ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2019

Σκοπός του κτηματολογίου είναι η πλήρης καταγραφή των ακινήτων και των δικαιωμάτων επί αυτών για την προστασία και κατοχύρωση τους. Συνεπώς με το που ξεκινά η κτηματογράφηση και ανοίγει το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων κτηματολογίου υποβάλλοντας τη, κατοχυρώνουμε και το δικαίωμα  επί του ακινήτου μας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει οι παρατάσεις που δίνονται και έχει περαιωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο μας, αν δεν έχουμε προβεί σε δήλωση του, αυτό καταγράφεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα πρέπει να ακολουθηθούν επιπρόσθετες και αρκετά πιο δαπανηρές διαδικασίες, προκειμένου να μην χαθεί το δικαίωμα μας σε αυτό. Τα έγγραφα συνεπώς που είναι απαραίτητα για την υποβολή δήλωσης κτηματολογίου είναι τα κάτωθι: Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου, που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. συμβόλαιο ή δικαστική απόφαση) Εάν κάποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα (π.χ. κυριότητα) σε ένα ακίνητο με περισσότερους από έναν τίτλους (π.χ. το 50% με δωρεά  και το 50% με αγορά), τότε θα πρέπει να υποβάλει αντίγραφα όλων των τίτλων.
  • Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής του τίτλου στο Υποθηκοφυλάκειο.
  • Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
  • Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του δικαιούχου
  • Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ∆ΕΗ).
Για την πληρέστερη και ορθότερη καταχώρηση της δήλωσης, εφόσον πρόκειται για οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, καλό είναι να υποβάλλεται και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση κληρονομιάς μπορεί να δηλωθεί δικαίωμα που έχει αποκτηθεί  ακόμα και αν δεν έχει συνταχθεί αποδοχή κληρονομιάς ή άλλη ισοδύναμη πράξη (π.χ. κληρονομητήριο). Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να προσκομισθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα: Ο Κληρονόμος  με διαθήκη: υποβάλλει υποχρεωτικά: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. Ο Κληρονόμος χωρίς διαθήκη: υποβάλλει υποχρεωτικά: α) ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει), β) ληξιαρχική πράξη θανάτου, γ)  πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και ε) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος είναι απαραίτητη εφόσον:
  • αυτό αναφέρεται ή προσαρτάται στο συμβόλαιο
  • γίνεται επίκληση της χρησικτησίας ως αιτία κτήσης του ακινήτου
  • έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το ακίνητο
  • έχει ήδη συνταχθεί τοπογραφικό για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Εφόσον αυτό δεν υπάρχει μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχεται δωρεάν από την ΕΚΧΑ ΑΕ στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Πέρα των ανωτέρω δικαιολογητικών καταβάλλεται και πάγιο τέλος κτηματογράφησης το ποσό του οποίου ανέρχεται σε:
  • τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ),
  • είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).
Αντώνης Βούρτσης Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις Αθηνών Δαβάκη 65 Καλλιθέα τ.κ 17672 τηλ.2111164147 email.vourtsis.a@gmail.com
Facebook Comments Box

Απάντηση