Είναι απλό και περιλαμβάνει μόνο 4 βήματα 

1. Φροντίστε να τρώει το παιδί σας λαχανικά, φρούτα , να πίνει αρκετό γάλα και να αποφεύγει την περιττή ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά και τα αναψυκτικά     

2. Το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών προλαμβάνει πολλά προβλήματα. Το σημαντικό είναι να θυμάστε ότι ένα αποτελεσματικό βούρτσισμα περιλαμβάνει τον καθαρισμό των δοντιών με ήπιο τρόπο και κυκλικές κινήσεις σαν να κάνετε μασάζ και διαρκεί 2-2,5 λεπτά. Πρέπει το βούρτσισμα να γίνεται κάθε πρωί και κάθε βράδυ( δεν πάμε ποτέ για ύπνο εάν δεν βουρτσίσαμε πριν τα δόντια μας). Καλό είναι το παιδί να μαθαίνει να το κάνει μόνο του και στο τέλος να υπάρχει και ένα χεράκι βοήθειας από τον γονιό.  

3. Προλάβετε προβλήματα με τα ούλα. Ερεθισμένα ούλα , που ματώνουν, είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά (είναι το πρώτο σύμπτωμα φλεγμονής ούλων). Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, η ερυθρότητα( τα ούλα είναι κόκκινα και όχι ροζ όπως είναι το φυσιολογικό) και η διόγκωση των ούλων. Πρέπει να εχετε υπόψη σας ότι οι ορμονικές μεταβολές της εφηβείας μπορούν να επηρεασουν τη συχνότητα και τη βαρύτητα της ουλίτιδας, ενώ η νόσος δεν θεωρείτε πλέον <<προνόμιο>>  των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. 

4. Μην περιμένετε μέχρι να είναι αργά. Φροντίστε να επισκέπτεστε τον παιδοδοντίατρο τακτικά ( κάθε 6 μήνες) για εξέταση και καθαρισμό. Ο γιατρός είναι άλλωστε εκπαιδευμένος για να εντοπίσει εγκαίρως τα προβλήματα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΦΙΑΝΙΔΟΥ

Facebook Comments Box

Απάντηση