Κάτι νέο δημιουργείται στην Ελλάδα για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.
Τα πρόσφατα φαινόμενα όπως, η νέα ταινία Mamma Mia να γυρίζεται στην Κροατία και να παραπέμπει στην Ελλάδα και η νέα ταινία του Ματ Ντέιμον, γυρισμένη στην Τενερίφη, εμφανίζοντας ότι είναι στην… Αθήνα, μάλλον θα είναι και τα τελευταία. Κι αυτό επειδή τώρα είναι πολύ πιο ώριμες οι καταστάσεις προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, αφενός με τα επενδυτικά κίνητρα που δίνονται (Cash Rebate) και αφετέρου με τη λειτουργία των Film Offices στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.
Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου Film Office της Αττικής, που αποτελεί οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό – στοίχημα για την ανάπτυξη του τόπου, παραθέτουμε όσα έχουν γίνει για να επιτευχθεί ο στόχος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές.
Αρχικά, το ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας, εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αξιοποιώντας το Cash Rebate επιστρέφει στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, επιχορήγηση ύψους 35% επί των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games).
Παράλληλα, υπάρχει και το φορολογικό κίνητρο του Tax Incentive, με απαλλαγή έως 30% επί του φορολογητέου εισοδήματος για νομικά ή φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στην οπτικοακουστική παραγωγή.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019 που εφαρμόστηκε το Cash Rebate, έχουν γίνει 38 αιτήσεις για κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές από Ελλάδα, ΗΠΑ και Ευρώπη, 28 έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, έχουν επενδυθεί 27,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δόθηκαν 8,5 εκατ. επιστροφή μέσω του Cash Rebate, ενώ δημιουργήθηκαν περί τις 9500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Κι έρχονται τώρα τα Film Offices να αποτελέσουν τον καταλυτικό παράγοντα προσέλκυσης μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών, διότι θα λειτουργήσουν στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα Film Offices θα παρέχουν πληροφόρηση για την περιοχή ευθύνης τους (τοποθεσίες, επαγγελματικό δυναμικό, υποδομές), θα διευκολύνουν τις επαφές της εταιρείας παραγωγής με τους κεντρικούς και τοπικούς φορείς, θα προωθούν και θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.
Χθες, έγινε το πρώτο βήμα με την Περιφέρεια Αττικής και σήμερα παίρνει τη σκυτάλη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στην παρουσίαση του Film Office της Αττικής μετείχαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Α.Ε., Πάνος Κουάνης, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, η Διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βένια Βέργου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε.), Πάνος Παπαχατζής και ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, Δρ Γεώργιος Κακαβάς. Μιλώντας η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε ότι «εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή, μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να λειτουργήσει ως πόλος έλξης εκείνων των κρίσιμων ξένων επενδύσεων που, αφενός μπορούν να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και αφετέρου να στηρίξουν επαγγέλματα και οικονομικούς τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Κινούμαστε, λοιπόν, στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, με τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε στη φάση της εξασφάλισης του χώρου που θα στεγάσει τις ανάγκες του Film Office της Αττικής. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού είναι επιχειρησιακά έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας του στο πλαίσιο υποδοχής μιας σύγχρονης μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής.»
πηγή: https://www.news247.gr