Οι μαρμάρινες προτομές των Λακώνων ποιητών Ρίτσου και Βρεττάκου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου, κοσμούν πλέον την πλατεία του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο.

Σε κλίμα συγκίνησης και  σε μια σεμνή τελετή, που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης, στο Γύθειο, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των  προτομών των δυο σπουδαίων  ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου,στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019.

 Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης (Παλαιό Παρθεναγωγείο) στο Γύθειο,  όπου πρωτοσυναντήθηκαν  στην εφηβεία τους, ως συμμαθητές  στο γυμνάσιο για τρία χρόνια οι δυο σπουδαίοι ποιητές και από τότε διατήρησαν άρρηκτους δεσμούς με το Γύθειο μεχρι το τέλος .

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκου, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε  η κεντρική ομιλήτρια    δρ. Αρχαιολόγος κα Μαρία Τσούλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο ποιητών πραγματοποίησαν στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ ο οποίος  και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, οι οποίοι  απηύθυναν  Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ’.

Χαιρετισμο απηύθυναν επίσης η κόρη του Νικηφόρου Βρεττάκου και ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου  από την Λάγεια της Μάνης, ο οποίος φιλοτέχνησε τις προτομές, ενώ διαβάστηκε και το μήνυμα που απέστειλε η κόρη του Γιάννη Ρίτσου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν : ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταματάκος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας, η Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου, αντισυνταγματάρχης κα Φραγκιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, επιπυραγός κ. Γραφάκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου κ. Βασιλάκος, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Γυθείου, εκπρόσωποι από τους Δήμους του νομού, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η παρουσία της κόρης και της νύφης του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η  συγκινητική  βραδιά των αποκαλυπτηρίων,έκλεισε με την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη  και τον  κύκλο τραγουδιών της,  σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου.

Φωτορεπορτάζ από το githio-click.gr

Facebook Comments Box

Απάντηση