιστική, εγωϊστική και ατομικιστική πρόσληψη της ζωής, τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη απέναντι στην αδιαφορία για τους πιο ευάλωτους, την αέναη θέληση για την αναπαραγωγή της ζωής, κάθε μορφής ζωής, απέναντι σε σκοτεινές απάνθρωπες δοξασίες και ρατσιστικές προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.
Η συζήτησή μας σήμερα δείχνει τη θέληση αυτής της Βουλής να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, να μην αποδεχτεί ως μοιραία συνθήκη τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας και να καλέσει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση»
Στην αναγκαιότητα άμβλυνσης των αρνητικών παραγόντων που εμποδίζουν τη συμφιλίωση της οικογένειας και της εργασίας αφενός, και της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αφετέρου, εστίασε την τοποθέτηση του στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή «για το δημογραφικό» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέα Δημοκρατίας και Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής, εξέφρασε τη σημασία να αντιληφτούμε άπαντες τη τάση για γήρανση και δημογραφική συρρίκνωση, ως ένα δυναμικό, παρατεταμένο και πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Πατρίδα μας μέσα από την εφαρμογή πολύ συγκεκριμένων δημόσιων πολιτικών.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, η χάραξη μιας μακροπρόθεσμης οικογενειακής πολιτικής θα πρέπει να στηρίζεται στην κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και φυσικά στην υποστήριξη της μητρότητας.
Ακολουθούν οι βασικοί άξονες της ομιλία του κ. Κεφαλογιάννη
Η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται το δημογραφικό ζήτημα ως ένα δυναμικό, παρατεταμένο και πολύπλοκο πρόβλημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίζει άμεσα η Πατρίδα μας.
Η γενικότερη τάση γήρανση και δημογραφική συρρίκνωση ενισχύεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, την αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού, και την αδυναμία έλεγχου της περίφημης «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό.
Η συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα με τη συμμετοχή των ανδρών στις οικιακές εργασίες και στη φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες σήμερα να αντιμετωπίζουν «διπλή επιβάρυνση».
Αναγκαιότητα εφαρμογής συγκεκριμένων δημόσιων πολιτικών για την αναστροφή της ζοφερής πραγματικότητας πάνω στους άξονες της κοινωνικής και οικονομικής ενεργητικής προστασίας των οικογενειών, της εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και βέβαια την υποστήριξη της μητρότητας.
Οι βασικοί άξονες της πρότασης Νέας Δημοκρατίας
Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού.
Στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών.
Θεσμικά μέτρα για την γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.
Στήριξη των μεγάλων οικογενειών.
Αντιστροφή του brain drain, της φυγής των νέων.
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση.
Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να φέρει στο κόσμο παιδία να νιώθει ότι υπάρχει ένα στέρεο δίκτυ ασφαλείας το οποίο θα δημιουργήσει την απαραίτητη ισότητα των ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία θα επιτρέπει στους γονείς να φροντίζουν και να εργάζονται από κοινού για την ευημερία των παιδιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Κεφαλογιάννη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ένα δυναμικό, παρατεταμένο και πολύπλοκο δημογραφικό πρόβλημα. Προφανώς η χώρα μας νοσεί δημογραφικά εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθώντας την γενικότερη τάση των ευρωπαϊκών κοινωνιών για γήρανση και δημογραφική συρρίκνωση. Αυτή η τάση όμως δυστυχώς ενισχύεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πραγματικότητας που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, την αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού, και την αδυναμία έλεγχου της περίφημης «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό
Η αναστροφή αυτής της τάσης θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα την επόμενη δεκαετία. Και αν δεν εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένες δημόσιες πολιτικές για την ανάσχεση αυτής της ζοφερής προοπτικής, η Ελλάδα σε μερικά χρόνια θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Θα σταθώ λίγο παραπάνω σε αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι το επίκεντρο αυτών των πολιτικών, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από την οικογένεια.
