Ελλάδα

Κυριάκος Πιερρακάκης Αντισεισμικοί έλεγχοι και προληπτικές επιθεωρήσεις στα σχολεία

Έκτακτους λεπτομερείς ελέγχους στατικότητας και αντισεισμικής «θωράκισης» διενεργεί προληπτικά σε όλη την χώρα το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διακριβωθεί η αντοχή των κτιρίων που στεγάζουν δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, των κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων, όπου στεγάζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι 40 ετών και άνω, κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει επιθεώρηση και αυστηρή αξιολόγηση των κτιριακών δομών τους, βάσει των αντισεισμικών κανονισμών που ισχύουν.

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Αντισεισμικός έλεγχος, σεισμική επάρκεια & αντισεισμική προστασία στην  Ελλάδα • Οι θέσεις & οι προτάσεις των ειδικών • B2Green Ελεγχος σχολικών κτιρίων για την ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και την  εύρυθμη λειτουργία των σχολείων-Ερώτηση στη Βουλή - especial.gr

Ο έλεγχος κρίθηκε απαραίτητος, καθώς τα στοιχεία και η περιοδικότητα των σεισμών δείχνει ότι πρέπει σε περίπτωση ανάγκη, η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργήσει αντίθετα με αυτό που έγινε στις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, και να είναι ικανή να αντέξει για να μην υπάρξουν τραγωδίες.

Μεγάλο βάρος στην επιθεώρηση ρίχθηκε στις αναλύσεις των σχολικών κτιριακών  υποδομών στην Θεσσαλία, δεδομένης της καταστροφής από τις πλημμύρες, αλλά διαπιστώθηκε ότι μόλις εννέα σχολεία είχαν ζητήματα ενίσχυσης της δομικής κατασκευής τους και μόλις τρία είχαν σοβαρές ζημιές που απαιτούν άμεση δράση, δηλαδή μετακίνηση των μαθητών και χρήση άλλων κτιρίων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα 35 σχολεία για παιδιά με «ειδικές ανάγκες» της Θεσσαλίας θα ανακατασκευαστούν από ιδιωτική δωρεά.

Να σημειώσουμε ότι η «γήρανση» εκατοντάδων σχολικών κτιρίων σε όλη την χώρα, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να προχωρήσει τις διαδικασίες για άμεση κατάρτιση εθνικού σχεδίου ανέγερσης νέων σχολείων.

Ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου με το ΤΕΕ και την ΚΤΥΠ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) για την σύνταξη ειδικού φακέλου και την προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή των σχολείων.

διάβασε και αυτό  Σάκης Αρναούτογλου Θερμότερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 2023

 

Facebook Comments Box

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: