Εάν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είστε πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ποιες είναι οι πιθανές συνεργασίες που επεξεργάζεστε;
Η Νέα Δημοκρατία ζητά ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να κάνουμε πράξη, χωρίς εμπόδια, ακριβώς όσα του υποσχόμαστε. Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική.
Σε αυτή την περίπτωση, κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί μόνο με συνεννόηση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Πιστεύω, όμως, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν, αυτή τη στιγμή, να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, με τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και με την οικονομία στην κατάσταση που βρίσκεται.
Πρόθεσή μας, πάντως, είναι να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ακόμη και αν καταφέρουμε να έχουμε την αυτοδυναμία. Συναίνεση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κυβερνητική συνεργασία. Μπορεί για παράδειγμα να πάρει τη μορφή της συμπόρευσης σε κρίσιμα νομοσχέδια ή την εξεύρεση κοινού τόπου στη συνταγματική αναθεώρηση.
Στην Ελλαδα παρατηρείται το φαινόμενο οι πολιτες και ειδικά οι νέοι να εχουν αποστασιοποιηθει απο την πολιτική, συμφωνειτε;
Ο τρόπος που γίνεται η πολιτική στην Ελλάδα και η αισθητική της απογοητεύει πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Πιστεύω όμως ότι δεν υπήρχε ποτέ καλύτερη συγκυρία από τη σημερινή για να μπει ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική. Η απαίτηση της κοινωνίας για νέα πρόσωπα δεν πρέπει να αφήνει τη γενιά μας αδιάφορη.
Όσοι νέοι αισθάνονται ότι θέλουν να κάνουν κάτι χρήσιμο για την Ελλάδα, οφείλουν να σταματήσουν να περιορίζουν την πολιτική τους δραστηριότητα ασκώντας κριτική στα social media. Πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ και να προσπαθήσουν μέσω της πολιτικής να λύσουν τα προβλήματα, αντί να τα περιγράφουν. Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι να δουν από τους πολιτικούς.
Η πολιτική θα γίνει καλύτερη όταν καλύτεροι άνθρωποι μπουν σε αυτήν. Το πολιτικό σύστημα ανανεώνεται όταν νέοι άνθρωποι δίνουν τη μάχη “από μέσα” αντί να κάνουν κριτική χωρίς να συμμετέχουν.
Mε ποιες προτάσεις επιχειρείτε να δώσετε κίνητρα σε χιλιάδες Έλληνες να επιστρέψουν από το εξωτερικό για να δημιουργήσουν στη χώρα τους;
Θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα.
Προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε, είναι να γίνουν άμεσα δύο συγκεκριμένα πράγματα.
Πρώτον, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Φέρνοντας μια ξένη επένδυση στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσει μια μεγάλη εταιρεία, είναι ανθρώπους με εργασιακή εμπειρία από το εξωτερικό, οι οποίοι θα ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα θα μπορούν να ανταποκριθούν στην εξωστρεφή λογική μιας τέτοιας εταιρείας. Οι άνθρωποι που έφυγαν θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Ελλάδα με έναν αξιοπρεπή μισθό και η αξία τους θα αναγνωρίζεται.
Δεύτερον, έχει διαπιστωθεί ανάγκη από ελληνικές εταιρείες ή και ξένες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, για νέους και μορφωμένους Έλληνες με εμπειρία από το εξωτερικό. Μέσα από την πρωτοβουλία BrainGain της οποίας είμαι συμμέτοχος και συνιδρυτής, έχουμε μετρήσει την επιθυμία άνω του 70% των Ελλήνων του εξωτερικού να επιστρέψουν. Αυτές τις δύο ανάγκες θέλουμε να τις γεφυρώσουμε, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για εύρεση εργασίας που θα αφορά ανθρώπους με αυτό το προφίλ.
Με αυτό τον τρόπο, νέοι που έχουν καινούργιες παραστάσεις, έχει ανοίξει το μυαλό τους και έχουν δει πώς δουλεύουν οι σωστές πρακτικές στο εξωτερικό, θα μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα μας και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.
Πρόσφατα δηλώσατε ότι η ΝΔ στοχεύει στην παροχή επιδόματος στους Έλληνες γονείς για τα παιδιά που γεννιούνται, με σκοπό την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος που ταλανίζει τη χώρα. Επιδόματα σε άπορες οικογένειες μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα πιστεύετε πρέπει να δοθούν.
Δεν μίλησε κανείς για επιδόματα γενικώς. Μίλησα για ένα συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο αφορά το δημογραφικό της Ελλάδας. Οι επικριτές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το δημογραφικό ας συνειδητοποιήσουν ότι ζητώντας από τους Έλληνες φορολογούμενους να επιδοτήσουν γεννήσεις υπηκόων άλλης χώρας, στηρίζουν το δημογραφικό άλλης χώρας, όχι της Ελλάδας.
Πάντως η επίθεση που δέχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά υποκριτική, και μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
Για παράδειγμα, για το Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Όχι όλοι οι νομίμως διαμένοντες ανεξαρτήτως υπηκοότητας.
Στο μέτωπο του Σκοπιανού ζητήματος, έχει ανακύψει μεγάλος προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους σχετικά με την υιοθέτηση του ονόματος «Μακεδόνια» από τα Σκόπια. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να διαπραγματευτείτε τόσο με την ΕΕ όσο και με την κυβέρνηση Ζάεφ;
Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μετατραπεί σε διεθνή συνθήκη με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας.
Πρώτον, προστατεύοντας τα μακεδονικά προϊόντα και τις ονομασίες προέλευσης. Δεύτερον, αρνούμενοι οποιαδήποτε αλλαγή στα ελληνικά σχολικά βιβλία και επιβάλλοντας τις απαραίτητες αλλαγές στα σκοπιανά βιβλία, ώστε να μην υπάρχει καμία αναφορά στην αρχαία Ελληνική Μακεδονία και στον Μέγα Αλέξανδρο.
Και τρίτον, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει και κλείνει κατά την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, ώστε αν συνεχίσει ο κ. Ζάεφ ή οι διάδοχοί του τις αλυτρωτικές αναφορές, να μπλοκάρουμε την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για αποτυχημένη φορολογική πολιτική. Ποια είναι τα μέτρα τα οποία θα δώσουν ανάσα στη μεσαία τάξη, με την οποία φλερτάρει όλο και περισσότερο τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η κεντρική μας διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Καταλήγουμε σε δυο βασικούς συντελεστές Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11%, διατηρώντας φυσικά τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Με λιγότερους φόρους θα ανασάνει η μεσαία τάξη, θα έρθουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα μεγαλώσει η πίτα, θα αυξηθεί ο συνολικός πλούτος της οικονομίας. Και σε αυτόν τον πλούτο πρέπει να έχουν μερίδιο όλοι.