Οι «MED 7» στο πλευρό της Κύπρου

Την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασαν οι ηγέτες των «MED 7»,μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη Βαλέτα τη Μάλτας.

Στη Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο καθώς και τη στήριξή μου και το σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε και το μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό της Μάλτας να τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη σε αυτό το θέμα.

«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα της μετανάστευσης το οποίο δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στη Σένγκεν και την ελευθερία κίνησης. Έχουμε επίσης επαναλάβει αυτά τα σημεία που σχετίζονται με την Αφρική και την Αφρικανική πολιτική πρέπει να σχετίζονται όχι μόνο με τη μετανάστευση, αλλά η Αφρική πρέπει να συμπεριληφθεί σε διεθνές περιβάλλον».

Στην κοινή διακήρυξή τους οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυναν στην Τουρκία οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην 6η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου που πραγματοποιείται στην Μάλτα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε, σε συντονισμό με τον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ,λαμβάνοντας την πλήρη στήριξη και των υπόλοιπων ηγετών.

Η στήριξη αυτή δεν εκφράστηκε μόνο στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των ηγετών αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την Σύνοδο. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, είχε αναφερθεί και στην εναρκτήρια δήλωσή του, στην ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του του μετά τη Συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Οπως είπε, οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Μάλτα, μετά τη λήξη των εργασικών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.

Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

πηγή: https://gr.euronews.com

Facebook Comments Box

Απάντηση