Λευτέρης Αυγενάκης: Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι υποχρέωση μας
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπούμπα, τόνισε την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Ολυμπιακές υποδομές μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι και παρέθεσε αναλυτικά το σοβαρό έργο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 15 μήνες. Αντιμετωπίστηκαν σωρεία χρόνιων προβλημάτων και δόθηκε ξανά ζωή στις εγκαταστάσεις, προχωρώντας με όραμα, σχέδιο και προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.
Αναλυτικά, η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Δυστυχώς, οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις αυτές, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς.
Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα. Που να πρωτοαναφερθώ;
– Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης. Τεράστιες ανάγκες συντήρησης, εμφανής η παραμέληση.
– Ανάλογη η εικόνα και στο ΣΕΦ. Σημαντικές ελλείψεις σε καθαριότητα, ασφάλεια, ταβάνια που έσταζαν.
– Άγιος Κοσμάς: κι εκεί σοβαρά προβλήματα συντήρησης και τρομακτικές ελλείψεις.
– Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των ερασιτεχνικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις, ενώ μέχρι πριν από τέσσερις μήνες ανήκε στον ΟΑΕΔ.
– Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί, όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση.
– Αθλητικό Κέντρο Άνω Λιοσίων: καμία συντήρηση για χρόνια, εγκατάλειψη στις περισσότερες εγκαταστάσεις.
– Παιανία – «Σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ»: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία, είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια!
– Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη και σε πλήρη μαρασμό όλη αυτή η έκταση.
Δυστυχώς, η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της απαξίωσης δεν ήταν μόνο στις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ανάλογη εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού είχαμε και στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, αλλά και σε άλλες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάγονται σε άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.
Ειλικρινά και κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν επείγουσες και αναγκαίες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μεμψιμοιρώ, αλλά θέλω να σας δώσω την πραγματική εικόνα της κατάστασης που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μέρα.
Η εικόνα αυτή ήταν τουλάχιστον απογοητευτική!
Ήταν μια εικόνα που δεν αξίζει στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας.
Αυτή η εικόνα, αν και προσέδιδε περισσότερο βάρος στις ευθύνες μας, μας πείσμωσε. Και μας έδωσε δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μπει τάξη, για να νοικοκυρέψουμε, για να κάνουμε πάλι ασφαλείς σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στη διάθεση όλης της αθλητικής οικογένειας.
Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μέσα σε 15 μόλις μήνες, να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή στις αθλητικές μας υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας.
Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.
Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό της Υπηρεσίας, τις διοικήσεις που εργάζονται αμισθί αλλά με φοβερή ευσυνειδησία, το προσωπικό των αθλητικών κέντρων, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια τους, ώστε να έχουμε κάνει αυτή την πρόοδο.
Για να μιλήσω με αθλητικούς όρους είμαστε σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου, σε ένα μαραθώνιο όπου τρέχουμε με σπριντ.
Και έχουμε κάνει αλματώδη πρόοδο για την ανάδειξη των ολυμπιακών μας ακινήτων:
ΟΑΚΑ:
> Απομάκρυνση σκουπιδιών ετών, από το 2004 και καθαρισμός αποθηκών και χώρων που είχαν εγκαταλειφθεί, όσο και του περιβάλλοντα χώρου.
> Συντήρηση και αποκατάσταση αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Συγκροτήματος «Σπύρος Λούης», αντικατάσταση φθαρμένου υλικού του συνόλου των εγκαταστάσεων, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών. Έχει ήδη υλοποιηθεί η Α’ φάση και βρισκόμαστε ήδη στη Β’ φάση.
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:
> Εργασίες ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου και των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2.
> Εργασίες Ανακατασκευής της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης».
> Ανακατασκευή και ενίσχυση περίφραξης και θηρών εισόδου/εξόδου
> Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος.
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ):
Έχουν ήδη υλοποιηθεί τα έργα:
> Ανακατασκευή συνεδριακής αίθουσας και δημιουργία νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
> Δημιουργία δύο (2) νέων γηπέδων τένις.
> Μεταφορά φυλακίου λίμνης, τοποθέτηση νέων μπαρών κυκλοφορίας στην κεντρική είσοδο και στο χώρο στάθμευσης των 9 στρεμμάτων.
> Δημιουργία νέας, σύγχρονης παιδικής χαράς στον περιβάλλοντα χώρο.
> Τοποθέτηση σκιάστρων, για εξοικονόμηση ενέργειας και αισθητική αναβάθμιση, στους υαλοπίνακες περιμετρικά στην κεντρική αρένα καθώς και αντικατάσταση και αναβάθμιση σε σύγχρονο περιβαλλοντικά φιλικό φωτισμό LED στις προπονητικές αίθουσες 5 και 6.
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη:
> Ανάπλαση καναλιού (τοποθέτηση φωτισμού στα γεφυράκια, ελαιοχρωματισμοί εκατέρωθεν του καναλιού, τοποθέτηση νέου φωτισμού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ)
> Εργασίες αναβάθμισης των χωρών στάθμευσης (διαγράμμιση θέσεων, τοποθέτηση μπαρών ελέγχου κυκλοφορίας κλπ),
> Εργασίες συντήρησης και ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο, που ήταν παρατημένο, μια χωματερή δίπλα στη θάλασσα.
ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά:
> Εργασίες καθαρισμού και επισκευής των υδρορροών στέγης του κλειστού προπονητηρίου ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, καθώς και εργασίες επαναχρωματισμού κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποστηρικτικών χώρων του Ε.Α.Κ.Ν.
> Εργασίες μόνωσης ταρατσών ανά τετράδες ξενώνων (16 ξενώνες)
> Εργασίες αποκατάστασης φθορών για την ασφαλή λειτουργία της ανοικτής κολυμβητικής δεξαμενής
> Εργασίες συντήρησης εξέδρας γηπέδου στίβου και σφαιροβολίας
> Αντικατάσταση σωληνώσεων-κολυμβητικής δεξαμενής στο «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» στον Πειραιά.
Βρίσκονται σε εξέλιξη:
> Εκσυγχρονισμός – Συντήρηση Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ»
> Εργασίες συντήρησης στα κτήρια προπονητηρίων
> Τοποθέτηση Wifi στους ξενώνες, στο κλειστό κολυμβητήριο Πειραιά «Π. ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ» και στο διοικητήριο.
Και φυσικά, έχουμε υπογράψει με τη Lamda Development «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για την μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
Το Μνημόνιο προβλέπει:
> Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, με όλες τις δραστηριότητες, λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους, παραμένουν σε λειτουργία έως την, υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.
> Ο θεματικός πόλος αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει και τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, που θα εξυπηρετούν επιπλέον τόσο τους κατοίκους όμορων περιοχών, όσο και τους επισκέπτες του Πάρκου από το ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής.
> Η μετεγκατάσταση κάθε μίας από τις υπό αντικατάσταση αθλητικές εγκαταστάσεις θα υλοποιείται σταδιακά με την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέας εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.
> Με τη θέση σε λειτουργία κάθε νέας αθλητικής εγκατάστασης εντός της Περιοχής Αθλητισμού του Μητροπολιτικού Πάρκου, οι χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά οφείλουν να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τη χρήση τους ελεύθερη στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».
Σκοπευτήριο Βύρωνα:
Καταρχάς ορίσαμε Επιτροπή Διοίκησης, μετά από πολλά χρόνια! Και ήδη έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για τα εξής έργα:
> Εργασίες ολοκλήρωσης του πεδίου βολής 25 μέτρων (κατασκευή οροφής στην βληματοδόχο, κατασκευή προφράγματος, τοποθέτηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση των μηχανημάτων στόχων και λοιπές συμπληρωματικές εργασίες, απαραίτητες για την λειτουργία του πεδίου βολής)
> Επισκευαστικές εργασίες για την λειτουργία του κυλικείου του σκοπευτηρίου
> Θέρμανση και Ψύξη κλειστού πεδίου βολής 10 μέτρων
> Τοποθέτηση ρολών στη γραμμή βολής του ανοικτού πεδίου βολής των 50 μέτρων, απαραίτητα για την καθαριότητα του χώρου, την ασφάλειά του και την προστασία του από τα καιρικά φαινόμενα.
> Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων (από το 1991), μηχανημάτων στόχων όλων των πεδίων βολής (10, 25 και 50 μέτρων), με την παραχώρηση των ηλεκτρονικών στόχων του Ολυμπιακού σκοπευτηρίου του Μαρκόπουλου.
Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού:
> Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία μεταφοράς της κυριότητας από τον ΟΑΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
> Διορίστηκε Επιτροπή Διοίκησης με σκοπό να εκπονήσει τον προγραμματισμό και να προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών, για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί το αθλητικό συγκρότημα της βορειοανατολικής Αττικής, που παρέμενε αναξιοποίητο για πολλά χρόνια.
Ήδη έχουν γίνει μια σειρά από ενέργειες:
> Διαμόρφωση του πρασίνου του περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Κέντρου και φρεσκάρισμα του ταρτάν του σταδίου
> Παραδόθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σειρές εγκεκριμένων μελετών πυρασφάλειας, οι οποίες κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών και Αθλητικών έργων και Υποδομών της Γ.Γ.Α. για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες
> Συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων του Αθλητικού Κέντρου (πολεοδομικές διατάξεις, συντελεστές δόμησης)
> Συμφωνία με την Οργανωτική Επιτροπή των 3η Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού για φιλοξενία αθλημάτων στις εγκαταστάσεις.
> Έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των δύο κλειστών και του κολυμβητηρίου για την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών.
Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων:
Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες που κάνουν χρήση της εγκατάστασης «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων».
Πρόκειται για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης!!!
Σωστά ακούτε, αγαπητοί συνάδελφοι!
Δεκαέξι χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004.
Το Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό και αθλητικό έργο που κατασκευάστηκε μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη.
Με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας:
> Εκμισθώνεται από το Σ.Ε.Φ. στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν ήδη.
> Δίνεται η δυνατότητα στις Ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους.
> Η ΚΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της ενώ μπορεί να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης.
Χώρος Άθλησης στο Σχιστό Κορυδαλλού:
Παραχωρήσαμε κατά χρήση στον Δήμο Κορυδαλλού την απαλλοτριωμένη από τη ΓΓΑ έκταση 115 στρεμμάτων στο Σχιστό (περιοχή πρώην Λατομείων).
Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που εκκρεμούσε επί δύο δεκαετίες και είχε ξεκινήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Δύο δεκαετίες, αγαπητοί συνάδελφοι!
Με την ολοκλήρωση της παραχώρησης, δρομολογείται η κατασκευή αθλητικού κέντρου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κ.ά.
Αξιοποιούμε σε μια μέχρι τώρα ανενεργή επένδυση και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη τόσο του τοπικού αθλητισμού όσο και της ευρύτερης αθλητικής οικογένειας.
Αθλητικές Εγκαταστάσεις Παιανίας:
Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παιανίας, με αντικείμενο την επαναλειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων «Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» και «Προπονητικό Κέντρο του Βόλεϊ», προκειμένου να αποδοθούν στην αθλητική οικογένεια, να φιλοξενήσουν σημαντικές διοργανώσεις και να εξυπηρετήσουν τον μαζικό αθλητισμό.
Σε συνέχεια του Συμφώνου Συνεργασίας:
> Έχουν ξεκινήσει ήδη οι μελέτες για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών για την επισκευή και ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται:
> Η εκτέλεση του έργου και
> Η διαχείριση και λειτουργία των Γυμναστηρίων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, περιορίστηκα μόνο στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μακάρι να είχα το χρόνο να αναφερθώ στην σημαντική πρόοδο και στο σπουδαίο έργο που έχει ήδη γίνει στα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, καθώς και στη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους για τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των αθλητικών μας υποδομών, προς όφελος όλης της αθλητικής οικογένειας»