Είναι προφανές ότι η παραδοσιακή οικογένεια στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη τελεί υπό πλήρη αλλοίωση, τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και σε σχέση με τη σύνθεση και τις λειτουργίες της. Την αλλαγή αυτή δυστυχώς δεν την έχουμε λάβει υπόψη όπως δυστυχώς δεν έχουμε λάβει υπόψη μας και τις αλλαγές στους ρόλους των φύλων.
Σχεδόν παντού, η συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα με τη συμμετοχή των ανδρών στις οικιακές εργασίες και στη φροντίδα των παιδιών. Το αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες σήμερα να αντιμετωπίζουν «διπλή επιβάρυνση» ή μία «δεύτερη μετατόπιση»: μετά από τις ώρες αμειβόμενη εργασίας, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να αναλάβουν τις κύριες ευθύνες στο σπίτι. Η χάραξη μιας μακροχρόνιας οικογενειακής πολιτικής θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:
Την κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών,
Την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή,
Και βέβαια την υποστήριξη της μητρότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση προφανώς θα πρέπει να δωθεί σε εκείνες τις οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο υλικής στέρησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο η αντιμετώπιση της κοινωνικό-οικονομικής κρίσης αλλά και η πρόληψη και η ανακούφιση της παιδικής φτώχειας. Αν το καταφέρουμε αυτό, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος ενίσχυσης της τεκνοποιίας των νέων ζευγαριών μέσω μιας σύγχρονης και στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει σημαντικές πρωτοβουλίες, από τη μείωση του αφορολόγητου για κάθε νέο παιδί, το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, μέχρι την υπαγωγή των ειδών βρεφικής ανάγκης και γυναικείας υγεινής στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Θα μπορούσαμε εδώ να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε και άλλα μέτρα, από την ενίσχυση των επιδομάτων τοκετού μέχρι την καθιέρωση επιδομάτων ενοικίου για ζευγάρια κάτω των 30 ετών που τεκνοποιούν. Για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, τι να πρωτοπεί κανείς; Αν δεν αμβλύνουμε τους αρνητικούς παράγοντες που εμποδίζουν τη συμφιλίωση της οικογένειας και της εργασίας αφενός, και της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αφετέρου, πολύ λίγα πράγματα θα έχουμε καταφέρει.
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα:
Από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων και των πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, προκύπτει ότι μια αύξηση στη γονιμότητα είναι δυνατό να επιτευχθεί με μέτρα όπως η επέκταση ευέλικτων σχημάτων απασχόλησης για τις εργαζόμενες μητέρες (π.χ. επαγγέλματα μερικής απασχόλησης, φιλικά προς τις μητέρες), μακροπρόθεσμες άδειες, μερικώς αμειβόμενες και εξασφαλισμένες άδειες μητρότητας και, προγράμματα ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Ο ρόλος εδώ των κοινωνικών εταίρων για τον από κοινού σχεδιασμό τέτοιων μέτρων είναι ο πιο κρίσιμος, καθώς είναι αυτοί που έχουν την εικόνα των αναγκών των εργαζόμενων γονέων και των δυνατοτήτων των εργοδοτών.
Δυο λόγια για την υποστήριξη της μητρότητας: Οι έρευνες δείχνουν ότι η προοπτική γέννησης πάνω ενός ενός παιδιού για τις μητέρες άνω των 30 ετών μειώνεται και μάλιστα ακόμα περισσότερο για όσες είναι άνω των 35 ετών.
Ένα περιβάλλον θετικό για τη μητρότητα σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά όμως για τις νεότερες γυναίκες που ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ως προς την εργασία και το κοινωνικό γίγνεσθαι, θα μειώσει σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας της μητέρας στην πρώτη γέννα.
Είναι επίσης πολύ πιθανό, να αυξήσει και τον δείκτη γονιμότητας, καθώς αυξάνουν οι προοπτικές για νέες μητέρες κάτω από τα 29 να κάνουν πάνω από ένα παιδί. Γι αυτό και η μητρότητα πρέπει να αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της δημογραφικής πολιτικής.
