Το στίγμα της διαφοροποίησης από Νέα ∆ηµοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική κατάρτισης ενός «αυτοδύναµου» µοντέλου αντιπολίτευσης, επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το Κίνηµα Αλλαγής εν όψει της φετινής ∆ΕΘ.
Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να εµφανιστεί στον πρώτο κρίσιµο σταθµό του φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη έχοντας ισχυροποιήσει την πολιτική πλατφόρµα της – τη βάση σύγκρισης µε το κυβερνών κόµµα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα καταλυτικών παρεµβάσεων στο απαιτητικό «γήπεδο» της οικονοµίας και των θεσµικών «ανατροπών».
Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηµατά φαίνεται αποφασισµένη να ανοίξει τις «σελίδες» µε τις πολιτικές προτάσεις για τα ζέοντα ζητήµατα της νέας εποχής, όπως είναι η κλιµατική αλλαγή και η 4η Βιοµηχανική Επανάσταση. Παρότι στελέχη του κόµµατος θεωρούν λιγότερο «δηµοφιλή» τα συγκεκριµένα ζητήµατα, εντούτοις η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει ότι πιστεύει στην ανάδειξή τους, επιλέγοντας ως πολλαπλασιαστές ανθρώπους µε ισχυρή επιστηµονική υπόσταση από τις νεότερες γενιές. Πρόκειται για ένα στοίχηµα που θα κριθεί σε βάθος χρόνου – όµως η Χαριλάου Τρικούπη έχει πάνω από έναν λόγο για να επιµείνει σε αυτήν τη γραµµή.
Πρώτον, διότι η διείσδυση στις νεότερες γενιές ψηφοφόρων χαρακτηρίζεται απ’ όλους στο ΚΙΝΑΛ προϋπόθεση πολιτικής επιβίωσης στο δύσβατο παζλ. Και δεύτερον, διότι οι περισσότεροι εντός των τειχών συµφωνούν πως µόνο µε αξιόπιστη αντιπολίτευση για τα µείζονα ζητήµατα της συγκυρίας µπορεί να εξασφαλίσουν µικρές σταδιακές «απογειώσεις» της δυναµικής του κόµµατος, το οποίο οι αντίπαλοί του προβλέπουν ότι µετατρέπεται ταχύτατα σε ένα κόµµα τύπου Γκένσερ.
Σκληρή κριτική
Η επίµονη λοιπόν διεκδίκηση των πρωτογενών πλεονασµάτων είναι για το Κίνηµα Αλλαγής µια ευκαιρία για επί της ουσίας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ολα τα στελέχη, όπως ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, προσπαθούν να υπενθυµίσουν κατά τις δηµόσιες παρεµβάσεις τους τις προεκλογικές δεσµεύσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών, για την άµεση µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα από το 3,5% στο 2%.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηµατά, επισηµαίνει ότι η στάση κυβερνητικών στελεχών δείχνει αναµφίβολα πως η διεκδίκηση µετατέθηκε για το 2021 και µετά. Μάλιστα θέτει συγκεκριµένα ερωτήµατα υπογραµµίζοντας το ισχυρό µοµέντουµ, καθώς η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και µια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εκτός αυτού, το Κίνηµα Αλλαγής εκτιµά ότι αυτή η πλειοψηφία µπορεί να διευρυνθεί, αφού εκτός από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι και η Κουµουνδούρου που έχει δηλώσει υπέρµαχη της µείωσης των πλεονασµάτων.
«Εµείς είµαστε διατεθειµένοι να µπούµε στο ίδιο αεροπλάνο µε όσους συµφωνούν στη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων και να θέσουµε το ζήτηµα στους εταίρους µας» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηµατά, σπεύδοντας επί της ουσίας να καταδείξει την ανάγκη να θέσει ο κ. Μητσοτάκης καθαρά και µαχητικά το αίτηµα κατά το επόµενο ταξίδι του, µετά το Παρίσι, στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την οµοϊδεάτισσά του Ανγκελα Μέρκελ.
Σηµείο διαφοροποίησης κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι για το ΚΙΝΑΛ και η έναρξη της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόµου. Και αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πρόταση µε επίκεντρο την αναλογικότερη αντιπροσώπευση της κοινωνικής βάσης αλλά και την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας – «αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ εµµένει στην απλή αναλογική, που κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει έδαφος πολιτικής σταθερότητας» τονίζει έµπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.
Αλλη µία ευκαιρία ανάδειξης της σύγχρονης ταυτότητας του ΚΙΝΑΛ θα είναι η φετινή γιορτή του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέµβρη. Με ειδική εκδήλωση στη Λάρισα, το ΚΙΝΑΛ θα στρέψει τους προβολείς του στην πρόταση για την ενδυνάµωση του αγροτικού κόσµου, δίνοντας τα ηνία της προετοιµασίας σε δύο νέους βουλευτές από την περιφέρεια, στον Α. Πάνα και στη Λ. Λιακούλη, και στον έµπειρο του αγροτικού τοµέα, ∆. Τζελέπη.
πηγή: https://www.ethnos.gr