Πολιτισμός

Μακεδονία- ποίημα της Μαρίας Πασχαλίδου

Μακεδονία αίμα μας

και βούρκωμα  αιώνων

γη ιερή, φτερούγισμα

κι άγρια ελπίδα που αλυχτά

στα αναμμένα στήθια μας

στην πικραμένη σάρκα,

χορεύοντας την έκσταση

με λευτεριά και πεθυμιά.

Μακεδονία ασάλευτη

πατρίδα μας και μάνα

σφραγίδα των ψυχών μας,

μπηγμένη μας καρδιά

όποιος τραβήξει την αιχμή,

συντρίβει σύμβολα και μνήμες

κλείνει το φως, είναι εχθρός

και στίχος γίνεται που κλαίει και κυλά.

Μακεδονία ποτάμι μου

κι άχραντό μου σώμα

ρίζα και ρίγος του ήλιου μου,

φωνή κι ελπίδα της ζωής

όσο τα χρόνια μου περνούν,

τόσο καθάριο είναι το αναφιλητό μου

τόσο το κλάμα μου για ‘σε πονά και γίνεται

σφυγμός κι αγάπη των ευχών.

Μαρία Πασχαλίδου Μαρία Πασχαλίδου

Πύρρα Καλλονή

Ζαφειρένια

Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Β’ Βραβείο Παγκόσμιου Ποιητικού Διαγωνισμού Αμφικτυονίας Ελληνισμού.

Βιογραφικό

Η Μαρία Πασχαλίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.Είναι μητέρα τριών παιδιών. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου απ’ όπου απέσπασε και το δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί και έπαινο στο φαγκότο. Έχει πτυχία στα ανώτερα θεωρητικά και στο πιάνο. Έχει κάνει μαθήματα και σεμινάρια με διακεκριμένους καθηγητές και συνεχίζει έως και σήμερα.

Καθηγήτρια μουσικής,ανώτερων θεωρητικών και ενεργό μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993. Έχει συνεργαστεί με όλες τις ορχήστρες της πόλης.Μέλος χορωδιών από την παιδική ηλικία, μουσικών ensembles και soloist. Είναι μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και στην Αμφικτυονία Ελληνισμού, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου.

Γράφει στα περιοδικά “Πνευματική Ζωή”, “Νέα Αριάδνη”, “Ακτή” Κύπρου, “Μουσών Μέλαθρον”. Ανθολογείται στον ένατο τόμο της Μεσσηνίας του περιοδικού λόγου και τέχνης “Νέα Αριάδνη” και στο νέο τόμο της Αμφικτυονίας Ελληνισμού που εκδόθηκε εφέτος. Επίσης, έγραψε τον επίλογο, με τίτλο: “Ο Ύμνος του Λογοτέχνη”, της Ανθολογίας Διηγημάτων της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το 2017. Κάνει λογοτεχνικές παρουσιάσεις και γράφει κριτική ποίησης και τέχνης.Ζωγραφίζει ερασιτεχνικά.

διάβασε και αυτό  Η Μάρθα Καραγιάννη στο Σινεμά και θεάτρο του Ουρανού

Η ποίησή της, έχει μελοποιηθεί από τον παγκόσμιας φήμης μουσουργό, Δημήτριο Θέμελη. Μέσα στο 2019, στη νέα δισκογραφική δουλειά του συνθέτη και μουσικού παραγωγού Πάρι Παρασχόπουλου, θα ακούσετε τη μελοποιημένη της ποίηση, από τον ίδιο. Έχει βραβευθεί για το έργο της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και για την δωρεά αυτού, σε δημόσιες βιβλιοθήκες, φορείς, ιδρύματα, νοσοκομεία. Δουλειά της, θα συναντήσετε στο διαδίκτυο και σωρό ιστοσελίδες, όπως επίσης και στο προσωπικό της blog.Τα βιβλία της ταξιδεύουν με επιτυχία και άριστες κριτικές, από τον Απρίλιο του 2016. Έργα της: «Έστω μια ζωή», Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ. “γιατί μπορώ”, Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ. “Μνήμη Θανάτου”, Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Σύντομα εκδίδει παραμύθια σε μία επίσημη συλλεκτική έκδοση-μία συνεργασία τεσσάρων γυναικών συγγραφέων στον ίδιο Εκδοτικό Οίκο, ενώ ετοιμάζει τα “Ερωτικά Διηγήματα” της, σκοπεύοντας να συναρπάσει το αναγνωστικό της κοινό.

Μαρία Πασχαλίδου, Ζαφειρένια

Facebook Comments Box

Απάντηση