Για να δημιουργηθούν θετικά κίνητρα, τα μέτρα πολιτικής θα πρέπει να κινηθούν στις εξής διαστάσεις:
α) Στην ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο και αποτελεί τη βάση της λειτουργίας της οικογένειας. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα σταθερό εισόδημα που καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της οικογένεια, μειώνει πρώτα απ όλα την ανησυχία για το μέλλον και ειδικότερα για τα παιδιά.
β) Στη θετική έμμεση επίδραση στη γονιμότητα, με έμφαση στον περιορισμό του κόστους φροντίδας και ανατροφής του παιδιού.
Σε αυτές τις διαστάσεις κινείται και τίθεται προς διάλογο η προταση της Νέας Δημοκρατίας: Στη δημιουργία δηλαδή καλών προϋποθέσεων για την απόκτηση οικογένειας.
Με δεδομένο ότι το άγχος των γονέων για το μέλλον των παιδιών μειώνει την τεκνοποίηση αυτό που προτείνουμε στην ουσία είναι να ακολουθηθεί μια πολιτική, η οποία να στοχεύει στην εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος σχετικά με τη ικανοποίηση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι πολύ σημαντικό να καταπολεμηθεί η έλλειψη προσιτών και προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας παιδιών, και οι πολιτικές που κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο φύλα και οδηγούν τις γυναίκες στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συνδυάσουν την απασχόληση και τη μητρότητα.
Κλείνω με μια γενικότερη παρατήρηση:
Στην Ελλάδα, πολλοί νεαροί γονείς μπορούν να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας μόνον εάν παρέχεται φροντίδα στα παιδιά από τους συγγενείς τους. Επιπλέον, η ανεπαρκής παροχή υπηρεσιών φροντίδας μειώνει τη δυνητική συμμετοχή στην απασχόληση των μεγαλύτερης ηλικίας γυναικών, διότι, είτε εγκαταλείπουν την εργασία τους είτε συνταξιοδοτούνται πρόωρα για να αναλάβουν τη φροντίδα των εγγονιών τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το δημογραφικό για την απασχόληση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Θα μπορούσαμε να το θέσουμε και ως εξής: η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως, λόγω ανεργίας, γυναίκες κάτω των 35 ετών. Σε ορισμένες χώρες οι γυναίκες παραμένουν οικονομικά μη ενεργές σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25% λόγω ευθυνών ανατροφής και φροντίδας των παιδιών.
Η πραγματική σημασία επομένως των όποιων πολιτικών για την οικογένεια είναι το πώς εκλαμβάνονται από τους νέους ανθρώπους και εν προκειμένω τις νέες γυναίκες. Πέρα από την εκτίμηση και το μέγεθος της επίδρασης των πολιτικών, αυτό το οποίο σε τελικές γραμμές έχει σπουδαιότητα είναι η συμβολική επίδραση των πολιτικών: Να νιώθει δηλαδή η νέα γυναίκα, που επιθυμεί να φέρει στον κόσμο παιδιά ότι υπάρχει ένα στέρεο δίκτυ ασφαλείας για τα παιδιά που φέρνει στον κόσμο το οποίο θα δημιουργήσει την απαραίτητη ισότητα των ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία θα επιτρέπει στους γονείς να φροντίζουν και να εργάζονται από κοινού για την ευημερία των παιδιών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Νομίζω, ότι αυτό τον συμβολισμό πρέπει να μεταδώσουμε σήμερα από αυτήν εδώ την αίθουσα ως πολιτικό σύστημα.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
«Η λύση του δημογραφικού είναι θέμα αξιών»
