Άμυνα & Ασφάλεια

ΝΟΤΑΜ για 13 ελληνικά νησιά εκδόθηκε απο την Τουρκία

Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ μία μέρα ουσιαστικά πριν από τη λήξη της ΝΑVΤΕΧ για το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, με την οποία την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για τη Ρόδο, το Καστελόριζο, τη Σαμοθράκη, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, την Τήλο, τη Χάλκη και την Πάτμο. Φαίνεται, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, πως η Άγκυρα, μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παίρνει θέση διατηρώντας ψηλά τους τόνους.

Πάντως σήμερα, τελευταία μέρα ισχύος της ΝΑVΤΕΧ που μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής δεν είχε ανανεωθεί, το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη. Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι με αυτή την τελευταία ΝΑVΤΕΧ θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή. Αναμενόμενη λοιπόν θα είναι η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση των στοιχείων.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, εάν πράγματι το Oruc Reis θα αποχωρήσει από την περιοχή, μήπως αυτό θα συνιστά απλώς μια στρατηγική κίνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής και μετά θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Δηλαδή είτε η αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία, είτε, ακόμα χειρότερα, μια πιθανή αδειοδότηση για διεξαγωγή γεωτρήσεων στις περιοχές του πρόσφατου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Πηγή: vradini.gr

Facebook Comments Box
διάβασε και αυτό  Πίνδος: Εκδρομείς άναψαν φωτιά για μπάρμπεκιου στη Βάλια Κάλντα

Απάντηση