«Χαίρομαι γιατί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής διαλύονται ψευδαισθήσεις ορισμένων, ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών -παράτυπων οικονομικών μεταναστών- που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, μπορεί να λύσει το δημογραφικό στην Ελλάδα ή την Ευρώπη».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλή για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί «της Εκθέσεως της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δημογραφικό».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε για το δημογραφικό ότι «οι συνέπειες θα είναι δραματικές σε όλους τους τομείς, από την εθνική ασφάλεια μέχρι το ασφαλιστικό σύστημα ή το σύστημα υγείας. Μια χώρα με περισσότερους παππούδες από εγγόνια δεν μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Μια χώρα που το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των εξήντα πέντε, μια χώρα με μεγάλο ποσοστό υπερήλικων, για ποια οικονομία και για ποιες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να μιλά;» και πρόσθεσε ότι «το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αν αρκούσαν μόνο τα επιδόματα για την αντιμετώπιση του, δεν θα είχε οξύ δημογραφικό πρόβλημα η γηραιά Ήπειρος, η Ευρώπη, που είναι γηρασμένη ή η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα το Πακιστάν και η Ινδία ή οι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες έχουν υψηλή γεννητικότητα. Είναι -θα έλεγα- πρόβλημα του δυτικού κόσμου, αυτού που κάποτε λέγαμε ‘‘χριστιανική Δύση’’, το δημογραφικό και έχει να κάνει πρωτίστως με αξίες και πρότυπα ζωής. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε και εμείς τι πρότυπα και τι αξίες περνούμε στα νέα παιδιά, στις νέες γενιές από τα σχολικά βιβλία μέχρι τις τηλεοπτικές εκπομπές».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «εύλογα θεωρούμε το δημογραφικό ως το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα. Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της Επιτροπής μας πριν ενάμιση χρόνο, δεν συμμερίζονταν αυτήν την άποψη όλοι. Αν ανατρέξει κανείς στα Πρακτικά των πρώτων συνεδριάσεων, θα δει τοποθετήσεις συναδέλφων να χαρακτηρίζουν συντηρητικές εμμονές τις απόψεις αυτές που σας παρουσιάζω, να μιλούν και να μας εγκαλούν ότι υπερβάλλουμε και κινδυνολογούμε και επιχειρούμε να επαναφέρουμε συντηρητικά στερεότυπα στην ελληνική κοινωνία. Και ήρθε το πόρισμα, βεβαίως, της Επιστημονικής Επιτροπής για να διαλύσει ψευδαισθήσεις και να δείξει πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή εφησυχασμού».
Οι δημογραφικοί δείκτες σε Ελλάδα και Τουρκία
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τη διαφορετική πορεία των δημογραφικών δεδομένων σε Ελλάδα και Τουρκία λέγοντας ότι «το 1928, στην απογραφή που έγινε στην Ελλάδα, βρεθήκαμε κοντά στα έξι εκατομμύρια και οι εξ ανατολών γείτονές μας στα δεκατρισήμισι, κάτι παραπάνω από το διπλάσιο. Σήμερα η χώρα μας είναι δέκα-έντεκα εκατομμύρια με έναν πληθυσμό, όπως είπαμε, από τους πλέον γηρασμένους στην Ευρώπη και οι εξ ανατολών γείτονές μας είναι ογδόντα εκατομμύρια. Η προβολή όλων των δημογράφων για το 2050 είναι ότι θα είμαστε κάπου επτάμισι-οχτώ εκατομμύρια και, βεβαίως, οι εξ ανατολών γείτονες πολύ περισσότεροι».
Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό παρουσίασε μία ολοκληρωμένη δέσμη έξι αξόνων εκ μέρους της ΝΔ:
Μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού, με μέτρα όπως η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και η μείωση της φορολόγησης για κάθε παιδί.
Στήριξη των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των εργαζόμενων γυναικών.
Θεσμικά μέτρα, όπως η δημιουργία του Γραφείου Δημογραφικής Πολιτικής στη Βουλή -όπως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού.
Μέτρα προώθησης της ενεργούς γήρανσης, όπως είναι η προληπτική ιατρική και η αγωγή υγείας.
Στήριξη των μεγάλων οικογενειών, των πολυμελών οικογενειών, πολυτέκνων και τριτέκνων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει